返回列表 發帖

羽毛顏色

里排迪迪換好多毛. 包括咬毛後生出黎的毛+ 再咬再生的毛.  發現里個零月佢新出的綠色毛(好多十條) 中發現有3-4條出左黎係黃色.  而里隻黃色同佢條尾毛邊的黃色差唔多.

咁樣佢有無咩事呢?

不過里幾條黃毛佢自己又咬甩左

迪迪仔兄, 根據我本節衷書講, 出現黃色毛有可能係Feather Virus 或 肝病.
希望迪迪仔快d好番!!!

下..咁大鑊﹗咁要點搞????  今日發現佢好似大隻左肥左. 以往磅佢都係390-400G 左右. 今日磅一磅有成430G.  佢食得訓得玩得飛得仲好精神. 同平時無咩分別.

見有3條黃毛係頸位置。 其中一條ONLY 係毛尖位黃, 之後係綠色。 另2條就全黃色。  最後一絛, 即第4條就係肚。 都係毛尖位黃, 之後係綠色。   而頸位的就係咬毛後再生的毛。

見有3條黃毛係頸位置。 其中一條ONLY 係毛尖位黃, 之後係綠色。 另2條就全黃色。  最後一絛, 即第4條就係肚。 都係毛尖位黃, 之後係綠色。   而頸位的就係咬毛後再生的毛。

請問生活上出現咁問題會有肝病呢?

我都係依書直說, 未必真係有病. 不過出現雜色毛此終唔係幾正常.  
至於肝病可以參考呢個 http://www.avianweb.com/liverdisease.html

我都係依書直說, 未必真係有病. 不過出現雜色毛此終唔係幾正常.  
至於肝病可以參考呢個 http://www.avianweb.com/liverdisease.html
AYU 發表於 2010-6-13 21:53

THX SO MUCH. 里個網好多資料睇.  等我慢慢睇下先.  唔該晒呀

我隻折衷之前都你咁,比我的左佢去睇醫生(仲有其他野一次過問埋), 天后個醫生聽完我講就話呢d野唔洗咁緊張(佢都笑左), 佢話只要玩得瞓得,體重無唔正常就得~ (而家心口d毛變左紅色, 有d仲係藍色.....)

我隻折衷之前都你咁,比我的左佢去睇醫生(仲有其他野一次過問埋), 天后個醫生聽完我講就話呢d野唔洗咁緊張(佢都笑左), 佢話只要玩得瞓得,體重無唔正常就得~ (而家心口d毛變左紅色, 有d仲係藍色.....)
littlecae 發表於 2010-6-13 22:18

O.. 太好了. 不過我都會加緊留意迪迪的情況同慢慢了解頭先位師兄俾的網頁. 多D了解折衷里個品種. 其實我都唔係好了解佢地.

可唔可以拍你隻折衷的相大家分享一下.  而迪迪就MUNK 左黃色的毛走. 所以宜家我影唔到俾大家睇有咩分別... 分別係見到佢條頸同心口D毛唔齊全

曾經有隻紅色節衷~不停換毛~直到全隻綠色~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

風中飛鸚 發表於 2010-6-13 22:23

會變色

真GAR???? 咁佢有無變左做男仔... 定係原本係男仔黎不過係紅毛呀?
風中飛鸚 發表於 2010-6-13 22:23

點解D毛會變色呢??

祝廸廸仔健健康康~~~
玫瑰葵花 ENVY仔

今日影既, 藍色唔係咁清睇到~系紅色低小小~

http://lh5.ggpht.com/_QGf_LmPxRJY/TBTs8RMjMiI/AAAAAAAAAHY/LswenoFNq2k/s640/P1050141.JPG

今日影既, 藍色唔係咁清睇到~系紅色低小小~
littlecae 發表於 2010-6-13 22:38

HOOOO.. 你隻折仔好可愛.. 同迪迪的神態好似.  你講果D 藍毛我見到AR.. 因為迪迪仔上到有.. 半藍半綠咁MA..  我見迪迪鼻孔都有少少咁GAR 藍 同PAT PAT 孔的毛都有1,2條藍左....

點解D毛會變色呢??

祝廸廸仔健健康康~~~
mavisweet 發表於 2010-6-13 22:36

PAT PAT 孔...我個隻個度d毛系黃色既, 我仲以為比d尿揩多左變黃...... (網上面好似無PAT PAT 孔既相)

鸚鵡d尿係無色透明嫁.

風中飛鸚 發表於 2010-6-13 10:23 PM

天有不測之風雲, 男人霎時變女人.
我的小雀:
Wi 仔: 黃化雞尾William(已飛走)
Earl 仔:原色灰雞尾Earl Grey
拔拔同娜娜: 桃面LB Robert 同 Clara
Greenwich: 綠色小LB
Forrest: 亞歷山大仔(屋企裡面年紀最細, 身型最大嘅成員)