返回列表 發帖
感謝主.............Thank You Parrot-tree members
Mr_fran 發表於 2010-8-13 21:56

可否分享一下你失而復得的經過.

真係開心 ,可以 人/鸚 團聚 !

今日好忙, 但係聽到有失雀的情況又好想幫手,正在惆悵中,
好彩mmchu好快就來電問失雀詳情並叫她爸爸和愛雀一齊去幫手,
迅速找回失雀.∼∼∼∼∼實在太好
正所謂 : 樹樹 ...
啤梨 發表於 2010-8-13 20:47

交得會費,就當左自己係鸚鵡樹一份子,
當時只係諗住牛頭角有幾大丫?
初初都有少少掙扎好唔好打比主席,
不過救雀緊要,即管打個電話問下主席情況,
最多咪叫老竇帶埋隻雀落街睇下,
幫下眼搵雀咁,點知一問之下,
原來失雀位置就係我座樓對面,
真真正正既一街之隔,
呢個時候唔去聲援點得?

呢個係人之常情,大家守望相助,
希望大家小心小心,唔好再走失雀…
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

今日真的辛苦各位... 很抱歉讓大家操心和在大熱的天氣下操勞了...
很感激樹樹的每一位(特別係主席, 啤梨+世伯), 還是仗義幫忙的街坊們和警察等...
謝謝各位的幫忙和耐性, 讓小的覺得很窩心 :]
其實小的剛外遊回家, 一回家便馬上和三星期沒見的寶貝玩耍, 大廳的門窗都關好的, 不料突然有東西從高處掉下, 可憐的竇貝被嚇往廚房方向飛走... 都怪我太急性子... 真的很對不起...
要是沒找到竇貝, 我想我必定哭死了... 所以小的很感謝主和各位大大喔~~
Keroro - Black-headed Caique
Tamama n BB - Cockatiels

41# 小雲
Not my parrot but really Thank our Lord Who Take care everything

大團圓結局

搵得返真係唔容易, 大家都要小心d!

團結就是力量

有無考慮修翼呀~?

捉雀經過,我老竇已經轉述左比我聽,
我唔想響呢度多講,免得喧賓奪主,
總之捉返就ok,
大家唔駛多謝我同我老竇,
呢d野,就算唔識都應該幫下手,
何況大家都係牛頭角人,
兼且來自鸚鵡樹呢個大家庭呢!

仲 ...
mmchu 發表於 13-8-2010 17:13

ONON

Really happy to hear this good ending.   
Be careful in future .............
ONON

41# 小雲
Not my parrot but really Thank our Lord Who Take care everything
Mr_fran 發表於 2010-8-13 23:45

Yes, Thank you.

請大家細心睇我以下打d字~唔好略過~

大家以為世伯冇乜幫手~都唔知幫到乜~其實當主人心亂如麻~有一個人在左右支持~幾咁重要~

仲有丫~大家在電腦前的每一句祝福~係幾咁有用~要失主先可以感受到~

在外人看只是一個失而復得的post~在主人是多重要~外間人很難明白~

所以每次一有失主想報答我時~我永遠都會講~只要下次有人走雀~需要幫忙~你盡量伸出援手就可以了~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

就係e句話~令走雀時~容易找到人幫手~鸚鵡樹現在非常齊心/團結~已經超出網會的功能~
我非常高興這一刻是主席~也是我畢生光榮~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我明白主席所講,心靈上支持跟實際行動支持同樣重要!
當刻我同主席一樣,遠水不能救近火,
唯有叫我老竇去睇下有咩可以幫到手,
話晒今次主人係女仔,有個男人好似好d,
之前睇其他走雀post都唔及呢次緊張,
直到我老竇話捉返真係安樂晒!
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

我明白主席所講,心靈上支持跟實際行動支持同樣重要!
當刻我同主席一樣,遠水不能救近火,
唯有叫我老竇去睇下有咩可以幫到手,
話晒今次主人係女仔,有個男人好似好d,
之前睇其他走雀post都唔及呢次緊張,
直 ...
mmchu 發表於 2010-8-14 18:33

主席, mmchu 和 世伯都係最關鍵的人, 我們身為愛鸚之人都很感動, 多謝.

好野, 臂結就是力量~~~

MMCHU爸爸好野~~~~
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~