返回列表 發帖

獅山小小生態

今日原定都要跑山~
一起身望出窗外~好大個太陽~

天氣十分好~心情都特別暢快~
披上戰甲~出門!  

沿路直上~直到見到法藏寺!

再一路行~

廢話少講..一路行~!

乾涸了的溪流分支~

再沿住行~

引入山水的魚池

有一對雀

mini與觀音佛堂合照

差不多到達我要去的地方了~衝啊

睇一睇枝水就知..一級樓梯有幾高...
連爬帶跳先上到去的~一般老人家都行唔到..要兜路

涼亭~~

食山水豆腐的地方...貴得很

路牌

另一小分支亦乾涸了

小弟最愛的姑婆芋~
影了好多張

終於到了~但由於水位低了~moss都變成陸生種~

很多樹葉

陸生的moss

也是moss~

以下是蝦及蠑螈bb

戰利品

-------------
ps:趣事一則...
小弟影相要爬係溪中間..半跪半蹲係石上....
手機差唔多貼住水面黎影~
小弟身穿一件雪褸~大概係咁..
一班小學生經過..(學校旅行?!?!)
問:靚女姨姨~你係到做咩啊?
我(心想):奇怪..附近得我一個邊到有姨姨..
=_=....居然當左小弟係姨姨...
小弟無抬高頭望佢地..結果佢地爭論左三分鐘..
到底我係叔叔定姨姨
後來比老師趕就行左...
事隔五分鐘...另一班小朋友行過~
小弟當時正採緊d 轉左水的moss~
佢地其中..有人大叫~
哇!摘紫菜啊...
差d差唔住笑
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

又跟踪靚女

咁多蝦仔

又跟踪靚女

咁多蝦仔
tsw 發表於 2011-1-23 13:01

邊有啊!
(ps:蝦仔唔多了...夏天更多)

小資料...
相中的是廣東米蝦~
遍佈香港各大小溪流~
由於同底床有保護色~
要落足眼力先會見到~
係唔同環境下..體色都會有變化...

今日出咁好太陽..本應去搵下沼蝦~
不過無去

再補充一下...
呢d moss唔同出邊果d..分別在於邊到?
就係有根同無根~
出邊賣果d都係生長左再剪..剪左再剪的..
我呢d唔同...有根...扎好左...等佢生定左..
就可以剪線..
有冇師兄有興趣..整返塊黎玩下

沼蝦好味,唔應豉油一碟

沼蝦好味,唔應豉油一碟

tsw 發表於 2011-1-23 13:28

這太普通..我要找的是過山蝦..(一般我地叫過山蝦)
又叫海南沼蝦~
台灣叫貪吃沼蝦..大大隻的

這太普通..我要找的是過山蝦..(一般我地叫過山蝦)
又叫海南沼蝦~
台灣叫貪吃沼蝦..大大隻的
養鳥新丁 發表於 2011-1-23 13:31

我到山坑大把,蝦,山坑魚

我到山坑大把,蝦,山坑魚
tsw 發表於 2011-1-23 13:38

你係做野先去姐

你係做野先去姐
養鳥新丁 發表於 2011-1-23 13:39

我舊屋南涌,返去都捉小小蝦毛食

海芋Giantelephant's ear
[別名]:姑婆芋
          (台灣)--痕芋頭,狼毒
          (廣東)---野芋頭,山芋頭,大根芋,大蟲芋,天芋,天蒙。
[來源]:為天南星科海芋屬植物海芋Alocasia macrorrhiza (L.) Schott 的根狀莖。
[形態特徵]:多年生肉質高大草本,高可達5m。根狀莖肉質粗壯,圓柱形,大者長可達30cm,粗達10cm,外皮茶褐色。葉極大;近革質;葉柄粗壯,長60∼90cm,下部擴大而抱莖;葉片箭狀寬卵形,長30∼90cm,寬20∼60cm,先端短尖或鈍,基部心狀箭形,葉緣淺波狀,側脈9∼12對,上面亮綠色。春末夏初由一葉腋內長出1∼2個肉穗花序,外為粉綠色呈舟狀的佛焰苞所包圍;花單性,雌雄同株,無花被,常有臭氣。漿果朱紅色至紫紅色,近球形,密排於肉穗花序上。

彩色海芋原名馬蹄蓮:花有毒,內含大量草酸鈣結晶和生物鹼等,誤食會引起昏迷等中毒症狀。

我舊屋南涌,返去都捉小小蝦毛食
tsw 發表於 2011-1-23 13:45

我養架

海芋Giantelephant's ear
[別名]:姑婆芋
          (台灣)--痕芋頭,狼毒
          (廣東)---野芋頭,山芋頭,大根芋,大蟲芋,天芋,天蒙。
[來源]:為天南星科海芋屬植物海芋Alocasia macrorrhiza (L.) Schott 的根狀 ...
tsw 發表於 2011-1-23 18:06

仲有個名好靚..
滴水觀音

滴水觀音,原產於南非,屬天南星科(Zantedeschia),為多年生球根花卉。一般在每年立秋時以分株法種植,花季為每年12月到翌年六月,三月至五月為盛開期,每一株花的花期大約是八到十天。

話說..高可以去到5m ?
好想見識下

話說..高可以去到5m ?
好想見識下
養鳥新丁 發表於 2011-1-23 19:01

5m D野芋頭係紅花既!要生十幾年架,生到長長睡在地上,通常生在荒廢魚塘邊,無人到水坑邊

5m D野芋頭係紅花既!要生十幾年架,生到長長睡在地上,通常生在荒廢魚塘邊,無人到水坑邊
tsw 發表於 2011-1-23 19:11

大仙!香港有嗎?
我想去會一會佢!

大仙!香港有嗎?
我想去會一會佢!
養鳥新丁 發表於 2011-1-23 19:14

流水嚮,下白泥,南涌,吉澳,都有

有時D野在身邊大家無留意

流水嚮,下白泥,南涌,吉澳,都有

有時D野在身邊大家無留意
tsw 發表於 2011-1-23 19:49

流水嚮"學鬥"果頭?