返回列表 發帖

大舊金小記…

我家大舊金,把咀尖到不得了,
仲要係唔係都咬下你,痛架麻…
端午節把心一橫,帶佢出去比人磨兩野,
呢隻衰仔,係要比人整下先得,
平時響屋企雀仔細細但係又最大聲,
磨完之後由小霸王變鵪鶉,
橫掂嬲開毛巾磨咀,一不做,二不休,
順便拎條毛巾嬲住搣埋d針毛,
估唔到又可以咁順灘比我"r"頭,
呢d咪出爐鐵,唔打唔得lor…
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

帶鸚鵡去磨咀?可以咁做咩?去邊到磨?佢會好驚,會不會唔再同你friend?
我隻藍頭個咀尖到不得了,咬人好痛,都想過要磨咀,但唔知真係得。

我有一次係妹姐果度睇倒佢幫緊隻LB磨咀, 因為LB個咀生得K型左, 食野有D困難所以要幫佢磨返正D.

帶鸚鵡去磨咀?可以咁做咩?去邊到磨?佢會好驚,會不會唔再同你friend?
我隻藍頭個咀尖到不得了,咬人好痛,都想過要磨咀,但唔知真係得。
ping 發表於 2010-6-18 10:10

我係拎出去雀街能記,
等事頭同事頭婆郁手磨!

大舊金把咀實在太尖,如果唔係,
我都唔會的佢出去磨咀,
唔會磨好多,只係係咁二磨兩野,
等佢把咀鈍少少,
挫下佢d銳氣,等佢唔好咁霸王…

為怕佢會嬲左我,怕左我,
所以我一定要拎出街比人磨,千祈唔好自己操刀,
磨完之後佢不知幾乖,
成隻鵪鶉仔咁…

哈哈~唔聽話既小朋友係要俾人教~~~

我係拎出去雀街能記,
等事頭同事頭婆郁手磨!

大舊金把咀實在太尖,如果唔係,
我都唔會的佢出去磨咀,
唔會磨好多,只係係咁二磨兩野,
等佢把咀鈍少少,
挫下佢d銳氣,等佢唔好咁霸王…

為怕佢會嬲 ...
mmchu 發表於 18-6-2010 10:55 AM

我都係去能記到磨甲架~~但係Hello仔次次都好順攤
而且佢好似認得到能叔能嫂
非常之乖仔
和尚(Hello仔) 灰鸚(可樂) LB(呀細&Lucky)
fb:http://www.facebook.com/profile. ... 47437938&v=info

比人磨嘅時候包毛巾, 等佢睇唔到邊個操刀, 仲要响佢身邊大叫:唔好搞佢呀, .....最好加埋哭喪咁聲, 加多兩錢肉緊, 等佢知你都唔想嘅....
呢招都係主席教架!
我叫做Shirley, 我的鸚鵡叫做KooKoo
歡迎來我個blog: http://hk.myblog.yahoo.com/tangpf0809/

正常來說牠們懂自己在磨瓜石上磨咀?是嗎?我的 AFRICA  GREY 不咬我..
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

曾經見過書上寫,鸚鵡 ge 咀好敏感,磨佢就會覺灼痛,所以我一直都無想過可以磨.
大舊金磨完咀有無咀痛跡象呀?例如唔願食野?

mm 有無錄低大舊金被磨咀既慘叫聲? 我記得Louis 之前幫個雀友隻迷金磨咀都錄低d 慘叫聲, 佢話可以用來 "鎮壓" 用
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

我有一次係妹姐果度睇倒佢幫緊隻LB磨咀, 因為LB個咀生得K型左, 食野有D困難所以要幫佢磨返正D.
littlewest 發表於 2010-6-18 10:53

妹姐,我覺得係港島既"能記"!

哈哈~唔聽話既小朋友係要俾人教~~~
layer 發表於 2010-6-18 12:02

我阿媽話我寵壞左佢…

我都係去能記到磨甲架~~但係Hello仔次次都好順攤
而且佢好似認得到能叔能嫂
非常之乖仔
ching924 發表於 2010-6-18 12:13

係呀,佢地都問我要唔要磨甲,
不過唔駛lu,因為大舊金企磨爪棍都ok!

比人磨嘅時候包毛巾, 等佢睇唔到邊個操刀, 仲要响佢身邊大叫:唔好搞佢呀, .....最好加埋哭喪咁聲, 加多兩錢肉緊, 等佢知你都唔想嘅....
呢招都係主席教架!
tangpf0809 發表於 2010-6-18 14:01

shirley,個時我係距離"案發現場"好遠,
佢睇我唔到,佢睇我唔到…

Oh, great idea!
leoyys 發表於 2010-6-18 14:07

下次你可以試下呢招,超掂!

正常來說牠們懂自己在磨瓜石上磨咀?是嗎?我的 AFRICA  GREY 不咬我..
BABYPAPA 發表於 2010-6-18 14:36

如果佢把咀唔係尖得咁過份,
我絕對唔會咁樣對佢…
我隻灰鸚把咀無迷金咁尖,
所以唔要"捱"呢d皮肉之苦!

曾經見過書上寫,鸚鵡 ge 咀好敏感,磨佢就會覺灼痛,所以我一直都無想過可以磨.
大舊金磨完咀有無咀痛跡象呀?例如唔願食野?
爆谷 發表於 2010-6-18 14:40

又無乜野wor,講真,真係磨左三幾下,
只係將佢把咀個尖尖挫鈍少少就收工,
佢ok呀,尋晚仲食apple添,
我會留意下,有心有心…

mm 有無錄低大舊金被磨咀既慘叫聲? 我記得Louis 之前幫個雀友隻迷金磨咀都錄低d 慘叫聲, 佢話可以用來 "鎮壓" 用
sesese 發表於 2010-6-18 16:49

無錄,因為得個三兩下,
磨完已經成隻鵪鶉仔伏響我度,
無晒之前d氣焰,
呢兩晚有進步咁比我用毛巾包住搣針毛,
比著以前,你隻手指指埋少少佢個頭已經兇你先,
我覺得呢三兩野賺左…

我亞B都係時候磨下個咀, 不過佢次次都鬼整咁叫心都痛埋