返回列表 發帖
應援團 : Capricorn_1977_@Hotmail.com

☆☆我在窗台無籠放養雀雀☆☆
相思、彩鳳、愛情烏、雞尾、珍達…
每日食、瞓、玩 ,食、瞓、玩,食、瞓、玩 .....

應援團 : Capricorn_1977_@Hotmail.com

☆☆我在窗台無籠放養雀雀☆☆
相思、彩鳳、愛情烏、雞尾、珍達…
每日食、瞓、玩 ,食、瞓、玩,食、瞓、玩 .....

問過! Panasonic 電解水機 PJ-A36 $3,999 送兩個濾芯。沒有TK-AS40 or TK-AS41。
TK-7585E 售 $8,800。

Carol,請問可否upload 照片,想知部機 set up 後係點,個 Sales 只係話有說明書,完全唔識 sale 部機 !
都唔知條喉點駁!
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

問過! Panasonic 電解水機 PJ-A36 $3,999 送兩個濾芯。沒有TK-AS40 or TK-AS41。
TK-7585E 售 $8,800。

Carol,請問可否upload 照片,想知部機 set up 後係點,個 Sales 只係話有說明書,完全唔識 sale 部機 ! ...
BoBoBoBo 發表於 2010-10-22 21:21

PJ-A36是舊款, 我而家就係用緊e款

我記得有d款嘅水龍頭係裝唔倒嫁(例如拉得出來嘅花灑頭), 但多數嘅普通款水龍頭都ok, 當年我哋去sogo 10/f panasonic陳列室度, 可以搵佢d員工講解, 也有陳列邊隻水龍頭先用倒, 唔知而家新款有冇唔同

如果個水龍頭啱, 安裝係好容易, 我都係一手一腳自己裝, 唔駛出動我老公

明天影相給妳看

好吸引哦..
Ming 發表於 2010-10-22 12:00

ming, 我覺得都唔錯, 不過我未用過其他濾水器, 唔知會唔會其他品牌有更好的

我就用緊呢隻, 好多好多年.  因當年同類產品報告中平價最高.
濾心好似 $500幾.
http://www.philips.com.hk/c/water-air-purifiers/hd3802_00/prd/zh/

http://www.newscenter.philips.co ... 5/article-14369.wpd
ONON

ming, 我覺得都唔錯, 不過我未用過其他濾水器, 唔知會唔會其他品牌有更好的
carolee 發表於 2010-10-22 23:49

多數係好野,Panasonic一定有啲有啲野專利左或其他商業機密,唔喺邊夠膽賣咁貴仲要喺日本嘅market share咁大.

好似得Panasonic 可以改ph值。其他牌子只能作過濾。
我們平日飲純蒸餾水,屬中性,ph值低於7,相對人體健康體液Ph值 7.35~7.45,是呈酸性反應。
人體健康體液Ph值 7.35~7.45,若體液Ph值呈7.2~7.25的時候,己經是癌症體質了。
飲用的水,最好的酸檢值為7.4~7.6之間,超過ph.8則有檢性中毒之虞,比酸中毒更麻煩。
不知 Panasonic 電解水機預設的Alkaline 1、2、3 是ph幾多?
$8xxx 有 show ph值,但除了多些顯示和彩燈,跟$4xxx 無咩分別。
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

23# BoBoBoBo
黑色是電線, 水龍頭個配件用來選要唔要過濾水, 另外條幼喉要來流走D酸性水
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好似唔錯wor

MANGO 學講嘢.. YEAH
綠寶(折衷)肯跟我LA

睇林光常的"無毒一身輕-21天改造體質" pg 226-232 有提及各淨水機的比較,亦有提及電解水。
(如果經過書店可以去望一望,看得明的話可否在此再作分享,係 Physics 、Chemistry 之類)

這書2002年出版,當時電解水療效尚未被證實,作者不建議使用,只建議用優質水機:
優質水機包括使用活性碳、離子交換樹胎脂、英國"丹頓"陶瓷濾菌管、天然礦石、高級備長碳。

過了八年電解水機仍能生存,這其間應該有多些相關的文章,要花些時間做吓 Research ,了解一下各種淨水器。
淺灰鸚 =晴晴, 女

29# carolee

謝謝 Carol! 今天Joelee 去看過,沒有新 MODEL,不作考慮了。遲吓11 月 Sogo 週年又可能 10/F Panasonic Shop 有折,到時再去研究研究。
淺灰鸚 =晴晴, 女

林光常~~~
http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=45922

書內所講的只可作参考。他的排毒理論備受爭議,有的還是很有道理,有的排毒言論太激進。
淺灰鸚 =晴晴, 女

永安呢幾日減價,Panasonic 電解水機$3999 送一個濾芯加一件禮品!算平嗎? (原價$4,200)

睇番d 自然療法師寫的書,至少有兩本提及水的問題,提議用濾水器。
BoBoBoBo 發表於 2010-10-22 08:19

送一個濾芯==> 係未即係TTL 2個濾芯

MANGO 學講嘢.. YEAH
綠寶(折衷)肯跟我LA

送一個濾芯==> 係未即係TTL 2個濾芯
fishball 發表於 2010-10-23 20:45

淺灰鸚 =晴晴, 女

我用鑽石

我用鑽石 OK wor

Sogo 10/F Panasoic shop 有兩個$4xxxx 款的濾水器,無折。用Sogo 卡就有95折,HSBC 卡有回贈,但要去HSBC website 登記先。

如果買最平和最貴的就有九折,全部只跟一個濾芯。咁就不如等永安再減價才買,至少多一個濾芯。
淺灰鸚 =晴晴, 女

永安呢幾日減價~~~~

Panasonic 濾水器
$9980 down to $8820
$4690 down to $4420
$4280 down to $3999
all the model~多送一個濾芯

邊個model 合一般家居及雀雀用?or 用3xxx 的model 另改用8xxx model 的芯就夠?
淺灰鸚 =晴晴, 女

Carol~~~~
淺灰鸚 =晴晴, 女