返回列表 發帖

120DB?

[youtube]P6E2_9I0CZw[/youtube]

果然係勁~~~~
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

吵吵好勁!

想問~文靜的bb同兩隻 120DB 同屋~會不會學了牠們的叫聲和叫法?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

BB有學, 但值得興幸嘅係BB音箱唔夠大, 只學到其聲線, 學唔到其聲浪, 發仔一向好懶學野, 而且佢本身已經會用中低頻喪叫, 中高頻暫時未學, 亦唔希望佢學, 如果唔係...
灰鸚BB鍾意食同唱歌,大葵發仔鍾意飛同非禮人,朱冠吵吵超鍾意食同大叫, 間中玩下大"蝦"細,愛情鳥Rolex同藍藍鍾愛飛上人頭扮鳳凰,五隻百厭星性格唔同,我全部都咁鍾意!

好正呀~~~~個籠~~~同埋可以共處一室,,,

果然無改錯名"吵吵"
Manuselina Cattery 成員:
N x 貓,  3 x 龜,  1 x 魚,  1+1 x 鸚鵡。
金鋼已是最終成員, 簽了合約。_。
www.manuselina.com

4# YVONNE
如果唔同frequency 要用equal loundness conture 對一對 用dba.....
high frequency 對人的impact大d
low frequency 會細d
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

果然無改錯名"吵吵"
大M 發表於 2010-7-19 23:48

我後悔...
如果而家同佢改名, 叫佢靜靜, 會唔會好D呢?
灰鸚BB鍾意食同唱歌,大葵發仔鍾意飛同非禮人,朱冠吵吵超鍾意食同大叫, 間中玩下大"蝦"細,愛情鳥Rolex同藍藍鍾愛飛上人頭扮鳳凰,五隻百厭星性格唔同,我全部都咁鍾意!

4# YVONNE
如果唔同frequency 要用equal loundness conture 對一對 用dba.....
high frequency 對人的impact大d
low frequency 會細d
Cozzy 發表於 2010-7-19 23:49

總之有LEE兩隻, 如果鸚鵡樹真係搞喪叫王大賽, 我相信三甲我LEE兩隻好有機會佔兩席

總之有LEE兩隻, 如果鸚鵡樹真係搞喪叫王大賽, 我相信三甲我LEE兩隻好有機會佔兩席
YVONNE 發表於 2010-7-19 23:56

係.......真係好大聲
我係永恆的新手

吵吵真係好厲害~~~~

我試過伸個頭入膠籠講野會有回音,同大聲好多...
佢咁叫法...會唔會3隻雀都聽覺受損??
玫瑰葵花 ENVY仔

BB好無辜, 完全唔係對手又冇還擊嘅能力

carolee 發表於 2010-7-20 13:28

BB聽覺可能已經嚴重受損 可有考慮將BB用普通籠養?  灰鸚本身好靜ga 別人嘈佢先會跟住嘈
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

曝杯 !!!
亞馬遜藍頭  金莎
亞歷山大       朱古力
灰鸚               拖肥( 去了天堂)

carolee 發表於 2010-7-20 13:28

其實吵吵同發仔唔係成日喪叫. 當佢地發現屋企有可以同佢地玩嘅人, 即係我啦, 街坊啦, 肥豬王, 同我DADDY, 而我地响廳又唔同佢地玩, 佢地先會喪叫, 淨係得工人同媽咪嘅時間, 通常都係BB自言自語嘅時間多, 而且我諗佢地聽覺冇咩事, BB已經學識我度門嘅開門鈴聲, 成日扮鈴聲, 然後講HELLO, 等我地以為有人返屋企.
而且我發現灰鸚真係好聰明, BB知道先開門聲再講HELLO, 但係係先講BYE BYE再有開門聲, 我留意左多耐, 發現佢真係分到先後次序架!

咁就好喇! 睇完段片,仲以為吵吵係長時閒喪叫添
淺灰鸚 =晴晴, 女