返回列表 發帖

頭十種說話能力最強的鸚鵡

1. 彩鳳, 世界紀錄保持者.

如果係為左識講野而養鸚鵡, 不如唔好養喇, 除非貴d買隻已經識得講既, 有時都會買到完全唔識講野既灰鸚.

如果係為左識講野而養鸚鵡, 不如唔好養喇, 除非貴d買隻已經識得講既, 有時都會買到完全唔識講野既灰鸚.
Louis 發表於 2010-6-10 21:11

彩鳳?﹗你講真架?
不過我都見過日本有啲片,啲彩鳳講日文講得好流利,但係把聲勁唔掂,成個阿叔咁,好難聽…  都唔知係咪配音…

英國大頭彩鳳

彩鳳?﹗你講真架?
不過我都見過日本有啲片,啲彩鳳講日文講得好流利,但係把聲勁唔掂,成個阿叔咁,好難聽…  都唔知係咪配音…
cylailai 發表於 2010-6-10 21:49

個阿叔~~~~~~係Cozzy ?!
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

99919 發表於 2010-6-10 21:08

其實識唔識講野唔重要,最緊要係要乖同唔驚人﹗
如果比隻講野勁叻,但係見親你都咬爆你,又識用粗口問候你十八代的鸚鵡你,你養唔養吖?

如果真係想要講野較叻的話,灰鸚 / 藍頭二者都算好叻,不過性格就好難過…

如果真係想要講野較叻的話,灰鸚 / 藍頭二者都算好叻,不過性格 ...
cylailai 發表於 2010-6-10 21:53 [/quote]

我隻藍頭唔鍾意講野,學得好慢。
隻黃頭叻好多。
可能真係隻隻唔同,同人一樣,個個唔同。

Louis 發表於 2010-6-10 21:11

其實很多想養鸚鵡的人都想牠學人說話,但想講野叻不如買只海南了哥,或者買只鸚鵡CD...........

其實有無呢個統計呢? 說話能力強定義係咩?

8# cool

買錄音機最直接
講笑,唔好打面
由不虞之道,攻其所不戒
msn:ex_plus@sinaman.com
一隻雞尾=戎仔

8# cool

買錄音機最直接
講笑,唔好打面
千古將材 發表於 2010-6-10 22:23

對,但都要帶或CD wo...............

我隻雞尾都唔識講野,我唔戒意,我只想佢黐我多d就好喇,
養鸚鵡唔一定要識講野架,講野哩種能力就好似電話影相功能咁,壞左或冇左相機功能,係唔會打唔到電話咁,係副功能
所以有人問想搵影相靚o既電話,d人就會叫佢直接買部dc咁解
鸚鵡都係一樣
由不虞之道,攻其所不戒
一隻雞尾=戎仔

教到佢講野/學識野真係好大成功感
和尚(Hello仔) 灰鸚(可樂) LB(呀細&Lucky)
fb:http://www.facebook.com/profile. ... 47437938&v=info

節衷鸚鵡說話能力算唔算叻?

灰鸚同亞馬遜唔係比較叻咩???
和尚(Hello仔) 灰鸚(可樂) LB(呀細&Lucky)
fb:http://www.facebook.com/profile. ... 47437938&v=info

據LOUIS資料~灰鸚同節衷應該係數一數二~

亞馬遜我覺得佢唱歌叻~
玫瑰葵花 ENVY仔

7# ping

我隻藍頭都學得好慢以及唔鍾意講野,但是鍾意講粗口。
藍頭亞瑪遜-青BB
灰鸚-豬豬
亞歷山大-亞力 和 長咀
原種雞尾-烏卒卒
珍珠雞尾-花哩碌

節衷鸚鵡說話能力算唔算叻?
99919 發表於 2010-6-10 22:44

節衷吾一定隻隻都說話好叻,我屋企兩隻,男仔幾多嘢講、女仔一句都無聽過,不過節衷都幾嘈。
我個仔Perry

17# yokojune

想問問你d藍頭同雞尾夾唔夾,可唔可以混養
藍頭黐唔黐人
由不虞之道,攻其所不戒
一隻雞尾=戎仔

其實識講都唔一定叻既,都係睇你有冇心機去同佢玩同埋教佢既姐,養個人大個左都唔一定識晒8國語言啦
寵物興主人之間,我覺得唔需要要有條件至養既.比你買到隻仍能文能武既返屋企,你唔同佢玩,唔同佢有交流既,早晚都係變左你屋企其中一件家私既姐我亦見過有d雀友LB都教到講野,好多時所謂叻唔叻,我覺得應該係講成個音清唔清會對d雀雀公平d.因為其他人講:所謂既叻,係雀雀學完人講野再用自己把聱模仿出黎.
講得清楚=(叻) 咁其實講得唔清,唔代表雀雀唔叻.只係天賦比佢地原本既聱帶唔適合模仿人類既語言姐.可能我係比較係代入左係寵自身既角度去諗既人啦,對於我黎講,寵物唔需要多(因為再多自己一日都係得24小時,扣除返工,重有幾多時間陪佢地)平均每隻最少要陪1-2小時遊戲同溝通.即使係唔洗做,你又可以放到多少時間去陪你地儲儲埋埋既鸚鵡度呢我成日都見到樹樹有好多人都成日中毒,越養越多=.=無論d毒有幾勁,都衷心咁希望你地停多停諗多諗...因為只要你地多買一隻鸚鵡回家,家中既鸚鵡能分享你地既時間又小一個鐘,一日24小時,我地會見唔同既人做唔同既事,而你地既雀雀,一日24小時入面,就只期待這1-2個鐘既主人鍚佢地愛佢地.只要佢地健健康康,係主人心目中,講野清(叻)唔清.應該唔重要既
B糖~巴巴閉~Gucci~
♀不是要天天精彩♂但願我身邊總有你們..我不再寂寞^^
有了你們,我學會了怎樣去愛惜我所寵的寵愛~~