返回列表 發帖
邊隻係母草泥馬? 邊隻係羊駝?
BoBoBoBo 發表於 2010-12-28 02:14

想我做到
tsw 發表於 2010-12-28 21:25

原本每個籠外面都有個簡介和分佈圖, 但見到鸚鵡太開心, 只拍下了玫瑰葵花的簡介和分佈圖.
所以要找大仙/A shan/Louis/Cozzy 等 幫手找出牠們名字.
當然, 最快捷的方法, 是有雀友去袋鼠島旅行, 順便影返來放上post啦!

仲有 , 點分海豹,海獅, 和海狗? 我只認得海象.
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

可惜, 只等到....

未完, 仲有一站.......
BoBoBoBo 發表於 2010-12-27 22:36

黑頸鸛

到了一個水清沙幼的海灣~~~Emu Bay~~~塘鵝和海鷗在晒日光浴
BoBoBoBo 發表於 2010-12-28 01:44

澳洲鵜鶘

繼續.....
BoBoBoBo 發表於 2010-12-27 23:53

倉鴞

但喜雀就好醒目,遠遠見有葵花子,一於飛近!
BoBoBoBo 發表於 2010-12-27 18:17

係鐘鵲

曰落,去找其他野生動物

先聽到吸蜜叫聲
BoBoBoBo 發表於 2010-12-27 18:29

彩虹鸚鵡

Pardana Wildlife Park~~~~~好多鸚鵡, 但在籠裡! 唔夠自由!
BoBoBoBo 發表於 2010-12-27 23:12

鵲鷚

笑翠鳥

原本每個籠外面都有個簡介和分佈圖, 但見到鸚鵡太開心, 只拍下了玫瑰葵花的簡介和分佈圖.
所以要找大仙/A shan/Louis/Cozzy 等 幫手找出牠們名字.
當然, 最快捷的方法, 是有雀友去袋鼠島旅 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-12-28 21:31

我MUD都唔識嫁
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

海豹(seal)

海獅(sea lion)

海狗(學名Arctocephalinae)

海象(Odobenus rosmarus)

鐘鵲和鵲鷚~~~樣子差不多! 真係唔識分!
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

BoBoBoBo 發表於 2010-12-28 23:09

係WOW去返老家,2 個小朋友點算
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

我MUD都唔識嫁
Cozzy 發表於 2010-12-28 22:37

你睇好多鸚鵡書bor!
淺灰鸚 =晴晴, 女

係WOW去返老家,2 個小朋友點算
Cozzy 發表於 2010-12-28 23:10

好彩有雀友肯幫手湊, 不過以後都無乜機會去咁耐, 老喇! 行唔郁.
去三天Kangaroo Island, 整呢個post 用了12 小時, 都唔知幾時才出到Tasmania 個post.
你去過Tasmania好多次? Melbourne 個 park 真係好好玩, 多謝介紹!
淺灰鸚 =晴晴, 女

我MUD都唔識嫁
Cozzy 發表於 2010-12-28 22:37

我"什麼都不知道"
我只係識”灌水”

你睇好多鸚鵡書bor!
BoBoBoBo 發表於 2010-12-28 23:11

通常啲高手都係話自己乜都唔識嫁

BoBoBoBo 發表於 2010-12-28 23:09

個咀及毛色!

個咀及毛色!
tsw 發表於 2010-12-28 23:22

如果話個咀同眼晴顏色唔同就話分得出, 毛色? 黑同白? 有乜唔同?
你幅海狗相呢? 遺失了?
淺灰鸚 =晴晴, 女

如果話個咀同眼晴顏色唔同就話分得出, 毛色? 黑同白? 有乜唔同?
你幅海狗相呢? 遺失了?
BoBoBoBo 發表於 2010-12-28 23:25

鵲鷚

鐘鵲

倉鴞

tsw 發表於 2010-12-28 21:55

barn owl 是一級雀, 呢邊都有得買不太貴,牠們在農場穀倉草倉築巢,所以叫barn owl .