返回列表 發帖

今日睇到好嘅老公/老婆

好嘅老公/老婆

一個好嘅老公:

(1)不做大男人,全心全意的錫和氹老婆。

(2)耐心聆聽老婆的意見和勸誡,不要以為厭煩!

(3)盡能力去保護老婆的性命和她所擁有。

(4)與老婆有商有量去管教大家的兒女。

(5)理財方面交給老婆打理,通常老婆較精明。

(6)要專一愛老婆,不能去與其他女人發生婚外情例如包二奶等行為。

(7)若果與老婆吵架,首先要帶頭認錯,和緩場面。

(8)存寬容老婆的過失,不要斤斤計較。

(9)要主動幫老婆做家務,照顧兒女的需要。

好嘅老婆

(1)不要日蛾夜蛾,做黑白天鵝蛾到老公非常厭煩。

(2)多用溫柔體貼的語氣,使老公舒服哂。

(3)不動聲色,將家務做好。

(4)煲靚湯給老公飲,整好美味食物給老公食。

(5)全心全意做小女人,聽老公話,背後支持老公。

(6)好好用心照管和教養兒女,做過好母親。

(7)不要公開批評丈夫的錯處,使丈夫公開丟臉。

(8)處處以丈夫為榮,在別人面前稱讚丈夫的優點。

(9)做個好媳婦,好好與家婆相處,以免丈夫難做。

如果能做到就真係十全十美嘅老公/老婆

tsw 你應該係九項全能 加多樣~入得廚房
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

入得廚房唔出得廳堂

唔係個個男人可以請到工人比自己的女人使的
我真失敗既男人

3# tsw

自己動手更有誠意~~~~~~~~~

3# tsw

自己動手更有誠意~~~~~~~~~
layer 發表於 2010-9-24 09:26

相思皇后早已超額達標! ~ (6)好好用心照管和教養兒女,做過好母親。
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

我估 tsw 嫂早就有個好洗好用既工人服侍!
淺灰鸚 =晴晴, 女

我估 tsw 嫂早就有個好洗好用既工人服侍!
BoBoBoBo 發表於 2010-9-24 10:45

你都有呀~~~~!
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

有共識地去共同面對及解决家庭的各項大小問題, 不會有微言和經常舊事重提.
盡早完成各項工作陪伴侶/家人享受生活.
做個好榜樣給伴侶和子女.
多做運動、注意飲食、愛惜身體遠離病魔, 莫使家人因你而苦.

你都有呀~~~~!
Cozzy 發表於 2010-9-24 11:47

講得好岩

個"工人"只服侍對仔女,我係 服侍個"工人",係 "工人" 嘅 "工人"
淺灰鸚 =晴晴, 女

識服侍對仔女男人,係好男人

我都係無mud天份架la
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

相思皇后早已超額達標! ~ (6)好好用心照管和教養兒女,做過好母親。
BoBoBoBo 發表於 2010-9-24 10:38

佢地媽媽成日去街, 獨留子女在家~

個"工人"只服侍對仔女,我係 服侍個"工人",係 "工人" 嘅 "工人"
BoBoBoBo 發表於 2010-9-24 20:13

(9)要主動幫老婆做家務,照顧兒女的需要。

好老公~~

幸福女仕BoBoBoBo,layer!

我都係無mud天份架la
Cozzy 發表於 2010-9-27 09:16

要軍訓喇!
淺灰鸚 =晴晴, 女

咁要揾位美女黎特訓Cozzy先得 啦!