返回列表 發帖

太陽 v.s 賽內加爾???

如題,我因為未養過太陽 or 賽內加爾,所以想問問大家意見~
其實我2隻都鍾意,但始終金錢所限,只能要其中一隻,
鍾意太陽的原因:
*活潑,好奇心強
*特別(colour)
*痴人(唔知係唔係,,,)

鍾意賽內既原因:
*睇書話只認單一主人
*安靜
*痴人,,,,

其實我係想要一隻痴人既鸚鵡,因為家中有兩隻完全唔玩得既雞尾,,,,
我已經日日同佢地講野,但到冇咩進展,,,,,,,,

佢地ok好玩架......不過太陽好d
Cozzy 發表於 2010-6-19 23:23

太陽係好!! 雖然我接受到D叫聲!! 但屋企人未必可以!
如果自己搬出黎住.......一定會買太陽 + 塞仔 + 藍頭 + (36" 草缸)

我鐘情於塞仔,有機會一定帶一隻返屋企!
因為我鐘意短尾鸚鵡
雖然我每次比塞仔咬都有十幾次,但佢愈咬我愈鐘意佢地!
但地太有性格啦!!
不過等搬屋先有得買
LONLON 發表於 2010-6-19 23:05

佢地ok好玩架......不過太陽好d
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

我鐘情於塞仔,有機會一定帶一隻返屋企!
因為我鐘意短尾鸚鵡
雖然我每次比塞仔咬都有十幾次,但佢愈咬我愈鐘意佢地!
但地太有性格啦!!
不過等搬屋先有得買

我有賽內加爾 唔單只唔咬  仲好痴人 其他屋企人都可以摸同上手

咬唔咬人 好睇主人點教 同 有無respect 佢地
賽內加爾係細隻 但好自己主意 好似大鸚鵡
如果主人逼佢地 佢地會反抗 用口咬

我都有灰鸚 所以 ...
kikucurly 發表於 2010-6-19 14:05

其實我真係到2家都未諗好要邊隻,,,,,

我有賽內加爾 唔單只唔咬  仲好痴人 其他屋企人都可以摸同上手

我都有灰鸚 所以 ...
kikucurly 發表於 2010-6-19 14:05

我都有塞內加爾.........
我果隻都痴人,不過唔係隻隻塞內加爾都唔咬.....
而佢地性格比較強.......
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

我都有灰鸚 所以對比起黎  賽內加爾 真係好聰明

太陽真係比較大聲  
賽內加爾都可以好大聲架 不過聲無咁唔尖  易接受D

外型顏色 其實次要
最緊要係簡一種 岩你自己性格同生活的鸚鵡

加多隻啦~~~
楚峰 發表於 2010-6-19 10:56

會......
不過..........
我係永恆的新手

我都好都有隻太陽.............................
不過我已經唔會買雀住...................
Cozzy 發表於 2010-6-19 00:31

加多隻啦~~~

未必,,可能係加餸
winglb 發表於 2010-6-19 00:26

我都好都有隻太陽.............................
不過我已經唔會買雀住...................
我係永恆的新手

未必,,可能係加餸

未整'籠'佢地,,恐怕我就俾家姐打左空氣針
winglb 發表於 2010-6-19 00:22

唔怕佢都係會毒啞隻太陽
我係永恆的新手

未整'籠'佢地,,恐怕我就俾家姐打左空氣針

=口=咁都得....
不過d bb就真係好似啞左咁,,only張開個咀同不斷點頭
winglb 發表於 2010-6-19 00:18

一係整'籠'屋企d人.....
我係永恆的新手

=口=咁都得....
不過d bb就真係好似啞左咁,,only張開個咀同不斷點頭

可以點教少d亂叫?
winglb 發表於 2010-6-19 00:00

毒啞佢~~~~
我係永恆的新手

可以點教少d亂叫?

係啊,,出左世啦,,琴日去左睇bb,,
但我怕我唔識教
winglb 發表於 2010-6-18 23:40

bb好易教........唔怕
我係永恆的新手

記得好似你話你朋友有太陽生左B, 可以俾你養
如果有心想養, 趁細會易d教佢少d亂叫~
clymcm 發表於 2010-6-14 23:07

係啊,,出左世啦,,琴日去左睇bb,,
但我怕我唔識教

店舖話4個月大....返屋企3日後要睇醫生....醫生話佢無4個月咁大....應該只得2個月或未夠2個月...
毛都算出得7788 o既(睇得唔清楚, 因為當時佢個身好多奶乾o左整到d毛一"執執")...但佢嚴重營養不良...胸骨都見到 ...
amatiel 發表於 2010-6-15 19:50

你係邊到買嫁?