返回列表 發帖

星期六晚去左澳門美食節一遊

下午陪完小心,即係飛船去澳門到自己食

星期六晚去完第8屈澳門美食節,雖然有d 野係幾吸引,但都唔平同埋排好長龍
所以好多野都無試:43:

豬肉丸呀,十幾廿蚊得幾粒

杏仁豆腐冰:43:

呢檔野叫賣果d 叫雪花冰
不過去到果陣都有幾款味賣曬啦

原來阿差簿餅,都好受歡迎

唔記得10蚊串定5蚊串o既羊肉串

呢檔經濟得黎又好食,雞脾都係10蚊,雞翼5蚊

最後睇完一次都係買50蚊算,試下幾樣野  

第一檔我首先去買左5蚊爆谷先
之後就黎左呢間買左所謂第一包,其實即係差燒餐飽,不過勝在睇住佢出爐,所以一定唔會唔好食:71:

之後見到麵包布丁,5蚊個不過無食

同埋仲有特色可口可樂賣,40蚊3支,飲得果d 就5蚊支

呢盒野都15蚊,不過好在佢夠多沙律醬,不過不失啦

之後買多隻雞脾同簿餅就收工,因為真係幾多人

最後都係落渡船街果面,補返碗雲吞麵先  
水準keep住一樣咁好,一粒雲吞有3隻蝦,無加價,兩個"送"都係17蚊

咁就過左個星期六晚,星期日只係食左2餐,兩餐都係桂林米粉,第一間完全不知所謂,夜晚果間正好多  
第一餐去左阿so廚房吃,本身也有點期望,價錢方面,呢這個份量不抵呢,招牌桂林米粉的"送",每樣得一舊.....麵又不多,湯底又沒什麼特色

雖然今日lunch有不快經歷,但夜晚去近返新馬路果面間四哥到食多次桂林米粉,今次就唔同啦,酸辣湯底開胃好味,牛丸彈牙有肉味,份量正常返好多,19蚊一碗抵食~

但一碗野又點夠2個人食呢,當然要食返一打鍋貼先都係18蚊,最緊要係佢d 醋好好食

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

煙花前輩,
多謝你一早就提供這個視覺享受 ..

嗯.. 你真係好鐘意食嘢喔,
而且仲好食得呢.. 不過你揀選既食物都真係好 "高卡" 吓喎 ..
注意注意喔 ...
不過我都知忠言逆耳架喇 !!!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 yuki 於 2008-11-24 11:05 發表
煙花前輩,
多謝你一早就提供這個視覺享受 ..

嗯.. 你真係好鐘意食嘢喔,
而且仲好食得呢.. 不過你揀選既食物都真係好 "高卡" 吓喎 ..
注意注意喔 ...
不過我都知忠言逆耳架喇 !!!

高卡就一定 ,
所以e+ keep 一晚做30分鐘運動
成效都唔錯,keep左2個星期啦
不過有時真係好懶,好唔想做

原帖由 哥哥 於 2008-11-24 11:04 發表
呢d平民化價錢,加小少綽頭,手作仔幫親,幫親.多多幫親
蚧粥最笨,豬扒飽15元一個,好惡啃....

豬扒包其實10蚊都貴架啦....

原帖由 煙花 於 2008-11-24 11:21 發表

高卡就一定 ,
所以e+ keep 一晚做30分鐘運動
成效都唔錯,keep左2個星期啦
不過有時真係好懶,好唔想做

嗯 ... 明白既,
因為 .. 我由細到大都係大隻女嚟架,
要減肥真係一D都唔易喔 ..
不過, 年紀大了 (我講自己 ^^ )
所以要特別注意飲食,
免得老咗就麻煩架喇 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 yuki 於 2008-11-24 11:44 發表

嗯 ... 明白既,
因為 .. 我由細到大都係大隻女嚟架,
要減肥真係一D都唔易喔 ..
不過, 年紀大了 (我講自己 ^^ )
所以要特別注意飲食,
免得老咗就麻煩架喇 ~~~

我都係大隻仔黎

去旺角行一圈仲多野食啦!

原帖由 Louis 於 2008-11-24 12:10 發表
去旺角行一圈仲多野食啦!

氣氛同感覺唔同o既
當然旺角應該仲多野食

特式可樂

次次你開Po都有d好好味既野食係度引我
我而家重未食野 搞到流曬口水
杏仁豆腐冰雪花冰麵包布丁重有好多我都想食
比我見到幾貴都買黎食

好好味牙,我就比較鐘意d特色可口可樂, 好型牙! 你對澳門咁熟不如我地搵個假期去搞個私人聚會遊你做領隊啦
我叫Jo Joe 祖
Msn: joefong@hotmail.com
My blog: [url]http://hk.myblog.yahoo.com/wolfdog321/[url/]
小晴永遠懷念你!

好好味牙

原帖由 wolfdog321 於 2008-11-24 20:06 發表
好好味牙,我就比較鐘意d特色可口可樂, 好型牙! 你對澳門咁熟不如我地搵個假期去搞個私人聚會遊你做領隊啦

但澳門搭車方面其實幾煩......d 巴士成日都好迫,所以我都係行多
怕大家覺得行得太多

原帖由 煙花 於 2008-11-24 21:04 發表

但澳門搭車方面其實幾煩......d 巴士成日都好迫,所以我都係行多
怕大家覺得行得太多

我就行都冇所謂,其他人就要問問啦!
我叫Jo Joe 祖
Msn: joefong@hotmail.com
My blog: [url]http://hk.myblog.yahoo.com/wolfdog321/[url/]
小晴永遠懷念你!

原帖由 wolfdog321 於 2008-11-24 22:34 發表

我就行都冇所謂,其他人就要問問啦!

跟住我真係窮人自遊行黎,會嘗到用最小o既價錢,食最好味o既野

你對食真係幾有興趣,
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

原帖由 風中飛鸚 於 2008-11-24 23:26 發表
你對食真係幾有興趣,

食色性也

每次睇完都會肚餓
Lovebird:得意惡爺女(BB),大隻仔(KITTY仔),
超為食好奇貪玩黑頭凱克(忌廉)
為食乖乖大達摩(摩摩),口水佬灰鸚(寶寶)

沒樣好食...又貴