返回列表 發帖

北海道一問

請問4月尾-5月頭既北海道天氣凍嗎?多唔多生果食呢??
thx~~
瘦猛猛灰鸚~樂樂

北海道四月乃是春天,平均温度 9.6*C (指扎幌,道央一帶)。户外活動,穿著厚外衣已足够,如特别怕冷,則作别論。在扎幌,一般日本人在滑雪場才見穿著羽絨衣,但在春天,無雪下,已不需要。 如果是月中或是月尾,羽絨可以不帶,但當然要知道你去北海道那一個地方,如是只去札幌,小樽,函館帶件厚一點的外套也可以,但如果你行程包括去旭川,綱走,層雲夾,那你一定要穿羽絨,因為那邊是較北的,還是很冷.

THX tsw ~~
瘦猛猛灰鸚~樂樂

1# YEEYEE

4-5月都係朝早同夜晚先凍日頭好HOT駕~我上年係5月去生果都有既...士多啤利同車黎子蜜瓜都有既不過唔算係好平同好甜囉...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

1# YEEYEE

4-5月都係朝早同夜晚先凍日頭好HOT駕~我上年係5月去生果都有既...士多啤利同車黎子蜜瓜都有既不過唔算係好平同好甜囉...
carmenbabe 發表於 2011-1-15 12:52

THX CARMEN ,而家改左新年去啦
瘦猛猛灰鸚~樂樂

THX CARMEN ,而家改左新年去
YEEYEE 發表於 2011-1-19 12:52

深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

應該唔會冷死異鄉瓜
瘦猛猛灰鸚~樂樂

應該唔會冷死異鄉瓜
YEEYEE 發表於 2011-1-19 13:05

邊得黎咁易凍死呀,
我舊年去,有晚凍到 -28C都無事!!
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

-28C 係咪凍到無咩感覺呢??
瘦猛猛灰鸚~樂樂

-28C 係咪凍到無咩感覺呢??
YEEYEE 發表於 2011-1-19 16:09

其實-28C 同 -8C 我覺得無咩分別,
係室外凍之麻,入到室內就有暖氣,
所以問題不大!

冬天去北海道同冬天養鸚鵡一樣,最緊要係"保暖"!

THX CARMEN ,而家改左新年去啦
YEEYEE 發表於 2011-1-19 12:52

WOOO...CNY去得開心d...enjoy your trip!!

新年去北海道,  邊個照顧樂樂?
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

樂樂有婆婆照顧,婆婆對佢又愛又恨啊
瘦猛猛灰鸚~樂樂

樂樂有婆婆照顧,婆婆對佢又愛又恨啊
YEEYEE 發表於 2011-1-24 00:26

玩得開心d, 影多d 相回來  
淺灰鸚 =晴晴, 女

北海道..有樣手信好值得買架

係咩手信呢?
瘦猛猛灰鸚~樂樂

係咩手信呢?
YEEYEE 發表於 2011-1-24 10:42

小弟記得有朋友提過..係北海道湖or泉中的綠藻球...
有一個小玻璃罐/器皿裝住的..
有一粒小小的綠藻球...
係會不停慢慢生長...分裂...
(ps:魚街果種係次貨黎)
不過唔知幾錢...買返黎做小擺設都幾得意架

我諗你講緊個個叫"亞寒湖"~~

我諗你講緊個個叫"亞寒湖"~~
mmchu 發表於 2011-1-24 17:19

呢層真係唔太好清楚

冬日雪景 (亞寒湖)

夏日(亞寒湖)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊