返回列表 發帖

初黎報到~灰鸚Koma

大家好~
小弟初養鸚鵡, 呢隻係我第一隻鸚鵡仔-Koma
5月開始養, 不經不覺養咗3個月......
希望Koma健健康康啦!

好靚仔呀~ koma~

靚灰鸚koma

Wellcome koma

您好 koma

好靚仔呀~ koma~
winnie 發表於 2010-9-1 23:50

靚灰鸚koma[img]http://i279.photobucket.com/albums/kk136/ultramanyh/Emotion_Onion_Bg/Onion_Bg_0016.gifhttp://i279.photobucket.com/albu ... g/Onion_Bg_0075.gif[/img]
tsw 發表於 2010-9-1 23:56

Wellcome koma
Mr_fran 發表於 2010-9-2 00:38

您好 koma
YEEYEE 發表於 2010-9-2 00:45

咁多位師兄師姐好!

Koma而家8個月大, 都養咗3個月.......不個都仲未識講"hello"(我已經日日教佢嘞) 好擔心佢係百中無一嘅唔講野灰鸚
希望各位師兄師姐胡提灌頂, 教吓小弟~  Thanks!

Hello Koma

灰鸚要近一歲才會講話,這段時間牠在不段吸收中,要多跟牠多說話,尤其在牠面前向另一人或雀、寵物說話,佢會學得更快。

有無用電子磅? 雀有事第一時間由體重反映出來,電子磅好重要!
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

HI KOMA ~~我家灰鸚叫樂樂
同你一樣都係8個月大,男仔,你呢??
而家係未識講野,但扮其他雀(上次出席樹樹活動第2日就學左兩隻太陽叫聲),口哨聲最快....

Welcome KOMA

灰鸚既朋友你好~~~~~~~~~~~~~

Hello Koma

灰鸚要近一歲才會講話,這段時間牠在不段吸收中,要多跟牠多說話,尤其在牠面前向另一人或雀、寵物說話,佢會學得更快。

有無用電子磅? 雀有事第一時間由體重反映出來,電子磅好重要!
BoBoBoBo 發表於 2010-9-2 08:07

Hello 晴晴 & 寶寶~

Thanks~~ 我諗Koma一歲時差不多過年.....希望佢會學識講"恭喜發財"啦~

有用電子磅呀~ Thanks again! 之前我嚮種花網都有雀友提醒我磅重好緊要, 我都set咗落excel, 如果重量有5%相差, 咁就要留意....(不過希望唔好咁啦)

HI KOMA ~~我家灰鸚叫樂樂
同你一樣都係8個月大,男仔,你呢??
而家係未識講野,但扮其他雀(上次出席樹樹活動第2日就學左兩隻太陽叫聲),口哨聲最快....
YEEYEE 發表於 2010-9-2 09:10

Hello 樂樂~

睇出世紙, Koma都係仔, 不過我覺得佢D毛色比較淺, 似女多D..... anyway, 有出世紙唯有信啦~
YeeYee,我諗我地都係同一批灰鸚啦~
Kama都係最快懂吹口哨, 而家叫佢吹口哨, 佢就會吹
同埋會叫"吓""喂"....仲學我"申"鼻涕嘅聲

Welcome KOMA
miumiu 發表於 2010-9-2 09:13

灰鸚既朋友你好~~~~~~~~~~~~~
layer 發表於 2010-9-2 09:47

你地好呀~

koma 靚仔呀
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

第二張個大頭好得意
得閒就 post d Koma 既 相相、movie,大家一齊學習認識灰鸚

我對灰鸚,一個為食 ,一個爛玩,Koma 又係點 ga?
灰鸚須要好多 Calcium,多晒太陽幫助吸收。

注意~~~唔好沖涼!
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

樂樂D毛色都係比較淺,同KOMA 差不多,識叫"吓"同"喂都幾叻,我隻樂樂都未識...
你既灰鸚在那裡買?

又一灰鸚新成員,welcome~~~~

我隻灰鸚叫"大b哥",koma,你好!
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

hi~我個隻9個月大了  叫班戟
見到人識講hello,88,同班戟
可惜出到街就唔講野   cool晒=.=
仲有好多外星文仲有研究

我都有一隻灰頭鸚鵡......welcome.... koma
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

koma 靚仔呀
TABO123456 發表於 2010-9-2 12:21

多謝~