返回列表 發帖

濾水器

邊隻牌子好? 係咪真係過濾到? 好用嗎?
唔知大家有無好介紹?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

我亞妹用 "鑽石"牌, 講到鬼咁好用, 但我就咩都無用, 飲死就算.
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

死~無問題! 只係潮流興唔生唔死,生Cancer 生腫瘤,生息肉就好煩。
e 家泥土江河嚴重被工廠d 化學物污染,食水應該係一個致病源頭。
可惜無大太陽,否則用小麥草作過濾,應該最安全最健康!
小麥草連重金屬都可以清理到,唔怕有老人痴呆症。
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

physics professor講過, 而家個d濾水器基本上無用, 除左一種係用osmosis原理既~

生Cancer 生腫瘤,生息肉就好煩--> 記得買保險~~ 中左無錢仲煩~

osmosis即係逆滲透(RO), 但飲呢種水同飲蒸餾水冇分別, 完全無礦物質。長期飲用未必係咁好。

我缸珊瑚如果用RO水黎養, 應該會靚好多~~~~~~ 但成本太貴, RO會製造好多廢水, 浪費食水~~~
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

osmosis即係逆滲透(RO), 但飲呢種水同飲蒸餾水冇分別, 完全無礦物質。長期飲用未必係咁好。

我缸珊瑚如果用RO水黎養, 應該會靚好多~~~~~~ 但成本太貴, RO會製造好多廢水, 浪費食水~~~
sodagreensimon 發表於 2010-10-19 15:36

無礦物質先至係達到100%安全, 唔驚有雜質~純H2O
礦物質反而可以係其他地方吸收到

明白! 唔知有無人試過測試小麥草的潔淨能力 ? 有咩方法可以做實驗証明 ?

早幾日新聞講 batteries 流出的東西有毒,要戴手套才拿出來扔掉。
但垃圾去堆田區,毒物滲透泥土,或隨地下水流入江河…..
呢 d 又唔提?
淺灰鸚 =晴晴, 女

我用鑽石能量水~覺得差不多~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

明白! 唔知有無人試過測試小麥草的潔淨能力 ? 有咩方法可以做實驗証明 ?

早幾日新聞講 batteries 流出的東西有毒,要戴手套才拿出來扔掉。
但垃圾去堆田區,毒物滲透泥土,或隨地下水流入江河…..
呢 d 又唔提 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-10-19 17:26

睇戲都有做啦, 有時真相不可知太多, 會遭殺人滅口的!
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

係咪濾芯越多越過濾得好呢
Raco

用德國嘅Brita,已經有十幾年
有四十幾年歷史,健康野,始終歐盟最嚴格~

不過都好想試Panasonic, 可以調校酸鹼度.

但係要成八千銀
菜瀾幫鑽石賣廣告,但係佢自己係用Panasonic.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我係用PANASONIC嘅電解水機, 已用咗好多年:

http://www.panasonic-hk.com/ha/chinese/feature_841.aspx

據我所知, 所有疾病的成因,  都是因為身體裡酸性過高, 而電解水機過濾出來d水係飲食用嘅鹼性, 可以中和身體裡面嘅酸性;

是好多年前一個醫生朋友介紹我買的, 我見佢屋企用緊所以請教佢, 他說有一次去日本嘅醫院考察, 發現日本所有醫院都是用這些電解水機, 病人都飲用分解出來的鹼性水

試過有一個朋友, 他媽媽年紀已很大, 常常膝蓋痛, 醫生說有些酸性的東西積聚在關節(我已忘記詳細是什麼病), 買了一個給媽媽用, 他媽媽由早到晚, 無論煮飯煲湯煲水都係用鹼性水, 據他說膝蓋痛大大改善了

另外覺得佢嘅過濾功能應該是不錯的, 起碼我的電水煲一點水垢也沒有

永安呢幾日減價,Panasonic 電解水機$3999 送一個濾芯加一件禮品!算平嗎? (原價$4,200)

睇番d 自然療法師寫的書,至少有兩本提及水的問題,提議用濾水器。
淺灰鸚 =晴晴, 女

永安呢幾日減價,Panasonic 電解水機$3999 送一個濾芯加一件禮品!算平嗎?
BoBoBoBo 發表於 2010-10-22 08:19

佢有幾個MODEL, 唔知減價嘅係邊一款?

不過應該算平, 剩係濾芯好似都要500幾

吓? 有幾個MODEL? 又要揀? 濾芯$4xx,幾耐要換一次?
淺灰鸚 =晴晴, 女

吓? 有幾個MODEL? 又要揀? 濾芯$4xx,幾耐要換一次?

Carol, pls check PM
BoBoBoBo 發表於 2010-10-22 08:26

佢說明書話如果每日過濾30公升水, 就一年換一次, 不過佢有顯示燈,  到要換時會提示你

好!等我今日去睇睇先!謝謝!
淺灰鸚 =晴晴, 女

剛剛跟妹妹談起, 我們大概是2006年買PANASONIC嘅電解水機, 她和我一人買了一個, 她當時常會尿道炎, 大概每大半年便會發炎一次, 中醫要她戒吃酸性高的食物, 猶其是她最愛的牛, 萬萬不能吃

用了這個電解水機, 她沒有再戒口, 也一次也沒有再尿道發炎

應援團 : Capricorn_1977_@Hotmail.com

☆☆我在窗台無籠放養雀雀☆☆
相思、彩鳳、愛情烏、雞尾、珍達…
每日食、瞓、玩 ,食、瞓、玩,食、瞓、玩 .....