返回列表 發帖
將朱古力雪凍雪耐左都會反白, 當朱古力在雪櫃內, 表面會不停被抽乾水份, 一層薄薄白色好似霉既野會出現晌朱古力表面, 個d好似霉既野就係可可脂, 唔好以為件朱古力發左霉而掉左佢.
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

原帖由 煙花 於 2009-2-12 20:07 發表

有空如果想學多小小,可以睇下
我自己打o既.....

唔知各位大大有無興趣下廚...
小弟就很愛下廚的...所以特此向各位指教一下...
又教一d 比較容易整o既甜品....(因為以前只係學甜品)
首先整朱古力之前,請 ...

煙花前輩, 你講解得好清楚呢 ..
真係唔知原來整 朱古力都有咁大學問 ..
我個人心急, 冇搜集過資料, 就盲中中 用自己方法去整 ..
所以 最後都失敗咗 ..
我明白 每做一樣嘢都要用時間 用個心去做,
看似簡單, 其實 是另一回事呢 ..
我會再嘗試, 希望會有進步啦 !!
謝謝你喔 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 yuki 於 2009-2-13 00:33 發表

我個人心急, 冇搜集過資料, 就盲中中 用自己方法去整 ..
我明白 每做一樣嘢都要用時間 用個心去做 ...

從朱古力學會人生道理嗎
By ccym

原帖由 ccyorz 於 2009-2-13 00:36 發表

從朱古力學會人生道理嗎
By ccym

要靠你哋多多提點喔
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 yuki 於 2009-2-13 00:38 發表

要靠你哋多多提點喔

我都係學緊野
By ccym

唔知煙花老師今年送乜畀女友呢

嗰日睇電視教整糖花好靚架,用糖交整玫瑰花
我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

原帖由 小英仔 於 2009-2-13 00:58 發表
唔知煙花老師今年送乜畀女友呢

嗰日睇電視教整糖花好靚架,用糖交整玫瑰花

用糖膠整又唔食得(應該話唔好食)
既然唔食得又好似買禮物仔好d

過2日post 上黎比大家睇下

原帖由 yuki 於 2009-2-13 00:33 發表

我明白 每做一樣嘢都要用時間 用個心去做 ...

其實我都唔太敢係大家面前班門弄斧,鸚鵡樹太有高手係度
我只係將自己識o既小小野寫比大家分享下

最緊要大家用心整,食o既人就會感覺到你果份心意的

yuki d心心好似好好味咁呀
我琴日都同我表姐一齊整左幾粒

原帖由 煙花 於 2009-2-13 01:36 發表

我都有問題想問喔~
我見到食譜果度好多都寫住要溶左佢, 再降溫, 再整番熱少少, 其實係咪做呢d步驟會好味d ga?
定係就咁溶左佢就得嫁啦  

原帖由 Mandy 於 2009-2-13 10:11 發表

我都有問題想問喔~
我見到食譜果度好多都寫住要溶左佢, 再降溫, 再整番熱少少, 其實係咪做呢d步驟會好味d ga?
定係就咁溶左佢就得嫁啦   

唔係好食o既問題@@,係佢形固速度同埋會唔會反白o既問題@@
如果參考下我前一頁所講o既@@

原帖由 煙花 於 2009-2-13 11:21 發表

唔係好食o既問題@@,係佢形固速度同埋會唔會反白o既問題@@
如果參考下我前一頁所講o既@@

明白啦唔該曬

原帖由 煙花 於 2009-2-13 01:36 發表

你講解得好精細呵
係長洲裡頭, 有間鋪頭買甜品, 睇個店主叫Kate, post哂啲專欄出嚟, 發現原來出自5星酒店嘅師傅, 你有冇試過呢?
我最鐘意"心太軟"及薑味嘅Souffle
我每次到長洲例必到此家食埋甜品才搭船回港耶
Raco

post 返張相比大家睇下~~

原帖由 Raco 於 2009-2-18 17:16 發表

你講解得好精細呵
係長洲裡頭, 有間鋪頭買甜品, 睇個店主叫Kate, post哂啲專欄出嚟, 發現原來出自5星酒店嘅師傅, 你有冇試過呢?
我最鐘意"心太軟"及薑味嘅Souffle
...

無呀~~好多年無去過長洲啦