返回列表 發帖

灰鸚~~~向大家拜個早年

早兩日忽然醒起就快過年, 以為預早兩星期俾灰鸚去學習拜年, 今早聽到牠在練習"恭喜", 下午就已經識講:
恭喜發財!!!
[youtube]are5k1feGtM[/youtube]
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

咁快!

咁早就拜年了~哈哈
教晴晴講埋身體健康 龍馬精神  利是逗來啦~

咁快!
tsw 發表於 2011-1-23 18:39

佢好鐘意講呢句, 只用了兩日去學, 唔知其他有無興趣去學呢?!
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

咁早就拜年了~哈哈
教晴晴講埋身體健康 龍馬精神  利是逗來啦~
katrina 發表於 2011-1-23 18:42

呢句唔錯!
淺灰鸚 =晴晴, 女

晴晴講恭喜發財..寶寶講利是逗來

晴晴講恭喜發財..寶寶講利是逗來
養鳥新丁 發表於 2011-1-23 20:56

寶寶好低調, 識講都唔俾人知, 呢樣可能係細種灰鸚生存之道 無人會吼唔講野的灰鸚鵡
淺灰鸚 =晴晴, 女

寶寶好低調, 識講都唔俾人知, 呢樣可能係細種灰鸚生存之道 無人會吼唔講野的灰鸚鵡
BoBoBoBo 發表於 2011-1-23 21:02

講呢句好

講呢句好

tsw 發表於 2011-1-23 21:05

我留番俾你教細雞
淺灰鸚 =晴晴, 女

BoBoBoBo 發表於 2011-1-23 21:02

要搵隻惡灰鸚公教佢振夫岡

我留番俾你教細雞
BoBoBoBo 發表於 2011-1-23 21:08

細雞講

要搵隻惡灰鸚公教佢振夫岡
養鳥新丁 發表於 2011-1-23 21:10

佢地相處得好好, 如果寶寶都變惡, 咁我家咪有 "二惡鸚" ?!
淺灰鸚 =晴晴, 女

細雞講

tsw 發表於 2011-1-23 21:15

結果全部被你沒收

佢地相處得好好, 如果寶寶都變惡, 咁我家咪有 "二惡鸚" ?!
BoBoBoBo 發表於 2011-1-23 21:17

二惡鸚人

一位灰鸚晴晴,一位靚太寶寶

14# tsw

咪誤導人啦! 我 跟寶寶一樣係順得人呢!
淺灰鸚 =晴晴, 女

把聲好MAN呀!!
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

把聲好MAN呀!!
mmchu 發表於 2011-1-23 22:16

無辨法, 我真係無時間陪晴晴, 一開始就有兩位男性爭住24小時陪著晴晴, 晴晴把聲有d 似寶寶ga! 而寶寶的聲線則比晴晴高音少少.
淺灰鸚 =晴晴, 女

想聽女仔聲養亞馬遜啦!

想聽女仔聲養亞馬遜啦!
Amazonshan 發表於 2011-1-23 23:57

仲以為你會話識個女朋友喇

想聽女仔聲養亞馬遜啦!
Amazonshan 發表於 2011-1-23 23:57

玫瑰葵花都好女仔聲
淺灰鸚 =晴晴, 女