返回列表 發帖
昨日放假在家凑仔(雀仔)
天氣非常酷熱
開住窗房閒氣温29.5C 濕度近90%
唔開風扇/冷氣的話真係覺得透啖氣都吃力。
就這樣,明白了為何對灰鸚成日企定定瞓覺唔郁,唔食嘢
佢哋又唔 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 08:30

芬達花花近排差不多日日,隔日...一定見到佢個身濕晒...

順手問下louis...佢地自己沖涼沖得咁密有冇問題?
我而家唔會幫佢吹番乾...只要佢自己要沖...我就由得佢...

南極

晴晴熱到par左嚮度(半個鐘),成隻狗仔咁
如果可以將濕度降低,可能30度都唔覺太熱。
有咩方法有將濕度降低?
開抽濕機又會使房間更熱

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

我而家唔會幫佢吹番乾...只要佢自己要沖...我就由得佢...
楚峰 發表於 2010-6-17 12:00

佢有強迫症
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

楚峰 發表於 2010-6-17 12:00

唔怕, 不過要留意, 如果 d 水 fing 濕木巢箱或玩具, 好易發霉.

請問咩溫度/濕度較適合鸚鵡?
TABO123456 發表於 2010-6-17 11:26

Louis, 又要麻煩你....

我個兩隻~一隻怕凍 一隻怕熱 我都想知點搞!
淺灰鸚 =晴晴, 女

BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 14:33

係咪越接近原產地的氣越好......
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

係咪越接近原產地的氣越好......
Cozzy 發表於 2010-6-17 14:38

咁v仔鄉下係咩氣候?  晴晴寶寶同種都有差別
冬天試完佢地既minimum temp ,e家又要測試佢地既maximum temp
淺灰鸚 =晴晴, 女

咁v仔鄉下係咩氣候?  晴晴寶寶同種都有差別
冬天試完佢地既minimum temp ,e家又要測試佢地既maximum temp
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 15:05

我比較天生天養......
上 一個winter 室溫最低大約20度......
下一個winter室溫會最低set15度......
之後唔用暖氣.....
我有check過congo大約17度-30度
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

唔怕, 不過要留意, 如果 d 水 fing 濕木巢箱或玩具, 好易發霉.
Louis 發表於 2010-6-17 12:26

膠籠...冇巢箱...

晴晴熱到par左嚮度(半個鐘),成隻狗仔咁
如果可以將濕度降低,可能30度都唔覺太熱。
有咩方法有將濕度降低?
開抽濕機又會使房間更熱
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 12:15

中央冷氣,有濕度控制
我係永恆的新手

中央冷氣,有濕度控制
Cozzy 發表於 2010-6-17 17:05

邊有咁富貴得呢整個中央冷氣
淺灰鸚 =晴晴, 女

我個兩隻~一隻怕凍 一隻怕熱 我都想知點搞!
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 14:33

呢樣無一定標準, 但獸醫個深切治療箱會 set 攝氏28度, 濕度控制於70~80%.

我比較天生天養......
上 一個winter 室溫最低大約20度......
下一個winter室溫會最低set15度......
之後唔用暖氣.....
我有check過congo大約17度-30度
Cozzy 發表於 2010-6-17 15:13

我屋企冬天最低 1度, 開 2000W 充油暖爐到最大, 室內溫度 11度.

我屋企冬天最低 1度, 開 2000W 充油暖爐到最大, 室內溫度 11度.
Louis 發表於 2010-6-17 17:38

11度 我會凍到唔結冰
淺灰鸚 =晴晴, 女

Louis 發表於 2010-6-17 17:38

好吟我第3年可以唔洗用heater
我係永恆的新手

11度 我會凍到唔結冰
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 17:46

多咗隻字添....應該係"我會凍到結冰"

人生第一年特別高危,所以冬天暖爐温度set高d,等佢哋順利過渡
淺灰鸚 =晴晴, 女

如果冇暖爐咁點算==”
粟米 - LB
薄荷 - LB

如果冇暖爐咁點算==”
Saiga 發表於 2010-6-17 20:02

如果佢凍,你見到佢會凍到震吓震吓,寶寶仲會凍到好似病重呻吟咁聲
咁得人驚,到時無暖爐都即刻變個出嚟啦
冷親睇醫生仲貴過暖爐+電費.....仲可能..一病不起...
淺灰鸚 =晴晴, 女

如果佢凍,你見到佢會凍到震吓震吓,寶寶仲會凍到好似病重呻吟咁聲,咁得人驚,到時無暖爐都即刻變個出嚟啦
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 20:16

我即時諗到拎佢上床一齊訓
粟米 - LB
薄荷 - LB