返回列表 發帖

隨心所欲

這本是李怡先生在節目'一分鐘閱續'中推介書藉.
話說作者在澳洲過着高薪厚祿的生活,但仍感生活不快樂,
毅然拋底一切到中國禪修後寫出的,
內容絕無宗教色彩,我看後,
感覺很舒服,就讓大家在此'打書釘'吧

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之前post過?我唔覺既

原帖由 梅頭 於 2009-8-11 16:05 發表
咁就要分享啦~

唐君毅簡編-男女之愛  咪係羅!
如有興趣可以再post,我怕你們悶呀!!!!!!!

回復 24# 的帖子

咁就要分享啦~

原帖由 SugarSugar 於 2009-8-5 11:40 發表

這本書已借過給4個好友,每次都要1yr才還倒,
其實我借左本書給個判審官,我想聽他有何睇法,但仍未聽到他回應.
從前是規定自已每晚看1hr書的,但有了她就無lu.
我看書後總會想嘗試實踐的,如果唔係,
那個方法就覺得 ...

明天還比我喇.........

原帖由 梅頭 於 2009-8-5 11:24 發表
通常借左俾人,好耐先拎得返

我以前好鐘意睇書,不過自從上年畢業返工後,就少左好多。感覺吸收的知識亦少左,而家一空閒要睇多d!

這本書已借過給4個好友,每次都要1yr才還倒,
其實我借左本書給個判審官,我想聽他有何睇法,但仍未聽到他回應.
從前是規定自已每晚看1hr書的,但有了她就無lu.
我看書後總會想嘗試實踐的,如果唔係,
那個方法就覺得不能是自己的,變了過眼魂煙.

通常借左俾人,好耐先拎得返

我以前好鐘意睇書,不過自從上年畢業返工後,就少左好多。感覺吸收的知識亦少左,而家一空閒要睇多d!

謝!!!!!!
我正追緊個游友還書,個死仔借左2年都唔還呀.
可能要請食飯掛.
到時再續段給你們參考,
這本書我舊時一晚只能看两頁渣,一定會睡在書枱,無鬼用.

謝謝分享了~以後多多推介

現今社會物質越豐富,心靈卻越貧乏

原帖由 yuki 於 2009-7-30 10:18 發表

8 蚊條童裝大碼 .. 前輩, 你講緊泳褲嗎 ..

細佬想要果隻全能錶啊 ..
佢話折左都要 $3500
有全球衛星定位, 步速, 步履, 心跳, 跑幾多公里, 跑步路線 ..
哈 .. 好似有 D 浮誇呢 ~~~

係呀 泳褲.
我估唔係好似,而係呀,
通常運動成積未能滿足到自已時,
到會找d外物來增加信心.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-29 21:39 發表
在深圳Rmb190有交易喎,不過年青人都比較喜歡有牌子野!
比唔倒意見你啦!
我都只是買$8條童裝大碼26腰黎着渣,2個月換一條,
一次過買5、6條,一年才花40-50元,又成日有新野着,底到爛,
我教我的徒弟都是說 ...

8 蚊條童裝大碼 .. 前輩, 你講緊泳褲嗎 ..

細佬想要果隻全能錶啊 ..
佢話折左都要 $3500
有全球衛星定位, 步速, 步履, 心跳, 跑幾多公里, 跑步路線 ..
哈 .. 好似有 D 浮誇呢 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-29 21:48 發表

記得馮两努先生講過一句
'你的事業如何有成就及風光,都無法離補你的家庭的遺憾'
我就突然醒悟了.

很值得反思的金句呢, 謝謝啊 !!
hee hee ..
我祇記得 馮兩努先生的 駱駝祥子.. ^^
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-29 17:57 發表
其實 生活的意義是什麼 ..
對於每個人來說 都不一樣啊 ..
樂於助人 實踐理想  努力工作  進求學問 ....
究竟 ... . 我的生活意義又是什麼呢 ..
苦惱啊 !! 我想 .. 我要加油了吧 ~~~ ^ ^ "

記得馮两努先生講過一句
'你的事業如何有成就及風光,都無法離補你的家庭的遺憾'
我就突然醒悟了.

在深圳Rmb190有交易喎,不過年青人都比較喜歡有牌子野!
比唔倒意見你啦!
我都只是買$8條童裝大碼26腰黎着渣,2個月換一條,
一次過買5、6條,一年才花40-50元,又成日有新野着,底到爛,
我教我的徒弟都是說最緊要游得快,其他是次要的.
比賽就要買過千的泳褲喇,起碼信心都加多20/30%.
淨係信心50m free都會快0.2/3秒架!

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-29 18:01 發表

我是身康`心泰地與我關心及關心我的人愉快生活呀.

很有意思,
我相信 我一定能做到, 這個 對我來講並不困難呢 !!
謝謝 ~~~

hee hee 剛剛細佬來電,
要求生日禮物呢 .. 我仍在考慮中啊 !!  
http://www.polar.com.hk/hk-zh/pr ... sport/rs800cx_multi
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-29 17:57 發表

我是身康`心泰地與我關心及關心我的人愉快生活呀.

我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 ccyorz 於 2009-7-29 17:39 發表

在平淡中找出生活意義
而我正正就是文中所講安於現狀 不求改變
生活相當刻板
By ccym

那就找你想找的東西吧,
不過唔好忘記要敢於實踐呀,
如你有計劃持机已侍,這種停,亦可算是實踐的.

原帖由 yuki 於 2009-7-29 17:45 發表

ccym 媽媽, 想要點沖擊嗎 ..
但 平凡是福啊 !!

沖擊
sugar只係話尋找生活意義
我諗我去尋找好了
By ccym