返回列表 發帖

買鸚鵡

我想養鸚鵡....預算係1500左右(高d都ok)..想問下有咩品種可以選舉(淨雀)
1:年齡 3個月-1年內(要識食糧,唔使下下餵佢)細隻開始陪養感情開始好d...
2:對屋企有歸屬感高d既(籠/巢)因為我唔想成日困住佢
3:大少便會係指定位置(同上部原因差唔多)
希望各位唔好鬧我la~~~ ....雀方便其實我都會選合眼緹既...但都要係價錢內 ma....
更新問多樣野....可選擇既雀中....邊隻識講野.... .....

搵好心雀友陪您去買
其實呢度唔比賣雀咖啵 ,
您出呢個post係咪想睇下有冇人放雀?

唔係~~~我想知邊度有得買同咩品種岩我既要求 ja=.=...

1:年齡 3個月-1年內(要識食糧,唔使下下餵佢)細隻開始陪養感情開始好d...
好主意~~一般黎講細雀都係易D培養感情
2:對屋企有歸屬感高d既(籠/巢)因為我唔想成日困住佢
大部份既雀都對自己既籠及巢有歸屬感, 我都諗唔到邊種鸚鵡好憎自己個籠~~
睇下你點訓練, 正常鸚鵡都好易教到~~
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

咁c兄有咩好雀介紹 a

咁c兄有咩好雀介紹 a
aocfun 發表於 2010-6-10 22:40

問峰哥,幫到你...........

問峰哥,幫到你...........
cool 發表於 2010-6-10 22:42

hahaha , cool兄講得冇錯 ,
問佢佢一定教您
佢好nice

楚峰兩隻大陽一放落地就會自動屙臭臭
屙完重識飛返上佢肩膀 , 問峰哥冇錯咖啦

佢都係會叫你買太陽!!!
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

太陽啦

太陽/塞內加爾/亞歷山大/達魔/
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

大陽我都想買∼‘不過大陽同迷金可以一齊養嗎∼
名字:KING女
品種:(紅肩金剛卅漢氐迷你金剛)
出生:2010年卅1月

風中飛鸚 發表於 2010-6-11 12:20

反對........
塞內加爾係唔好........
太陽/亞歷山大/達魔 都好正............
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

風中飛鸚 發表於 2010-6-11 12:20 PM

呢個價錢嘅鸚鵡, 都好好玩駕.

鸚鵡本身聰明, 好叻玩tricks, 好叻學新嘢.

講嘢能力, 我覺得唔係最重要. 最緊要你肯同佢溝通, 玩.
我的小雀:
Wi 仔: 黃化雞尾William(已飛走)
Earl 仔:原色灰雞尾Earl Grey
拔拔同娜娜: 桃面LB Robert 同 Clara
Greenwich: 綠色小LB
Forrest: 亞歷山大仔(屋企裡面年紀最細, 身型最大嘅成員)

反對........
塞內加爾係唔好........
太陽/亞歷山大/達魔 都好正............
Cozzy 發表於 2010-6-11 13:29

塞內加爾顯顯碎啦.....都唔夠十分一太陽大聲

鸚鵡本身就好嘈駕啦. 要唔嘈, 就養魚先得喇.

我d雀係早同黃昏最嘈. 其他時間ok
我的小雀:
Wi 仔: 黃化雞尾William(已飛走)
Earl 仔:原色灰雞尾Earl Grey
拔拔同娜娜: 桃面LB Robert 同 Clara
Greenwich: 綠色小LB
Forrest: 亞歷山大仔(屋企裡面年紀最細, 身型最大嘅成員)

太陽真係好嘈, 如果真係選擇太陽, 真係要做好心理準備~~

坦白說, 最近見太陽賣得咁好, 我好怕第時會有好多太陽鸚鵡...........
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

太陽真係好嘈, 如果真係選擇太陽, 真係要做好心理準備~~

坦白說, 最近見太陽賣得咁好, 我好怕第時會有好多太陽鸚鵡...........
sodagreensimon 發表於 2010-6-11 14:22

u'r right~ 唔單只朝早黃昏會叫, 基本上有光都會叫

我比較擔心會多左棄鸚

clymcm謝謝您的明白我既意思~~
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

u'r right~ 唔單只朝早黃昏會叫, 基本上有光都會叫

我比較擔心會多左棄鸚
clymcm 發表於 2010-6-11 14:45

真係值得擔心 ga, 唔少人興個樣養個樣,根本無了解清楚,之後發現同預期有別,又唔積極面對,只會選擇最容易 ge 解決方法 ... 拋棄
n 年前 MTR 廣告用史納莎, 到近期  d 導盲犬小 Q用 labrador retriever, 都係引起熱潮,然後就係棄養潮, 好多例子
所以大家放毒同時,都要提醒各位三思而後行.