返回列表 發帖

工作時影

希望大家喜歡
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

希望大家喜歡
tsw 發表於 2010-12-8 18:45

請問吓tsw 這些是否黑山羊?
我都很想養山羊仔,呢邊有很多品種.
D Water lily 好靚,我買過幾棵放入魚塘,比D魚食世,買成二佰文一棵.

D Water lily 好靚,我買過幾棵放入魚塘,比D魚食世,買成二佰文一棵.
Amazonshan 發表於 2010-12-8 18:58

賣成二佰文一棵

係黑草羊

黑草羊
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

香熏園喎~~
藍頭亞瑪遜-青BB
灰鸚-豬豬
亞歷山大-亞力 和 長咀
原種雞尾-烏卒卒
珍珠雞尾-花哩碌

最低學歷要幾多..請唔請小學畢業?

粉嶺香薰園嗎? 同仔仔幼稚園旅行去過一次.

係黑草羊

http://i279.photobucket.com/albums/kk136/ultramanyh/Emotion_Onion_ ...
tsw 發表於 2010-12-8 19:02

唔該黎一諜唐生菜, 再滾兩滾

廣東人嘅草羊 = 山羊~

覺得山羊有脾氣,硬頸,有啲惡,綿羊好玩啲....

Amazonshan 發表於 2010-12-8 18:58

有冇諗過養Donkey呀? 我如果退休而又可以住喺農場(Day Dreaming only...),我想養Donkey,可以騎, 可以運貨, 兼交通工具,保養比馬容易同平.

唔該黎一諜唐生菜, 再滾兩滾

廣東人嘅草羊 = 山羊~

覺得山羊有脾氣,硬頸,有啲惡,綿羊好玩啲....
cheerios 發表於 2010-12-9 17:23

有冇諗過養Donkey呀? 我如果退休而又可以住喺農場(Day Dreaming only...),我想養Donkey,可以騎, 可以運貨, 兼交通工具,保養比馬容易同平.
cheerios 發表於 2010-12-9 17:31

無呀,D黑草羊都係山羊,睇吓對角就知道,呢邊無勿人食山羊,全部食綿羊,最吾騷係紐西蘭羊肉.

粉嶺香薰園嗎? 同仔仔幼稚園旅行去過一次.
爆谷 發表於 2010-12-9 08:57

http://i967.photobucket.com/albums/ae154 ...
tsw 發表於 2010-12-9 18:28

係邊到揾倒呢煲野來架,剛剛炆的?

記住最重要落府乳和八角.

羊腩煲
材料:
羊腩 3斤;蒜頭肉 10 粒;厚薑片10 片 (略拍爛);冬菇 10 隻 (浸軟);冬荀 250 克 (拖水切塊);馬蹄 10 粒 (去皮)。
調味料:
柱候醬,磨豉醬各 2 湯匙;上湯 2 杯;清水適量;冰糖碎半湯匙。
鮮檸檬葉切絲 2 湯匙;腐乳 4 件;芝麻油 1 茶匙;辣椒醬 2 湯匙。

做法:
1. 羊腩斬件洗淨,用滾水浸 10 分鐘,再以清水沖去油脂,瀝乾水份。
2. 燒熱鑊下油 1 湯匙爆香薑片,蒜肉加入羊腩;用中火炒至乾身,下冬菇,冬荀,馬蹄兜炒勻,盛出待用。
3. 再熱鑊下油 1 湯匙倒入柱候醬,磨豉醬爆香,放入羊腩及其他材料兜爆勻,盛入砂鍋。
4. 加入上湯及適量清水,冰糖碎,煮滾後,慢火煮至腍身。

羊腩煲
材料:
羊腩 3斤;蒜頭肉 10 粒;厚薑片10 片 (略拍爛);冬菇 10 隻 (浸軟);冬荀 250 克 (拖水切塊);馬蹄 10 粒 (去皮)。
調味料:
柱候醬,磨豉醬各 2 湯匙;上湯 2 杯;清水適量;冰糖碎半湯匙。
鮮 ...
tsw 發表於 2010-12-9 22:17

很久無炆呢食,自從有次買了D特騷羊腩,騷前難以形容.
現在只係買紐西蘭羊肶來食.

很久無炆呢食,自從有次買了D特騷羊腩,騷前難以形容.
現在只係買紐西蘭羊肶來食.
Amazonshan 發表於 2010-12-9 22:31

加當歸2錢、枸杞3錢、會除羊騷味

加當歸2錢、枸杞3錢、會除羊騷味
tsw 發表於 2010-12-9 22:39

加當歸,想攞我命呀!

地方好正, 羊腩仲正  
ONON

揾日一齊去開餐攞,叫神秘人下廚.