返回列表 發帖

Two prolific breeding pairs of parrots 两對多產鸚鵡

prolific breeding pair 係每年產蛋两次或以上.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

bb可以全部孵出??
瘦猛猛灰鸚~樂樂

2# YEEYEE
今年無,今年全歐洲 和美洲最差的一年,今年係特別多空蛋[不受精蛋]的一年
有一位朋友40個亞馬遜蛋只有3個BB孵出來

有一位朋友死了4隻灰鸚姆
我現在有隻18日大折衷鸚鵡BB
係上次去買两對鸚鵡時,一對折衷鸚鵡產了2個蛋,真幸運

回家放入孵蛋機孵出一隻

請問,點解d 雀係一 pair 一 pair 的? 鸚鵡每次生两隻蛋?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

Amazon 請問你共養左幾多隻鸚鵡
瘦猛猛灰鸚~樂樂

仲有,咁餵法會唔會死ga?
[youtube]X0qvuCG702w[/youtube]
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

我養來繁殖,新以耍一對一對,每一對,耍分開養
大多數鸚鵡生3-4隻蛋
white cockatoo 多數2隻,有小數2-5 隻
black cockatoo1-2隻
black palm cockatoo1隻
玫瑰3-6隻

6# BoBoBoBo

有時會D食物入了氣管,就會死梗哪
有一樣不好,等到牠自己識食東西要長些時間
有D分分鐘要半年
有D Hyacinthine macaw要一年

我係用spoon餵

5# YEEYEE

8對 只有一對識講說話

大多數鸚鵡生3-4隻蛋
玫瑰3-6隻
Amazonshan 發表於 2010-11-18 21:29

灰鸚呢? 我見有人比d 綿花隻雀,佢會自已築巢生蛋,咁灰鸚和white cockatoo 等中大型雀都會築巢生蛋嗎? 要給牠們用咩材料呢?
淺灰鸚 =晴晴, 女

大多數鸚鵡生3-4隻蛋
玫瑰3-6隻
Amazonshan 發表於 2010-11-18 21:29

BLACK PALM ~~~~~~
請問BLACK COKATOO, 係RED TAIL BACK COKATOO, 定係 GLOSSY BLACK COKATOO??
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

11# Cozzy
Black cockatoo, 有 Palm cockatoo,Red-tailed,yellow-tailed,white-tailed同Glossy cockatoo.
是否聽遏Gang-gang cockatoo,非常之靚.

10# BoBoBoBo

用鉋木糠和幾條短木方仔比牠們咬來築巢.
D鸚鵡築巢係用腳爪來扒的,扒成一個窩來生蛋.

11# Cozzy
Black cockatoo, 有 Palm cockatoo,Red-tailed,yellow-tailed,white-tailed同Glossy cockatoo.
是否聽遏Gang-gang cockatoo,非常之靚.
Amazonshan 發表於 2010-11-18 23:47

係AU讀書時有見過.....GANG GANG!
glossy black 係我的dream bird,
red tailed 女好形.....
yellow tail 都ok.....
palm 外形最cool.....
可惜每一種都好貴......
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

14# Cozzy

所有Black cockatoo都靚
以前有5隻Moluccan,3隻Sulphur-crested,一對Ducorps

black palm cockatoo會用爪抓住支 樹技來打空心樹當鼓打

14# Cozzy

所有Black cockatoo都靚
以前有5隻Moluccan,3隻Sulphur-crested,一對Ducorps

black palm cockatoo會用爪抓住支 樹技來打空心樹當鼓打
Amazonshan 發表於 2010-11-19 00:29

moluccan 都係好野......
迎年係香港都好小有幼鳥...
仲有 red vent cockatoo 都值得一題....
我係永恆的新手

16# Cozzy

Red-vented cockatoo  簡直係菲律賓國寶呢哪!

16# Cozzy

Red-vented cockatoo  簡直係菲律賓國寶呢哪!
Amazonshan 發表於 2010-11-19 01:31

我都好好彩見過....如果唔認識的人會當佢係Ducorps
又係一個好有個性的主人養的....
係歐洲好似個parrot 文化同亞洲,美國好唔同,無論品種同,養法....
美國係主張pallet diet.....
歐洲就係natural diet + suppliment....
多分享合各家大成真好....
我係永恆的新手

我都好好彩見過....如果唔認識的人會當佢係Ducorps
又係一個好有個性的主人養的....
係歐洲好似個parrot 文化同亞洲,美國好唔同,無論品種同,養法....
美國係主張pallet diet.....
歐洲就係natural diet + supp ...
Cozzy 發表於 2010-11-19 01:40

我還有两個空籠,耍等D好野來買
朋友打幾次电話叫我買對mealy amazon 黄色頭種,如果係紫色頭種我就會買
我見過真係好似隻海鷗甘大

我還有两個空籠,耍等D好野來買
朋友打幾次电話叫我買對mealy amazon 黄色頭種,如果係紫色頭種我就會買
我見過真係好似隻海鷗甘大
Amazonshan 發表於 2010-11-19 02:12

Cozzy 找到知音人了!
淺灰鸚 =晴晴, 女