返回列表 發帖
anyway, don't scare frist. I think you maybe see more one doctor. then see the treatment is it same as "tai wai".
藍頭亞瑪遜-青BB
灰鸚-豬豬
亞歷山大-亞力 和 長咀
原種雞尾-烏卒卒
珍珠雞尾-花哩碌

anyway, don't scare frist. I think you maybe see more one doctor. then see the treatment is it same as "tai wai".
yokojune 發表於 2010-6-7 22:33

已經睇左兩間

你隻鸚鵡買左兩星期~獸醫願意/及有真憑實據証明是兩星期或更前已經染病~
可以帶齊証明文件~到店舖商討~因為入口的原產繁殖場~照道理會負責~店舖也不會有損失~

當然消費者不追究~店舖不用多一層功夫~一定比較理想~
而鸚鵡是正式入口的話~而又可以証明到在當地已經染病~相信好有可能可以得到補償~

由現在開始~將所有獸醫診所單據/化驗結果~好好保存~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

醫鸚鵡熱唔難, 只係日日餵抗生素, d藥都好平, 一般藥房有得賣;
但係醫治肺炎(鸚鵡熱既併發症), 就好麻煩, 要每日吸抗生素氣體, 呢樣我地就好難做到, 因為用黎霧化既抗生素藥水, 藥房買唔到, 藥商只會賣俾有醫生執照既地方(診所, 醫院).

鸚鵡熱由衣原體病菌感染所致, 係一仲常見病菌, 雀鳥及貓係天然宿主, 亦可感染人類, 患者一般係抵抗力低既人或動物, 如幼童, 長者, 長期病患者等;
鸚鵡熱病徵似感冒, 會影響眼耳鼻喉, 呼吸系統, 消化系統, 可怕之處係令病者抵抗力下降及出現可致命併發症, 如肺炎, 腸炎, 腦炎等.
如要證實病症, 可將患者喉部分泌物或排泄物進行種菌化驗.

有問題想請教louis因佢返黎時訓覺都係扒係度訓就算比企架都係一陳訓覺時都係企住扒黎訓,唔知佢係咪bb先係這樣
kendcsxaz 發表於 2010-6-7 22:05

有冇人答到我

BB 隻腳未夠力, 加上本能要逃避天敵對眼, 係會成日趴晌度, 要到開始戒奶學飛時, 先會開始成日企.

我都想問一問係咪係學飛時會比正常輕小小?
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

我都想問一問係咪係學飛時會比正常輕小小?
Cozzy 發表於 2010-6-7 23:45

體重係會下降, 而且嗉囊容量會收細.

體重係會下降, 而且嗉囊容量會收細.
Louis 發表於 2010-6-7 23:51

請問為期大約幾長時間??同有無特別的食物要比佢?
依家食rb同kaytee Exact Conversion 的合成糧
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

大約一兩個星期, 無須特別食物, 如果係學緊食合成糧, 就比細粒D既, 大粒太硬未可以咬到.

大約一兩個星期, 無須特別食物, 如果係學緊食合成糧, 就比細粒D既, 大粒太硬未可以咬到.
Louis 發表於 2010-6-8 00:01

ok thank you
我係永恆的新手

1# kendcsxaz
kendcsxaz,
你要求醫生寫出病因,必須說明雀鳥是單獨養在家,無與其他雀鳥接觸,去雀店追討,要求更換.雀店要聲譽,多數會賠償.
我去年初買一隻鸚鵡,一個月後因病患看醫生證實患pbfd,不久死亡.就憑醫生證明而得到賠償一隻同類.

CTL
小妹妹灰鸚

20# kendcsxaz
醫生有無話千幾元係點醫?
藍頭亞瑪遜-青BB
灰鸚-豬豬
亞歷山大-亞力 和 長咀
原種雞尾-烏卒卒
珍珠雞尾-花哩碌

最重要嘅係自己或家人唔好受到感染,因為嚴重嘅係可以致命。一旦有人受到感染,醫務衞生署會作出調查跟進,而家中嘅雀鳥會被人道xx(法例賦與執法部門之權力)。

相關知識及新闻

http://web.cdc.gov.tw/ct.asp?xItem=3892&ctNode=799&mp=160

http://www.news.gov.hk/tc/catego ... l/050223tc05015.htm

我想第一時間拿齊醫生證明, 雀店發票同雀店理論, 可吾可叫分擔部份醫藥費 (雖然9成都吾會)  ,  雀店就算退錢或換雀, 吾知雀店會不會自己醫雀呢?....... 雀店有鸚鵡熱雀買, 都要通知雀店, 及小心家人身體

我想第一時間拿齊醫生證明, 雀店發票同雀店理論, 可吾可叫分擔部份醫藥費 (雖然9成都吾會)  ,  雀店就算退錢或換雀, 吾知雀店會不會自己醫雀呢?....... 雀店有鸚鵡熱雀買, 都要通知雀店, 及小心家人身體
adaleung22 發表於 2010-6-8 09:59

我就念過呢個問題,金仔係我道一定冇事,比返就分分鐘九死一生會被人道xx,我唔想佢有事,佢係有生命唔係貨物

我就念過呢個問題,金仔係我道一定冇事,比返就分分鐘九死一生會被人道xx,我唔想佢有事,佢係有生命唔係貨物
kendcsxaz 發表於 2010-6-8 10:10

我都認為你照顧, 會比退回雀店好. . .>''<
拎左醫生証明未? 盡快去同雀店溝通先

Psittacosis(PBFD)唔係鸚鵡熱咩?
yokojune 發表於 2010-6-7 21:24

PBFD係喙羽症(好似係呢個名...)

佢係有生命唔係貨物~~
而且俾返雀店之後, 唔知會點處理呢....掂完佢再去掂雀內其他雀.......OR....會唔會再賣俾人?無人知...

呀...好似pbfd病菌會存在幾個月...醫生有無話鸚鵡熱呢隻病菌會存在幾耐呢? 例如佢去過o既地方, 屋企....?

祝金仔快d好返~~人雀身體健康~

不如你試下要求店舖賠返買雀錢比你,同佢講話你對佢買的雀無信心,跟住用退款繼續救金仔?