返回列表 發帖

近排屋企"au"左好多卜泥出黎

之前樽麥皮"au"左好多出黎.
有無辦法消滅佢地?
用左成支biokill都清唔哂!
已經成個月啦,殺極都仲有!

有無相

就係尼D啦!
唔好意思,因佢地只有四分一粒芝麻咁大粒,
相機好難影到.
最高峰時.晚晚都死百幾二百隻,
而家就死十幾二十隻,
硬係殺唔清!生命力好強!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

殼牛係99%

老人家正餸遲D答你............

4# tsw

唔係殼牛,殼牛好似一粒黑芝麻咁大粒,
我細細個,亞媽就叫我係米捉番D殼牛出黎.
所以我認得殼牛係點!
但尼D卜泥好細隻好多.

老人家正餸遲D答你............
tsw 發表於 2010-12-5 19:11

唔好意思,阻主你開餐!
慢用!

其實我都唔后生!

咁就唔知啦

唔堅要!
唔該哂你!

預祝"Merry Christmas!"

唔堅要!
唔該哂你!

預祝"Merry Christmas!"
coletrain 發表於 2010-12-5 20:47

有無試吓白蟻粉,之前我家姐有屋企有白蟻,一用就清呭

麥皮蟲係D人Au 呢餵魚做魚糧

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

11# Amazonshan

唔係麥皮蟲,
係叫"卜泥",
佢地唔係條狀,
而係一粒粒的.
已我所知佢地係蝨ge一種!

唔該先!

咁樣?

最佳方法是保持空氣乾爽

最佳方法是保持空氣乾爽
Amazonshan 發表於 2010-12-5 21:50

我上網搵過資料,都係話要保持空氣乾爽,
話要開抽濕機,但係kitchen好難做到!
而事實我屋企都唔係太潮濕,真係無端端!

我媽媽屋企都有呢D 蝨, 春天就會出現, 明明夜晚殺哂佢地, 但到第二朝就會出現返在天花板, 都唔知在何方鑽出來
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

coletrain咁樣?1.

咁樣?2.

17# tsw

無錯,應該系photo 1 果隻,
http://www.scambs.gov.uk/Environ ... tPests/booklice.htm
photo 2 果隻只系衣魚,你另外個post都介紹過.

我媽媽屋企都有呢D 蝨, 春天就會出現, 明明夜晚殺哂佢地, 但到第二朝就會出現返在天花板, 都唔知在何方鑽出來
sesese 發表於 2010-12-6 16:07

其實我房牆壁系炎熱夏天都會有幾隻爬下爬下,
我唔多理佢,但系kitchen 果班唔理唔得,
佢地已經霸占左麥皮,糖,餅,豆粉,米,通心粉........................................
.....................................................
見到佢地就煩

17# tsw

無錯,應該系photo 1 果隻,
http://www.scambs.gov.uk/Environ ... tPests/booklice.htm
photo 2 果隻只系衣魚,你另外個post都介紹過.
coletrain 發表於 2010-12-6 22:14

書蝨 (Booklouse) :一年可育6至8代,可自體繁殖。蟲卵在6-21天內可孵化為幼蟲,再經四次蛻皮後變為成蟲,平均壽命175天。多出現在陰濕幽閉、不常使用的紙質、書籍中,啃蝕書緣和裝裱用的漿糊,甚至紙上的黴菌。除非環境太潮濕造成書虱大量繁殖,釀成了危害,不然以書虱微小之體型(體長1-5毫米),少量書虱啃食紙質的痕跡,不易以肉眼看得見。

書蝨(嚙蟲、姬薪蟲常出現相同環境)
書蝨(Book lice、Book louse)屬於嚙蟲目(Order Credential),書蝨科,全世界達2000種以上,體色有白、淡黃或灰色。
以黴菌及真菌等有機質為主食,大發生時會為害皮毛織物、標本及書本。
一年可育6至8代,可自體繁殖。蟲卵在6-21天內可孵化為幼蟲,再經四次蛻皮後變為成蟲,平均壽命175天。多出現在潮濕、陰暗、通風不良的環境,不常使用的紙質、書籍中,啃蝕書緣和裝裱用的漿糊,甚至紙上的黴菌。
環境太潮濕易造成書蝨大量繁殖,釀成危害,以書虱微小之體型(體長1-5毫米),少量書虱啃食紙質的痕跡時,不易以肉眼看得見(書蝨危害未見有啃蝕木材的報告)。
新屋與新裝潢的房屋等因屋體潮溼,加上環境適溫、通風不良,書蝨就能在短時內大量發生。
尤其裝潢時常因工期限制,泥作後未能有足夠的乾燥期-木作緊接施工(屋體太濕),此時書蝨以生長在潮濕壁紙表面及地板、木材等反面及間隙的真菌、菌絲為食,在環境潮濕、高溫、通風不良時,有利真菌的生長,因此助長書蝨的為害。