返回列表 發帖

謝分享~~

如果冇記錯 ,high potency係比弱鳥
或初入門食 Harrison糧的雀雀調整腸胃用
建議食半年,就轉Harrison 其他 line
Ming 發表於 2010-6-10 12:33

仲有係幼鳥轉糧...
亞成鳥..
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

應援團 : Capricorn_1977_@Hotmail.com

☆☆我在窗台無籠放養雀雀☆☆
相思、彩鳳、愛情烏、雞尾、珍達…
每日食、瞓、玩 ,食、瞓、玩,食、瞓、玩 .....

可以click下面看下catalog,因獸醫都叫我轉這牌子
http://www.harrisonsbirdfoods.com/catalog.pdf
藍頭亞瑪遜-青BB
灰鸚-豬豬
亞歷山大-亞力 和 長咀
原種雞尾-烏卒卒
珍珠雞尾-花哩碌

迪迪食過 原味同pepper. 1磅同5磅都買過.  迪迪仲意食pepper 味多d.   放一粒原味一粒pepper 味. 佢會食pepper

18# Ming
係呀,仲有幫換毛.我果時轉就係見爆谷換毛唔多靚.
後黎無轉番,係因為佢唔肯食番 pepper.
不過安全起見,要再強硬 d 試轉番 pepper 先得.

我隻折衷6個月大個時去過天后checkup,醫生叫我可以由high potency轉adult life time,費時第日佢太肥.
我睇書見如果折衷食有太多營養既糧好易有toe tapping, 係佢10個月到就完全同佢轉晒做adult life time, 佢又無咩分別喎

玫瑰葵花唔太建議長期食 High Potency

咁應該食幾耐,同轉其他咩糧對佢最好??
mavisweet 發表於 2010-6-10 12:56

轉食 Lifetime 或 Pepper 都得.

我嗰幾隻就High Potency,  adult Lifetime 或 Pepper間住食,食完一款, 下次就買第二款, 如果無貨, 就可以有邊款買邊款.  佢地係無得揀,  餵邊款佢地就食邊款.
ONON

LOUIS 請問灰鸚 容唔容易患脂肪瘤?
YEEYEE 發表於 2010-6-10 12:37

LOUIS 請問灰鸚 容唔容易患脂肪瘤?

唔知點答你, 雖然書本無話灰鸚 容易患脂肪瘤(好多書本都話玫瑰葵花同亞馬遜易肥), 但我見過幾隻灰鸚生脂肪瘤.

我星期六都買左包high potency俾雀雀試食,點知隻黃頭食完果日就無胃口,成日唔食野唔知同轉糧有無關係。
遲d等佢精神好番再俾佢試。

Harrison糧實心, 比其他牌子空心糧容易飽(例如Kaytee, ZuPreem, Pretty Bird), 假設平時餵每餐一湯匙糧, 用Harrison 餵半湯匙就足夠.
平時d人覺得Harrison 貴, 呢個係錯覺, 計算番每餐鳥糧實質重量, 其實價錢係差唔多.

Harrison糧實心, 比其他牌子空心糧容易飽(例如Kaytee, ZuPreem, Pretty Bird), 假設平時餵每餐一湯匙糧, 用Harrison 餵半湯匙就足夠.
平時d人覺得Harrison 貴, 呢個係錯覺, 計算番每餐鳥糧實質重量, 其實價錢係差唔 ...
Louis 發表於 2010-6-11 02:00

唔怪得之佢地食harrsion 好似食小左la!!!
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

轉食 Lifetime 或 Pepper 都得.
Louis 發表於 2010-6-10 20:46

咁大白需唔需要轉?

平時d人覺得Harrison 貴, 呢個係錯覺, 計算番每餐鳥糧實質重量, 其實價錢係差唔 ...
Louis 發表於 2010-6-11 02:00

嘩~咁呢兩隻真係超級大食喇
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

嘩~咁呢兩隻真係超級大食喇
BoBoBoBo 發表於 2010-6-13 09:18

灰鸚係好大食架
我係永恆的新手

灰鸚係好大食架
Cozzy 發表於 2010-6-13 10:00

你無養都知?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

你無養都知?
BoBoBoBo 發表於 2010-6-13 10:10

主席講架!!!!!!我有聽書.....怕比唔到飽飯佢食,所以唔養
我係永恆的新手

灰鸚係好大食架
Cozzy 發表於 2010-6-13 10:00

唔係呀!隻隻都差唔多!

大食食左落肚都無所謂,最衰就係一咬就碎,大半粒跌落地,成粒只有少少食落肚,d糧咁貴,好浪費。可能買細粒好d。

大食食左落肚都無所謂,最衰就係一咬就碎,大半粒跌落地,成粒只有少少食落肚,d糧咁貴,好浪費。可能買細粒好d。
ping 發表於 2010-6-13 12:24

X2  有時佢地拎粒糧去浸水。。 只食到一小口。 另果大半粒就浸係水度食唔到。 搞到D 水DIRTY 晒