返回列表 發帖

新手

自己冇正式養過鸚鵡, 只係細個老豆養雀仔, 我幫手清潔雀籠同幫雀仔沖涼. 宜家想養隻鸚鵡, 比較鍾意雞尾同lb,  唔知養邊種好. 有行過旺角雀街同均記,但唔知去邊間買, 雀同籠要幾多錢?

我有一隻北京狗 : 10歲.
      一隻龍貓     : 6 歲

呢度都冇人幫既,問左問題冇人理. 又話個個都肯教, 都唔係.

如果未養過,一開始養一隻好過養兩隻,
一隻會比較跟人,而且可以先試試,養一對佢地有伴,
相對會冇咁跟人,而新手可以找網友幫手揀、好過買左病雀有排煩、可以再找多些文章、睇下邊款雀合自己

你幾歲

雞尾同lb兩種差唔好.....
雀約100-200
籠幾十....
買雀睇眼緣間間都差唔多.....
搵個雀友同你去睇下
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

可以禁"搜索"雞尾,"搜索"lb
細雀籠唔洗咁大,$1xx就好靚架喇,我隻雞尾用果個$80
雞尾$1xx-$1xxx都有睇你要邊隻
lb好似$1xx
由不虞之道,攻其所不戒
msn:ex_plus@sinaman.com
一隻雞尾=戎仔

雞尾比較文靜, 唔係幾嘈, 我其中一隻完全唔嘈, 另一隻就成日自得其樂唱歌, 好好聽. 但好黐身, 最好你24小時都比晒佢

呢度都冇人幫既,問左問題冇人理. 又話個個都肯教, 都唔係.
shania662 發表於 2010-6-14 07:12

HAHA...星期日好多人有節目...少d人上線架...

自己冇正式養過鸚鵡, 只係細個老豆養雀仔, 我幫手清潔雀籠同幫雀仔沖涼. 宜家想養隻鸚鵡, 比較鍾意雞尾同lb,  唔知養邊種好. 有行過旺角雀街同均記,但唔知去邊間買, 雀同籠要幾多錢?

我有一隻北 ...
shania662 發表於 2010-6-13 16:07

如果你唔知養lb定雞尾好...就先自己決定好邊一種...再去對該品種做功課...會更好...

如果以我個人黎講...雀我會去均記買(個人認為均記d雀我揀得落手...雀街d雀揀唔落手...)...籠可以返雀街買...雀街d籠平少少...
可以去雀街買完籠先過均記買雀都可以...

lb大概150-200
雞尾大概150-250...

籠就睇你買幾大...細既30蚊左右...大既3000到30000都有@@

shania662 發表於 2010-6-14 07:12

想有人幫手解答問題都要有禮貌 ,  
唔係您一POST出黎都會即時有人回應,
呢度個個都好肯教人,
但都要睇下果個人既態度令人想唔想同佢交流心得

想有人幫手解答問題都要有禮貌 ,  
唔係您一POST出黎都會即時有人回應,
呢度個個都好肯教人,
但都要睇下果個人既態度令人想唔想同佢交流心得
blanche_lam 發表於 2010-6-14 11:19

朋友你呢段好arm聽, 我buy你
老實講我氣量一d都唔寬宏亦唔博愛
會有選擇而去分享

朋友你呢段好arm聽, 我buy你
老實講我氣量一d都唔寬宏亦唔博愛
會有選擇而去分享
clymcm 發表於 2010-6-14 12:05

哈哈, 蔥師奶, 有同感.
離下題, 好想知答 ge 5位係咪男士,唔高興 ge 兩位係咪女士.
(我淨係知 cozzy 同楚峰係俊男, 蔥師奶就緊係美女啦)
令我諗起以前做過一個 gender difference project, 有探討類似情況.

離下題, 好想知答 ge 5位係咪男士,唔高興 ge 兩位係咪女士.
(我淨係知 cozzy 同楚峰係俊男, 蔥師奶就緊係美女啦)
令我諗起以前做過一個 gender difference project, 有探討類似情 ...
爆谷 發表於 2010-6-14 12:24

放鬆d la 香港人!!!
係wow我都唔博愛
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

答既應該唔係5位都係男士...雪寶寶應該係女士?

如果你呢個問題星期日響雀街問,
我諗個度已經有六七八九十個會員可以即時答你…

雀︰海鮮價,間間唔同,開價由"百零蚊"到"千零蚊"都有…

籠︰豐儉由人,由普通鐵籠到tailor made膠籠,三幾十到三兩千都有…

你心目中想養lb或雞尾,咁你就要抽時間去睇,
你想要bb定成鳥?可以上手玩定純觀賞?
呢度既人唔係唔教,但係你有無爬文先?

我地呢度個個都係新手,無話答唔答問題,
只係share我地所見所識,
上黎多d,睇多d又可以學多d…
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

令我諗起以前做過一個 gender difference project, 有探討類似情 ...
爆谷 發表於 2010-6-14 12:24

hahaha!
如果"5位"全是男, 呢個現像都幾有趣

假設出題者係叫 "俊男", 情況會唔會有變化呢?

鸚鵡樹已經是流量最快~我隻狗仔初返黎~上網問幾個問題~現在已經一歲幾~個問題仲在第一板第5位~一年多只有19人觀看,2人回答共26個中文字~
星期日個個都同鸚鵡出街玩~冇乜人上網~星期一要留意下~睇遲d都彈左去第7頁~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

鸚鵡樹已經是流量最快~我隻狗仔初返黎~上網問幾個問題~現在已經一歲幾~個問題仲在第一板第5位~一年多只有19人觀看,2人回答共26個中文字~
星期日個個都同鸚鵡出街玩~冇乜人上網~星期一要留意下~睇遲d都彈左去第7頁~
風中飛鸚 發表於 2010-6-14 12:54

正...你個狗版仲連結到上去已經係奇蹟...註冊人數全個討論區可能得5個人...

咁多位, 真係唔好意思. 可能係我心急. 非常sorry, sorry...
我唔係咩小朋友, 我只係一個普通既師奶嚟. 不過好鐘意小動物

咁多位, 真係唔好意思. 可能係我心急. 非常sorry, sorry...
我唔係咩小朋友, 我只係一個普通既師奶嚟. 不過好鐘意小動物
shania662 發表於 2010-6-14 13:17

竟然!!! 原來你係同類...
我對師奶最無符...仲好心軟tim~

你好, 我係蔥師奶~
建議你係度先大約"搜尋"一下你有興趣既資訊
六日等閒既話, 可以到雀街轉個圈
梗有幾個熱心人係度
直接對答比網上分享更傳神~