返回列表 發帖

紅石榴~灰鸚勁愛吃

對灰鸚勁愛吃紅石榴,今日比咗d d 佢哋食,以為會飽飽濟濟唔食其他食物。
點知,係仲好咗胃口添!
原來紅石榴有好多功効

請問,鸚鵡可以常吃紅石榴嗎? 會不會如瓜子般不能多吃?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

可以给它吃,但也不要太过量了, 对于雀鸟来讲, 食物多样化,均衡非常重要,不要让它单一偏食,这样对它的健康营养是不利的∼
我是如此幸运∼ 感恩∼感谢所有帮助我的善良朋友

Thx for sharing the useful information
只想開心過日子

thx for sharing the information, my dear c hing
只想開心過日子

比他們之前要先去核嗎?

其實每次食適量就可以, 即以鸚鵡爪一手爪到嘅份量, 就等如人用手一手爪到嘅份量一樣, 太多就過量!

我都好想知

都好想知,我和小鸟都爱食。
逊女一。鸡尾三。彩鳳仔一,太阳女一。

晴晴寶寶食過番石榴籽或石榴的幾天,體重會跌 2-3g 唔知比好唔比好!

d 石榴比我食晒喇!因為要食月餅!
石榴能有助消化、降血脂和血糖,降低膽固醇等多種功能,先食石榴再食月餅,罪惡感會少d
為咗食月餅,呢排都會買石榴食,到時比 d d 晴晴寶寶食啦!   佢哋每天食少少,有無問題呢?
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

Louis 博士快D答BoBoBoBo啦!唔係今晚真係又唔駛啦!

Louis博士!.........................................
淺灰鸚 =晴晴, 女

BoBoBoBo 發表於 2010-9-3 08:44

唔知喎!要問問Louis博士!

Miumiu love eat 木瓜 so much, I will buy some guava for him try soon

淺灰鸚 =晴晴, 女

買比自己食
tsw 發表於 2010-9-2 14:14

買有益生果比佢哋,佢哋食得幾多? 其餘的當然入自己個肚啦
今晚食完糊仔當飯後果,佢哋食得好滋味
我食雪柜那大半個剩果,咦!凍凍哋仲好味wow!
淺灰鸚 =晴晴, 女

石榴粒粒都係籽,同粟米、瓜子一樣咁吸引,但好細片己有好多粒,唔知應該比幾多佢地食好呢
其實人食石榴好處多,純粹找個借口,買比自己食
BoBoBoBo 發表於 2010-9-2 14:01

買比自己食

人人口味不同~雀都係一樣~隻隻唔同~
風中飛鸚 發表於 2010-9-2 13:12

石榴粒粒都係籽,同粟米、瓜子一樣咁吸引,但好細片己有好多粒,唔知應該比幾多佢地食好呢
其實人食石榴好處多,純粹找個借口,買比自己食
淺灰鸚 =晴晴, 女

人人口味不同~雀都係一樣~隻隻唔同~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

Guava