返回列表 發帖
我即時諗到拎佢上床一齊訓
Saiga 發表於 2010-6-17 20:29

如果壓唔死佢,都係一個好好嘅辨法 我見過小雲小寶瞓喺床嘅相
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

如果壓唔死佢,都係一個好好嘅辨法
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 20:34

咁可唔可以放d保暖毛巾入籠
粟米 - LB
薄荷 - LB

咁可唔可以放d保暖毛巾入籠
Saiga 發表於 2010-6-17 20:37

要揾葵花主人先答到你。
我嗰兩隻連摸都唔比摸 ,莫說同佢瞓
咦!保暖毛巾? 咩嚟ga? 新產品?
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

要揾葵花主人先答到你。
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 20:40

唉....宜家個心係大白幫到跳左出黎
粟米 - LB
薄荷 - LB

Saiga 發表於 2010-6-17 20:42

即係點? 想轉入灰鸚幫? 歡迎!歡迎!

乜講講吓個Topic會由夏天散熱 變咗講冬天保暖 Anyway,講乜都歡迎!
淺灰鸚 =晴晴, 女

要揾葵花主人先答到你。
咦!保暖毛巾? 咩嚟ga? 新產品?
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 20:40

唔識乜嘢係保暖毛巾呀!
冬天凍我都係開充油式暖爐

Saiga 發表於 2010-6-17 20:42

咁你唔再想養大白喇?

Carol, 你個空氣清新機係咪即係你那部吸羽粉機? 可否將濕度降低?
淺灰鸚 =晴晴, 女

保暖毛巾 = 保暖用既毛巾(即係類似d棉披咁)

總之作用就係拎黎保暖==”
粟米 - LB
薄荷 - LB

咁你唔再想養大白喇?
carolee 發表於 2010-6-17 20:53

唔係唔想養,只不過係宜家屋企既地方暫時唔容許我養大雀住
等我搬左出黎先養大雀
粟米 - LB
薄荷 - LB

保暖毛巾 = 保暖用既毛巾(即係類似d棉披咁)

總之作用就係拎黎保暖==”
Saiga 發表於 2010-6-17 21:16

我腦海即刻閃過 張棉披"碎屍萬段"嘅場面
淺灰鸚 =晴晴, 女

Carol, 你個空氣清新機係咪即係你那部吸羽粉機? 可否將濕度降低?
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 21:15

係呀, 其實佢本身係空氣清新機, 不過由於佢嘅強項係收集塵埃同懸浮粒子, 所以我專登買佢放在小雲個房吸佢哋d羽粉姐

空氣清新機不會將濕度降低嫁, 不過開冷氣都可降低濕度, 也可用抽濕機恆濕

噚日5:30pm 氣温上到30.2度
但濕度下降至76%
佢哋就好活躍
又追追逐逐
同埋開始食嘢。
Daddy 一返去即刻開冷氣降温
原來架老爺冷氣撥去第一格可以Keep住27度
又睇下佢哋會否回復正常先!
淺灰鸚 =晴晴, 女

開冷氣之後,溫度26.5-27度,濕度72-83%
晴晴有好明顯的反應:
1.無再伸開對翼
2.無再急速呼吸
3. 精神好,不停玩玩具
4. 有胃口食野
5. 午睡時間短了
6. 無再做狗仔

因為晴晴成朝玩住件玩具
寶寶無同佢爭
只係梳下毛,練講話
同埋e家食緊lunch
即係佢既胃口都好左
淺灰鸚 =晴晴, 女

Check左一日,兩隻野好正常,好活躍,沒有石化現像了~~~~
好彩發現得及時! Louis 唔講都唔為意雀鳥都可以中暑!
淺灰鸚 =晴晴, 女

今日睇Now 100台個"恐怖医學"都講到 中暑 和 夏天只開窗入風
原來只開一邊窗唔開另一邊窗/鬥~無對流~風係可以完全唔入屋ga!
養鸚人士和屋企有長者嘅,請留意夏日中暑
淺灰鸚 =晴晴, 女

有時日頭冇人0係屋企我都會開個風扇比雀雀,
但係個溫度計都有成三十度,
到夜晚番到屋企先會開冷氣,
溫度又變番廿六七度,
我想問0下,雀雀熱0左成日,
夜晚開冷氣, 溫差對佢地會唔會有0羊影響?

有時日頭冇人0係屋企我都會開個風扇比雀雀,
但係個溫度計都有成三十度,
到夜晚番到屋企先會開冷氣,
溫度又變番廿六七度,
我想問0下,雀雀熱0左成日,
夜晚開冷氣, 溫差對佢地會唔會有0羊影響?
kate 發表於 2010-6-21 09:45

最好開埋抽氣扇, 令室內空氣有進有出, 唔係變成密室焗爐.

幾度溫差唔係問題.