返回列表 發帖

行山 - 大埔新娘潭至大美篤

上星期六(11/20), 一行十多人又去咗行山.  
又睇睇呢段啱唔啱帶雀行, 結果係……不建議帶雀行的.

行程:  由大埔新娘潭至大美篤
全程時間 :  2.5小時
難度:   2.5星 (但不適合8歲以下小童參與)

當日天氣又係好好, 沿途40%上斜, 全山路, 上上落落, 路面不平, 70%有樹陰, 雖然只有2.5星難度, 但感覺比東涌至大澳段幸苦一點, 也適合初次行山人仕.

行到大美篤, 剛好午膳時間, 食個美味盆菜……………正呀!

起點有停車場, 可駕車前往.

出發前先聽領隊講解.

唔係呢個入口

入口

出發………. 上山啦!

又係問題時間………. 請問以下是什麽植物--- (植物 1 ?)

(植物 2 ?)

繼續行

請問以下是什麽植物--- (植物 3 ?)

請問以下是什麽植物--- (植物 4 ?)

上到山頂, 沿途風景唔錯

見倒終點啦!

春風亭

請問以下是什麽植物--- (植物 5 ?)

終極終點…………………..美味盆菜 -------------- 我來了.

--------------------     謝謝觀賞       ---------------------
ONON

此附近小弟亦十分熟悉...
因為時常到該處附近野採~

黑氏茶

http://forum.parrot-tree.com/viewthread.php?tid=11050

花楸(service tree)

冬青

大果波斯山楂(Nottingam)

要返工其它今晚答

我有13隻可愛寵物:
-1隻金毛尋回狗(Empire),-6隻(陸龜&水龜)  
-2隻灰鸚 (糖水&呀妹)-1隻迷你金(牛牛)
-1隻LB (豆豆)-2隻雞尾(寶寶&貝貝)
(6隻八哥狗~在心中, 彩虹橋再遇!)

謝謝分享~!!

不過條路都幾崎嶇下喎~~~
我對盆菜有興趣d~
玫瑰葵花 ENVY仔

Onon好多张背影,影后~~

唔記得.....

呢位知

係靚女

山菅蘭

邊種野果食得ga?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

邊種野果食得ga?
BoBoBoBo 發表於 2010-11-26 20:18

全部唔食得!

全部唔食得!
tsw 發表於 2010-11-26 20:29

好彩我無份行山!
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

邊種野果食得ga?
BoBoBoBo 發表於 2010-11-26 20:18

食都無勿事架,我地以前試過很多.
不過有一種植物 客家人叫採荼藥,廣東人叫何文田定何文藤.  
尼種植物 我倏村有個女人用來煲糖水食自殺.
大多數客家人都知道尼種是有毒植物.

呢D食得!

蒲桃

山桔

油甘子

水翁

桑~~呢排灰鸚好愛吃!
淺灰鸚 =晴晴, 女

食都無勿事架,我地以前試過很多.
不過有一種植物 客家人叫採荼藥,廣東人叫何文田定何文藤.  
尼種植物 我倏村有個女人用來煲糖水食自殺.
大多數客家人都知道尼種是有毒植物.
Amazonshan 發表於 2010-11-26 20:40

係(大Sa藥)=斷腸草

D唔D老娣

清明時(大Sa藥)做清明仔食唔會死喎!