返回列表 發帖

唔好嚇爹d (師兄師姐~~~~~~~~~我好驚)

1???????為什麼要開hk333?<=可樂?

2大家唔好太緊張~睇定d先~如果一直有磅重~唔洗太擔心~

3好多主人有錢買hk333冇錢買個磅~

4本身鸚鵡是會有自癒能力~大家唔洗郁d咁多就俾藥~未必好事~

5舉個例~我們去到非洲家庭作貴賓~因為言語不通~有一個早上起床伸懶腰~土人唔知乜事~即時嚇到沖杯符水我地飲~飲完一肚都係水~飽過頭~打左個"思益"土人即時擔心到同我地開刀做換腎手術~
換完腎~當然冇乜心機食野~土人又擔心起上黎~同我地做左個換心臟大手術~一連做左兩個大手術~
當然冇晒力~土人因為人道立場~同我地做左個人道毀滅~
一早起身只是伸左個懶腰姐~唔洗攪咁大壇野丫嗎~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

或者睇下D屎屎會唔會好水
或者搵主席給下意見
或者打定電話搵醫生
或者會唔會太熱
祝雀雀唔須要做以上行動

可能有野入左鼻孔, 羽毛, 粟殼, 沙粒/食物粒.
HK333 開左就要餵足一星期.

亂服抗生素~未必對鸚鵡好~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

豆豆常抓癢(鼻的位置)

並發出"折折"聲

今早見他張開口及口震震

但係佢仲行得食得

我立即開 HK333 俾佢飲...
leoyys 發表於 2010-6-21 11:13

"抓癢" 是用爪插入鼻窿起勢new?
"折折" 像人類的打噴次嗎?

如果是, 而又不是太過頻密
沒標眼水, 鼻水不多的話
應無大礙
很多鳥有時會這樣

不過服用HK333, 似乎要連續十天用藥?

錯.....用藥太輕率
你有無 隔離新雀?新雀要隔離7日
比 HK333佢之前有無確定佢有病..
抗生素唔可以亂用...
抗藥性的問題...
雀鳥新陳代謝快od....好易死
有無同佢磅重?
有無同佢保暖?
依家有無分開, 放寵的地方太多雀....
一隻有病,好易全部中曬.....
如果唔清楚,先問後用藥.....
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

1???????為什麼要開hk333?
風中飛鸚 發表於 2010-6-21 11:44

原來我打一個post的時間大家已經打左6個....
我d中文要再練習下
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

錯.....用藥太輕率
你有無 隔離新雀?新雀要隔離7日
比 HK333佢之前有無確定佢有病..
抗生素唔可以亂用...
抗藥性的問題...
雀鳥新陳代謝快od....好易死
有無同佢磅重?
有無同佢保暖?
依家有無分開, 放 ...
Cozzy 發表於 2010-6-21 11:54

.....新雀要隔離4-6 weeks
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

我回覆第一個時~一開始打字~是未有人回答~我一出就已經跳出好多人啦~

我回覆第一個時~一開始打字~是未有人回答~我一出就已經跳出好多人啦~
風中飛鸚 發表於 2010-6-21 12:04

你這句我都想講

多謝師兄師姐

我諗我太緊張呱

希望豆豆,阿Dee冇事啦
leoyys 發表於 2010-6-21 13:27

買個磅,2-3日同佢地磅一次.....
放心好多架.....
v仔長年110g+-4
妹妹/大眼仔 35g+-2
好穩定....
我係永恆的新手

放心好多架.....
v仔長年110g+-4
好穩定....
Cozzy 發表於 2010-6-21 15:08

日日磅~放心d
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

日日磅~放心d
BoBoBoBo 發表於 2010-6-21 15:11

我都係咁話,日日磅,安心d…
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

放心好多架.....
v仔長年110g+-4
好穩定....
Cozzy 發表於 2010-6-21 15:08

吓~ v仔咁輕
波子over 140 wor.....爭咁遠
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

吓~ v仔咁輕
波子over 140 wor.....爭咁遠
TABO123456 發表於 2010-6-21 15:47

係.....
外國雀友有d重到150g......
2分鐘做20個動作的kili......重113g
好可能係唔同亞種.....
重量有d唔同...
我係永恆的新手

未有足夠證據顯示雀鳥患甚麼病就決定使用抗生素, 我認為對鸚鵡是有害無益

HK333唔係有病醫病冇病強身的神奇大補丸, 用藥的份量要很講究, 為防愛佢變成害佢, 都係小心為上。

現時好多病菌有抗藥性, 最主要原因就是人類亂用抗生素及沒有完成抗生素療程就停藥~~ 所以用抗生素, 應該慎之又慎.......
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~