返回列表 發帖
太陽除左嘈之外,,仲有咩缺點?
我家有隻雞尾....菠蘿b
迷你金剛....亞妹(走左)
黃邊紅腹錐尾.....金金

塞內加爾顯顯碎啦.....都唔夠十分一太陽大聲
clymcm 發表於 2010-6-11 13:34

塞內加爾唔嘈,但咬人
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

塞內加爾顯顯碎啦.....都唔夠十分一太陽大聲
clymcm 發表於 2010-6-11 13:34

塞仔嘈起上嚟一d都唔細聲呀~
波子朝朝見光(已經有一塊黑布+一塊白布蓋住)開始喪叫
但當開始食野又變返靜, 要專心食野
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

真係值得擔心 ga, 唔少人興個樣養個樣,根本無了解清楚,之後發現同預期有別,又唔積極面對,只會選擇最容易 ge 解決方法 ... 拋棄
n 年前 MTR 廣告用史納莎, 到近期  d 導盲犬小 Q用 labrador retriever, 都係引起熱 ...
爆谷 發表於 2010-6-11 15:50

我已經介左放毒同中毒......
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

我已經介左放毒同中毒......
Cozzy 發表於 2010-6-11 16:19

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX...................

因此帖涉及法律問題,經ParrottreeAdmin修改,敬請原諒。

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX..................
cool 發表於 2010-6-11 16:26

唔好la,一陣佢食左我d彩鳳!!!!

因此帖涉及法律問題,經ParrottreeAdmin修改,敬請原諒。
我係永恆的新手

ha ha i know you like keep special 所以問下你...................

ha ha i know you like keep special 所以問下你...................
cool 發表於 2010-6-11 16:30

我果d一d都唔special.......
我係永恆的新手

大部份既雀都對自己既籠及巢有歸屬感, 我都諗唔到邊種鸚鵡好憎自己個籠
我隻錐尾真係幾憎自己個籠架佢.PS:1.因為佢同我訓.2.只有我返工既時間佢至要迫住困係個籠入面.
我隻迷你金都一樣.PS1.佢只有訓覺至會自己返入籠,然後大叫,叫你幫佢蓋籠布=.=唔係訓唔著.其餘時間佢都係係個企架度玩.總括黎講,我2隻大帝既自由度絕對比我本人大我只係佢地既呀4.比佢地點黎點去
B糖~巴巴閉~Gucci~
♀不是要天天精彩♂但願我身邊總有你們..我不再寂寞^^
有了你們,我學會了怎樣去愛惜我所寵的寵愛~~

太陽除左嘈之外,,仲有咩缺點?
hifai619 發表於 2010-6-11 16:06

毛色太, 容易令人在缺乏認知下買了

好運的話, 會得到精乖可愛的太陽, 家庭鄰里關係依夠和睦
否則, 家無寧日由此開始~

咁我想問下邊度有以下鸚鵡買同幾$ ga (大概)

珍達 / 詹代亞錐尾鸚鵡
彩繪錐尾鸚鵡
黑帽錐尾鸚鵡

aocfun 發表於 2010-6-11 22:53

在香港, sun conure (太陽錐尾) 一般會比 Jenday (珍達錐尾) 來貨多
雀街或灣仔偶爾會有, 但不多
約$1500-$2000

要留意珍達與太陽叫聲是相同的, 只是毛色有分別
其他品種的錐尾, 有可能會比較"靜"一點..不過不太清楚~

毛色太艷光四射, 容易令人在缺乏認知下買了

好運的話, 會得到精乖可愛的太陽, 家庭鄰里關係依夠和睦
否則, 家無寧日由此開始~
clymcm 發表於 2010-6-11 22:50

你果隻都好乖呀!!!!!!!!!!!!
我係永恆的新手

你果隻都好乖呀!!!!!!!!!!!!
Cozzy 發表於 2010-6-11 23:19

如果我果隻叫乖, 咁V仔係好好好好好好好好好好....乖!

如果我果隻叫乖, 咁V仔係好好好好好好好好好好....乖!
clymcm 發表於 2010-6-11 23:25

v仔係唔乖.....
nike乖......
成日話乖會小氣
我係永恆的新手

u'r right~ 唔單只朝早黃昏會叫, 基本上有光都會叫

我比較擔心會多左棄鸚
clymcm 發表於 11-6-2010 14:45

比較擔心會多左棄鸚.... me too.
ONON

比較擔心會多左棄鸚.... me too.
OnOn 發表於 2010-6-11 23:40

多左人養鸚鵡,棄鸚係一個必然的現象......
每一件事普及左,都會多左一試無壞的人....
之後因為唔了解而放棄.....
我都可以做的都只係教育下的有興趣的人...
我係永恆的新手

多左人養鸚鵡,棄鸚係一個必然的現象......
每一件事普及左,都會多左一試無壞的人....
之後因為唔了解而放棄.....
我都可以做的都只係教育下的有興趣的人...
Cozzy 發表於 11-6-2010 23:46

這正是鸚鵡樹存在的意義, 希望多一個途徑令多D人得到正面資訊.  
先了解, 再做决定.
ONON

這正是鸚鵡樹存在的意義, 希望多一個途徑令多D人得到正面資訊.  
先了解, 再做决定.
OnOn 發表於 2010-6-11 23:55

係,如果每一個主人都明白佢自己想要的鸚鵡,一次買對品種.....就會比較小棄鸚
我係永恆的新手

彩繪錐尾鸚鵡
黑帽錐尾鸚鵡
aocfun 發表於 2010-6-11 22:53

恕我見識少, 我十幾年都未見過香港有得賣 Painted Conure 同 Black Capped Conure.