返回列表 發帖

龜眼炎..

我隻細龜有眼炎呀,,,龜精靈又好似冇乜用....
佢隻眼打得開.....不過有粒白色既野係眼中間....
我想知一直用龜精靈 ... 定係用k他方法
佢都有幾個星期唔食野啦...好擔心

香港爬蟲圈中,不少人當自己的爬寵出問題時,也會自行使用藥物,替爬爬進行治療。當中比較流行使用的藥物該算是「龜精靈」了,可是很多人根本不太清楚這藥品的正確用途,甚至因錯誤使用而令爬爬病情加重。

其實「龜精靈」較適用於外部創傷,例如烏龜的四肢、甲殼挫傷,至於施用於眼睛、嘴角部份時,該以水稀釋後才使用較好,當然可以的話,還是別用「龜精靈」治療眼睛、嘴角部份的傷口。

對於「龜精靈」的其它用途,還包括消毒。對於日常飼養缸清潔,把「龜精靈」滴於水中稀釋,再以噴水器噴灑於底材、龜窩角落等。這方法在 kimo 經過一年測試後,發現確能有效壓抑飼養缸中的小昆蟲及霉菌滋生,但這方法只適用於偏陸棲澤龜,或飼養缸內設有陸地,可是切勿使用於陸龜和兩棲類。

是陸龜嗎? 最近我隻倉鼠也是眼發炎, 在金魚街的紅羅白查詢後買一支眼藥水專為貓狗及小型動物用, 滴了3日便痊癒了。 這眼藥水不是放在外售賣的, 相信要問店員才取。
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

2# tsw
我驚唔夠 咪滴多左幾滴=口=''
咁樣係咪會冇用架.

3# TABO123456
係呀 陸龜,,,,,,,,,
幾錢架..

hang232323 發表於 2010-12-13 12:21

龜精靈好似for水龜用多

龜精靈好似for水龜用多
養鳥新丁 發表於 2010-12-13 12:23

2# tsw
我驚唔夠 咪滴多左幾滴=口=''
咁樣係咪會冇用架.
hang232323 發表於 2010-12-13 12:20

將龜精靈滴落清潔的水中,水要浸過龜腳,水的高度要讓龜龜的頭部潛入水中,每日浸三次,每次1-2滴,連續使用3-5天。
不要直接滴眼,藥性好強,龜兒會用手捽眼,越捽越紅,浸藥就得。水污濁了就要換,重新滴藥於水中。好番就停藥,濫用會有抗藥性

千祈唔好用人既眼藥水給龜用,後果自負。

將龜精靈滴落清潔的水中,水要浸過龜腳,水的高度要讓龜龜的頭部潛入水中,每日浸三次,每次1-2滴,連續使用3-5天。
不要直接滴眼,藥性好強,龜兒會用手捽眼,越捽越紅,浸藥就得。水污濁了就要換,重新滴藥於水 ...
tsw 發表於 2010-12-13 23:40

我上次直接滴入眼-口-''''''' 我想佢快d好 .......

而架佢粒白色野唔見左啦
不過有小小透透地既野係佢隻眼到.....
我諗好快會好返^^

幾錢架..
hang232323 發表於 2010-12-13 12:21

$35
希望龜龜快d好返
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

陸龜別用龜精靈啊

陸龜別用龜精靈啊
養鳥新丁 發表於 2010-12-14 14:18

點解既.....

點解既.....
hang232323 發表於 2010-12-14 15:35

龜精靈for水龜用的...
通常係浸居多...
陸龜同水龜體質唔同..
龜精靈唔岩陸龜用的

龜精靈for水龜用的...
通常係浸居多...
陸龜同水龜體質唔同..
龜精靈唔岩陸龜用的
養鳥新丁 發表於 2010-12-14 15:38

-口-''''''''原來係咁架. 難怪好似
冇用啦 之前d龜病左都係咁死

-口-''''''''原來係咁架. 難怪好似
冇用啦 之前d龜病左都係咁死
hang232323 發表於 2010-12-14 20:03

下次請教有經驗的師兄才用藥吧...
可能我亦答到你一二...
以前在U汪龜版當過一陣子專樓解答員

下次請教有經驗的師兄才用藥吧...
可能我亦答到你一二...
以前在U汪龜版當過一陣子專樓解答員
養鳥新丁 發表於 2010-12-15 00:29

咁應該用咩藥好?

唔,若果唔係太嚴重,可以試試for陸龜用的眼藥水
記得魚街卡記亦有售,但假若病情嚴重了,就應該帶去睇獸醫了
可能你見隻龜好小事,其實可以好嚴重
可能真係好小事,好多師兄都會叫你帶去睇獸醫,穩陣d
其實仲有d偏方,但我唔敢教,萬一出左事,小弟實在負唔起呢個責任
以下係網上搵到有關龜精靈對陸龜的分析
---
龜精靈主治:治療水龜因為真菌或細菌引起的皮膚病,包括:眼炎,皮炎,爛咀,爛甲,爛肉和爛殼。陸龜,因為龜精靈是針對消滅真菌而配制的藥物,而真菌多長於潮濕陰暗的環境中,與陸龜的生活環境有很大的差異。 陸龜大部分的皮膚問題都不是真菌引起,如果胡亂使用藥物只會拖延病情。
---
我覺得這篇文章講得很對的

謝謝分享

網上借貸平台