返回列表 發帖
" 只要你地多買一隻鸚鵡回家,家中既鸚鵡能分享你地既時間又小一個鐘"

呢句非常正確 , 亦係我唔會中毒原因之一.
ONON

其實識講都唔一定叻既,都係睇你有冇心機去同佢玩同埋教佢既姐,養個人大個左都唔一定識晒8國語言啦
寵物興主人之間,我覺得唔需要要有條件至養既.比你買到隻仍能文能武既返屋企,你唔同佢玩,唔同佢有交流既,早晚 ...
★B♀B♂★ 發表於 2010-6-10 23:40

講得好!!!
玫瑰葵花 ENVY仔

個阿叔~~~~~~係Cozzy ?!
BoBoBoBo 發表於 2010-6-10 21:51

唔係la,我果d講澳洲的原住民語言
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

" 只要你地多買一隻鸚鵡回家,家中既鸚鵡能分享你地既時間又小一個鐘"

呢句非常正確 , 亦係我唔會中毒原因之一.
OnOn 發表於 2010-6-11 00:06

我都係.....想買多一隻但又怕無時間
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

其無論d毒有幾勁,都衷心咁希望你地停多停諗多諗...因為只要你地多買一隻鸚鵡回家,家中既鸚鵡能分享你地既時間又小一個鐘,一日24小時,我地會見唔同既人做唔同既事,而你地既雀雀,一日24小時入面,就只期待這1-2個鐘既主人鍚佢地愛佢地.只要佢地健健康康,係主人心目中,講野清(叻)唔清.應該唔重要既★B♀B♂★ 發表於 2010-6-10 23:40

好應同......
我係永恆的新手

20# ★B♀B♂★
真係多謝你咁有心機打左咁長 ge 分享,相信我地當中好多人都好認同,不過未必咁有耐性打咁多字

我養左爆谷5年幾,一開始養無耐就想加隻凱克,不過考慮左好多因素,覺得時機未成熟.
好幾次係雀店見到心儀 ge 雀雀,好想帶番屋企,不過都用理智控制自己.
又好多時上樹見到雀友 ge 凱克好鬼馬,心癢癢,好想去搵隻.
但我再望望家中 ge 爆谷仔,提醒自己我擁有 ge 已經係寶, 要用心愛惜佢.
我仍然希望養凱克,但係會確定自己有足夠時間關愛佢地, 唔會忽略任何一個,咁先會加成員.
希望所有寵物都得到主人寵愛

20# ★B♀B♂★
真係多謝你咁有心機打左咁長 ge 分享,相信我地當中好多人都好認同,不過未必咁有耐性打咁多字

我養左爆谷5年幾,一開始養無耐就想加隻凱克,不過考慮左好多因素,覺得時機未成熟.
好幾 ...
爆谷 發表於 2010-6-11 09:09

你有兩個小朋友......過多2年可以幫你手照顧la!!!
等下la
我係永恆的新手

你有兩個小朋友......過多2年可以幫你手照顧la!!!
等下la
Cozzy 發表於 2010-6-11 09:29

師兄你都趕緊去組織個家庭la!
到時你間軍校就有助教

師兄你都趕緊去組織個家庭la!
到時你間軍校就有助教
clymcm 發表於 2010-6-11 09:36

哩d野唔到我control
我係永恆的新手

哩d野唔到我control
Cozzy 發表於 2010-6-11 09:41

起碼唔係齋坐等運到就等la

到佢識講野時~ 想佢收聲都難
識唔識真係唔重要~
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

講嘢, 都係一種技能.

不過鸚鵡重有好多技能, 如do tricks

我隻鸚鵡, 最叻係破壞.
我的小雀:
Wi 仔: 黃化雞尾William(已飛走)
Earl 仔:原色灰雞尾Earl Grey
拔拔同娜娜: 桃面LB Robert 同 Clara
Greenwich: 綠色小LB
Forrest: 亞歷山大仔(屋企裡面年紀最細, 身型最大嘅成員)

講嘢, 都係一種技能.

不過鸚鵡重有好多技能, 如do tricks

我隻鸚鵡, 最叻係破壞.
chiu_cc 發表於 2010-6-11 10:02

我反而比較鍾意佢地做trick!!!
我係永恆的新手

17# yokojune

想問問你d藍頭同雞尾夾唔夾,可唔可以混養
藍頭黐唔黐人
千古將材 發表於 2010-6-10 23:23

我有2隻雞尾好驚藍頭,直頭係尖叫逃命甘混養,加上糧食都唔同。
我隻藍頭黐我到不得了,除非佢知道我番工,唔係我必定要係佢視線範圍內,如果唔係佢會"古,古,古"叫同坐立不安。
屋企其他成員佢有惡意添,因佢想罷佔我。
藍頭亞瑪遜-青BB
灰鸚-豬豬
亞歷山大-亞力 和 長咀
原種雞尾-烏卒卒
珍珠雞尾-花哩碌

1廟街公廁門口,紅金剛膠公仔,兩粒3A電,你講一句,佢講一句.

2吉之島玩具部,雞尾膠公仔,三粒3A電,但說話唔係嗡清,

3玩具反斗城,藍黃毛公仔,兩粒大電,講野卡通聲,

4女人街,鸚鵡鬧鐘,唔知幾粒電.

5鴨療街,鸚鵡牌錄音機,

6.............
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我有2隻雞尾好驚藍頭,直頭係尖叫逃命甘混養,加上糧食都唔同。
我隻藍頭黐我到不得了,除非佢知道我番工,唔係我必定要係佢視線範圍內,如果唔係佢會"古,古,古"叫同坐立不安。
屋企其他成員佢有惡意添,因佢想 ...
yokojune 發表於 2010-6-11 11:05

我o個隻都係...只係想同我一齊, 成日攻擊我老公....見一鑊o趙一鑊, 除非我老公手上有o野食...
不過我d 雞尾就唔怕佢

1廟街公廁門口,紅金剛膠公仔,兩粒3A電,你講一句,佢講一句.

2吉之島玩具部,雞尾膠公仔,三粒3A電,但說話唔係嗡清,

3玩具反斗城,藍黃毛公仔,兩粒大電,講野卡通聲,

4女人街,鸚鵡鬧鐘,唔知幾粒電.

5鴨療街,鸚 ...
風中飛鸚 發表於 2010-6-11 12:05 PM

而家, iphone有個game係教鸚鵡講嘢, 都可以考慮.

果隻, 係藍黃金剛嚟.
我的小雀:
Wi 仔: 黃化雞尾William(已飛走)
Earl 仔:原色灰雞尾Earl Grey
拔拔同娜娜: 桃面LB Robert 同 Clara
Greenwich: 綠色小LB
Forrest: 亞歷山大仔(屋企裡面年紀最細, 身型最大嘅成員)

agree!!!
1. 彩鳳, 世界紀錄保持者.

如果係為左識講野而養鸚鵡, 不如唔好養喇, 除非貴d買隻已經識得講既, 有時都會買到完全唔識講野既灰鸚.
Louis 發表於 2010-6-10 21:11

34# yokojune

明白,唔該哂
考慮中.....
考慮藍頭迷金中....
由不虞之道,攻其所不戒
msn:ex_plus@sinaman.com
一隻雞尾=戎仔

7# ping

我隻藍頭都學得好慢以及唔鍾意講野,但是鍾意講粗口。
yokojune 發表於 2010-6-10 23:05

咁係咪即代表你屋企人中有人鍾意講粗口呢
Raco