返回列表 發帖

太陽 v.s 賽內加爾???

如題,我因為未養過太陽 or 賽內加爾,所以想問問大家意見~
其實我2隻都鍾意,但始終金錢所限,只能要其中一隻,
鍾意太陽的原因:
*活潑,好奇心強
*特別(colour)
*痴人(唔知係唔係,,,)

鍾意賽內既原因:
*睇書話只認單一主人
*安靜
*痴人,,,,

其實我係想要一隻痴人既鸚鵡,因為家中有兩隻完全唔玩得既雞尾,,,,
我已經日日同佢地講野,但到冇咩進展,,,,,,,,

太陽太嘈了, 一定家係賽內, 因我同事兩隻都有.

用架養定籠養?

但到時, 樓主會唔會因為有隻黐人o既鸚鵡而忽略舊有o既雞尾o架??
同佢o地玩多d 搵o野食引佢, 會唔會好d?

我對個2隻雞尾用曬我所有既方法
同埋我自問都唔係啲咩貪心忘X的人~!
放心吧!

我對個2隻雞尾用曬我所有既方法
同埋我自問都唔係啲咩貪心忘X的人~!
放心吧!
26761627 發表於 2010-6-14 20:57

咁就好囉~~~可能到時佢o地見到"咦?佢o地玩得咁開心o既? 我又要!"
因爭寵心理, 到時自動走埋o黎玩~?
(因我屋企有一隻就係咁, 之前唔肯上手, 見新o黎o既都可以上手玩得咁開心, 唔抵得又上埋一份)

呵~你買個時隻雀重洗唔洗喂奶?
好似話要最少點都要喂佢一段時間先痴人,,

有兩隻雞尾買o個陣話要餵, 點知返到屋企完全唔食奶, 自己走o左去食o野....=_=
之後佢o地生出o黎o個d, 由佢o地自己餵, 無插手~
而呢隻藍頭呢, 要餵奶, o岩o岩戒奶第3日~~ 好黐我~~

不過呢, 我諗唔一定要餵大佢先黐o既~~

你喂左幾耐,一日喂幾多餐?

塞內加爾唔好......
因為好獨立,唔黐人
安靜係事實
但如果教得唔好.....
大左下下都咬刊出血
太陽好d.....
雀友的太陽都好黐人
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

如題,我因為未養過太陽 or 賽內加爾,所以想問問大家意見~
其實我2隻都鍾意,但始終金錢所限,只能要其中一隻,
鍾意太陽的原因:
*活潑,好奇心強
*特別(colour)
*痴人(唔知係唔係,,,)

鍾意賽內既原因:
*睇書話只 ...
26761627 發表於 2010-6-14 19:49

跟唔跟人要睇下你點養架姐...
我個人就唔鍾意塞仔...個樣太兇同埋咬人機會太多...

問我...我身為太陽帝國既播毒專員...當然支持太陽啦...@@
佢除左嘈...其他都冇問題~重點係~佢既外表嬴塞仔好多~(我覺得@@)

你喂左幾耐,一日喂幾多餐?
26761627 發表於 2010-6-14 21:32

3月中餵到而家, 之前一日餵4餐, 慢慢變3餐, 再慢慢變兩餐, 個幾星期前變一餐, 本來諗住餵多兩三個禮拜先同佢戒........點知.......周圍都無奶粉賣.....焗住同佢戒奶........

跟唔跟人要睇下你點養架姐...
我個人就唔鍾意塞仔...個樣太兇同埋咬人機會太多...

問我...我身為太陽帝國既播毒專員...當然支持太陽啦...@@
佢除左嘈...其他都冇問題~重點係~佢既外表嬴塞仔好多~(我覺得@@)
楚峰 發表於 2010-6-14 21:35

可唔可以教下我點養呀,其實我係妹姐個到訂左,
佢話7月左右就有課~

有大師教路,你隻太陽一定無問題
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

Harrison 奶粉斷貨, 依家我都要買 High Potency Fine 磨粉做奶粉.

咁用企架定籠好?

當然係用籠, 可以爬來爬去, 自由活動, 又唔怕整傷腳.

Harrison 奶粉斷貨, 依家我都要買 High Potency Fine 磨粉做奶粉.
Louis 發表於 2010-6-14 21:48

我都有諗過.....但......我屋企無o野可以磨....

可唔可以教下我點養呀,其實我係妹姐個到訂左,
佢話7月左右就有課~
26761627 發表於 2010-6-14 21:41

訂左太陽?
咁點解仲要問塞內既??

都唔叫訂既,佢話有太陽就打俾我,,,,,佢話塞內冇咩點來貨,,,,