返回列表 發帖

美林邨快樂的一天

探訪美林邨小童群益會

今日好多謝鸚鵡樹各委員, 板主等(飛鸚, 啤梨, Kurt, Sesese, Carol及楚峰)幫忙出席探訪美林邨小童群益會活動.  此行目的是教導兒童如何正確對待動物, 飼養, 互動及飼養時遇到的問題等

節目前段, 主要是講解飼養鸚鵡知識, 小朋友踴躍發問

小卡比show小小本領

ONON

Yes!
OnOn 發表於 2010-8-26 01:36

多謝你....
養動物前..停一停..諗一諗

good... onon...係米就係le個呀..
madcat 發表於 26-8-2010 01:35

Yes!
ONON

good... onon...係米就係le個呀..
養動物前..停一停..諗一諗

d 小朋友真係好開心, 佢地仲好有智慧地問了好多問題,
証明佢地都好投入
不過由於今次場地有限,所以我地不能太多人到訪,
敬請見諒!

呢個活動好好,
可以教下D細路仔愛惜小動物!
多口講句!...宜家D人連自己的生命都唔會愛惜!
coletrain 發表於 2010-8-25 11:06

而家D人嘅價值觀係唔同左

呢個活動好好,
可以教下D細路仔愛惜小動物!
多口講句!...宜家D人連自己的生命都唔會愛惜!

佢果日冇帶雀,
係發問環節, 第三條問題, 就有妹妹問:
呢個哥哥養乜野雀?
點解問佢, 唔問主席?
Edward 發表於 2010-8-23 21:31

因為佢地向我地入去個陣見到飛鸚拎珍珍?

最尾個張好似...拖住隻狗散步咁XD

佢都冇帶雀...A_A
楚峰 發表於 2010-8-23 20:24

佢果日冇帶雀,
係發問環節, 第三條問題, 就有妹妹問:
呢個哥哥養乜野雀?
點解問佢, 唔問主席?

踩單車..服左佢
現有
藍頭亞馬遜*1
lovebird*4
塞內*1
雞尾*1

楚峰搞D變走鸚鵡嘅魔術, 小朋友更高興

可以借Kurt隻塞內加爾做道具, (可放小餐盒內)
Edward 發表於 2010-8-23 18:33

佢都冇帶雀...A_A

楚峰搞D變走鸚鵡嘅魔術, 小朋友更高興

可以借Kurt隻塞內加爾做道具, (可放小餐盒內)

真係好有意義呀
一屋五雀,兩隻中葵寶寶同一仔
栗額BB,黃頸綠怡,灰鸚Dolly

係有鬍鬚的楚峰姐姐
Edward 發表於 2010-8-22 23:18

美人生鬚楚峰姐姐  
做啲有意義活動,姐姐,哥哥都好啦! ....................................

忽然諗下~我們有冇機會組織一個義工隊~以鸚鵡為主題~假日去不同慈善團體~表演講解~
例如老人院/孤兒院~瘋人院丫咁~大家有興趣就可以搵人負責安排接洽~(車錢都要自己出)
風中飛鸚 發表於 2010-8-23 11:05

Good idea~
我十卜十卜十卜, 但要令波子keep狀態唔咬人先得wor
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

楚峄你同你隻太陽好夾呀....................
Mr_fran 發表於 2010-8-23 11:17

因為佢經常跟我返工...出出入入...

Thanks....