返回列表 發帖

鸚兒散熱良方

昨日放假在家凑仔(雀仔)
天氣非常酷熱
開住窗房閒氣温29.5C 濕度近90%
唔開風扇/冷氣的話真係覺得透啖氣都吃力。
就這樣,明白了為何對灰鸚成日企定定瞓覺唔郁,唔食嘢
佢哋又唔多飲水
又唔敢開風扇比佢哋,怕生意外
唔知大家平日點幫鸚鵡散熱?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

佢地真係熱會輕輕鬆開翼.......
仲有29.5度為佢地來講好小事姐........
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

佢地真係熱會輕輕鬆開翼.......
仲有29.5度為佢地來講好小事姐........
Cozzy 發表於 2010-6-17 08:43

我都本來覺得29.5C 唔係高
但加上濕度高就好攞命
平日佢哋房間要關上門
只係靠個窗入風
我身處其中方知佢哋石化原因
昨日見佢哋,完全唔肯企棵樹上對窗吹風
後來先知d風係熱嘅!
希望吹熱風的日子唔多啦!
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

我都本來覺得29.5C 唔係高
但加上濕度高就好攞命
但佢哋房間要關上門
只係靠個吹入熱風嘅窗
我身處其中方知佢哋石化原因
昨日見佢哋,完全唔肯企棵樹上對窗吹風
後來先 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 08:50

吟可能係新鮮空間不足.....
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

加抽氣扇帶動氣流會唔會有 d 幫助?

我有開空氣清新機, 一行入小雲個房, 空氣真係清新D涼D

不過29.5度佢哋應該都好舒服, 夏天我會開小小冷氣, 恆溫在28~29度

28.9C..濕度82% ....好熱咁wow!  醒起有盤水擺左係籠頂,覺太熱應該識去游下水,沖沖涼?!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女

我有開空氣清新機, 一行入小雲個房, 空氣真係清新D涼D

不過29.5度佢哋應該都好舒服, 夏天我會開小小冷氣, 恆溫在28~29度
carolee 發表於 2010-6-17 09:55

開空氣清新機,唔開冷氣,會唔會再熱d?
淺灰鸚 =晴晴, 女

開空氣清新機,唔開冷氣,會唔會再熱d?
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 10:22

呢方面我都唔知喎, 因夏天好熱時兩樣都會開

果時SALES來我家做示範, 個房關門開15分鍾空氣清新機, 打開門發覺房間裡氣溫即時低了1~2度, 感覺清涼

SALES解釋因為空氣裡的塵埃和懸浮粒子被收集了, 就好像大自然落完雨之後沖走咗空氣裡D塵埃, 會感到涼D一樣

呢方面我都唔知喎, 因夏天好熱時兩樣都會開

果時SALES來我家做示範, 個房關門開15分鍾空氣清新機, 打開門發覺房間裡氣溫即時低了1~2度, 感覺清涼

SALES解釋因為空氣裡的塵埃和懸浮粒子被收集了, 就好像大自然 ...
carolee 發表於 2010-6-17 10:31

空氣清新機~即係你那部吸羽粉機? 可否將濕度降低?
淺灰鸚 =晴晴, 女

我自己就24小時開抽氣扇 + 工業地台扇.

我自己就24小時開抽氣扇 + 工業地台扇.
Louis 發表於 2010-6-17 10:48

上次我開左個冷氣個幾鐘忘記關,寶寶咪埋入個籠唔郁,見佢古古怪怪,"的"佢出呢,佢對腳仔凍冰冰,幾驚佢冷病!
其實鸚鵡會唔會熱到病?
淺灰鸚 =晴晴, 女

鸚鵡一樣會中暑, 當鸚鵡覺得熱時, 雙翼及雙腿會微微張開, 用口呼吸, 幫助散熱. 夏天如無人在家, 又唔想開風扇, 請記得開窗及俾一大兜水, 等隻鸚鵡覺得熱時, 可以飲水玩水降溫.

上次我開左個冷氣個幾鐘忘記關,寶寶咪埋入個籠唔郁,見佢古古怪怪,"的"佢出呢,佢對腳仔凍冰冰,幾驚佢冷病!
其實鸚鵡會唔會熱到病?
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 10:59

所以我會set咗恆溫在28~29度

請問咩溫度/濕度較適合鸚鵡?
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

有時太熱我歡歡就好中意食冰架喎

有時太熱我歡歡就好中意食冰架喎
carmenchungkm 發表於 2010-6-17 11:30

佢的家鄉係比較冷的地方...........
我係永恆的新手

所以我會set咗恆溫在28~29度
carolee 發表於 2010-6-17 11:17

我部機,係最簡單最傳統無搖控個種,,一係唔夠凍,一係就覺得太凍! 我地自己都prefer 用風煽多過開冷氣。
淺灰鸚 =晴晴, 女

佢的家鄉係比較冷的地方...........
Cozzy 發表於 2010-6-17 11:32

即係邊樹?
淺灰鸚 =晴晴, 女

即係邊樹?
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 11:39

好似四川