返回列表 發帖

再戰東涌

上星期六又同幾位朋友去行山, 佢地選咗東涌至大澳一段, 因為之前post過所以唔多講.
http://forum.parrot-tree.com/vie ... p;highlight=%2Bonon

這次同行有位3歲多4嵗小朋友, 好叻仔, 全程行咗6小時 90%時間係自己行.
當日天氣超正, 雖然行咗6小時, 無乜汗, 一D都唔攰,  第二天亦完全無脚痛.
所以要再推介一下, 沿途80%平路, 只有中段有小段斜路. 70%有樹陰, 非常適合初次行山人仕.

中途的餐蛋麵及蠔餅好正.  蠔係當地採, 好新鮮.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ONON

比較同一位置在一年半後的變化.  

第一張拍於2009年3月

第二張拍於2010年10月30日
ONON

tsw, 想請教吓這是什麼樹?  像桔但不是桔樹.

行山途中好多, 謝!
ONON

tsw, 想請教吓這是什麼樹?  像桔但不是桔樹.

行山途中好多, 謝!
OnOn 發表於 2010-11-5 23:18

OnOn老師
我睇唔清楚,像(新木姜) 可唔可以放大D果!

嘩!咁多嘢食

要行6小時,

OnOn老師
我睇唔清楚,像(新木姜) 可唔可以放大D果!
tsw 發表於 6-11-2010 00:46

ONON

真係唔知!

真係唔知!
tsw 發表於 6-11-2010 09:29

Thanks, tsw.
等我下次再行近D睇下.
ONON

tsw - 會唔會係枇杷
瘦猛猛灰鸚~樂樂

枇杷不是鮮橙色, 且比較大啊!

所以一定不是.
ONON

tsw - 會唔會係枇杷
YEEYEE 發表於 2010-11-6 10:25

一定唔係枇杷是長葉仲係夏天,
有D像鵎蛋果但鵎蛋果是長葉,淺黃色
杮又唔咁,
像熱情果但只見是绿色,黃色

有60%係玉桂樹D果實!

牛眼馬錢

華馬錢

尖山橙

今日影到,好似差唔多様咁

小心有毒果實

真係唔該晒 tsw專家  麻煩咗你去影相添.

我覺得是..........牛眼馬錢, 好似當日所見.
我地唔敢採, 如你所言"小心有毒果實",  如果無毒, 正常已經比雀食咗.
ONON

真係唔該晒 tsw專家  麻煩咗你去影相添.

我覺得是..........牛眼馬錢, 好似當日所見.
我地唔敢採, 如你所言"小心有毒果實",  如果無毒, 正常已經比雀食咗.
OnOn 發表於 2010-11-14 11:34

無麻煩去影相,我都要走港九,新界,離島,同「驛隸」差不多

维基百科,自由的百科全书

牛眼馬錢(學名:Strychnos angustiflora ),別稱狹花馬錢、馬錢子、牛眼珠、牛眼球、牛眼睛、牛目周[1]及車前樹等,為馬錢科馬錢屬[2]植物,分佈於中國廣西、廣東及雲南 等華南地區,常見於低海拔灌木叢中[3]。在香港,被稱之為「香港四大毒草」之一[4],也是香港原生物種[5]。

[编辑] 形態特徵
牛眼馬錢是一種木質藤本[2]灌木植物。枝幹無毛,小枝上具有與葉對生的螺旋狀卷曲鉤子,鉤子長約2.5-5厘米,老枝有時變為硬刺。葉橢圓形或卵形,頂端鈍或短漸尖或急尖,基部闊急尖至圓形或微心形,全緣,對生,長約4-8厘米,寬約2.5-4厘米;葉柄長約4-6毫米;老葉草質;葉基脈3-5條,緊靠邊緣的2條葉脈極纖細。花為聚傘花序長於小枝之頂端,花基數為5,長約8-11毫米;花苞片極小,直徑約3-4厘米,花萼裂片呈卵狀三角形,急尖,披極短的柔毛,長約1毫米,花冠白色或淡黃色,冠管長約4-5毫米,裂片長圓形,外彎,約與冠管等長,冠管喉部及基部披長柔毛,子房無毛,花柱長約8毫米。花期4-6月[6]。果為球型漿果,果皮光滑,表皮呈紅色或橙紅色,直徑約3.5-4厘米,遠看形狀貌似小桔梗[4]。種子扁圓形,中間凹陷[1],直徑約1-2厘米,1-2顆,果期6-12月[6]、[7]。

[编辑] 醫藥用途及其毒性
性味苦、性寒及大毒。全株具毒性,當中果實、種子及木質部毒性最強,樹皮及幼葉則次之。毒性成份為番木鱉鹼及馬錢子鹼等生物鹼[7]。誤服可引致面部肌肉僵硬、全身肌肉痙攣、呼吸困難、散瞳及脊髓癱瘓[4]等症狀,嚴重甚至可引致死亡。莖及種子可入藥[8],外用可通經活絡、消腫止痛,主治風濕痺痛、手足麻木及跌打損傷[1]等。
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

维基百科,自由的百科全书

牛眼馬錢(學名:Strychnos angustiflora ),別稱狹花馬錢、馬錢子、牛眼珠、牛眼球、牛眼睛、牛目周[1]及車前樹等,為馬錢科馬錢屬[2]植物,分佈於中國廣西、廣東及雲南 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-11-14 17:14

10x