返回列表 發帖
馴D種烏最惡,上星期比隻藍頭以超速咬一下,睇住D血直標
Amazonshan 發表於 2011-3-4 21:16

隻藍頭受左咩剌激?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

好緊張 x 2
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

BB出佐世

Amazonshan 發表於 2011-3-7 20:52

一齊出世?
淺灰鸚 =晴晴, 女

bb 咁快玩摔交? 仔仔好得意, 佢唔似有4個月咁大喎!
淺灰鸚 =晴晴, 女

DNA 測試結果

Label                  Species                             Bird ID                         Sex
776/8291            Bahamas Amazon             44 SHEP 10 U               Fema ...
Amazonshan 發表於 2011-3-15 19:26

恭喜! 真係女女, 咁你有排忙喇!
淺灰鸚 =晴晴, 女

當我無講過
養鳥新丁 發表於 2011-3-19 09:11

新丁你真係作死  d 女性晨咁早起身就要即刻去照顧一家大細, 只能夠看一眼電腦見三人組又開始吹水自己唔得閒玩埋一份已經好唔開心, 仲俾你咁解法....
淺灰鸚 =晴晴, 女

過了預產期仍未肯生, 仲可以等多幾多天? 要催生麼?
淺灰鸚 =晴晴, 女

A shan......
淺灰鸚 =晴晴, 女

Amazonshan 發表於 2011-3-22 20:56

你隻鸚鵡, 過了預產期仍未肯生, 仲可以等多幾多天? 要催生麼?
淺灰鸚 =晴晴, 女

今次應該生一隻,比佢嚇死以為是難產
Amazonshan 發表於 2011-3-22 21:01

你唔係話佢個肚仲有d 野咩?
淺灰鸚 =晴晴, 女

無回帖呢!
tsw 發表於 2011-3-23 06:23

睇完 快閃!
淺灰鸚 =晴晴, 女

真係有!

佢夢遊
Amazonshan 發表於 2011-3-23 06:26

昨晚翻風, 晴寶Daddy 堅持開住窗, 我睡酲就望下個電腦, 在IP cam 看見晴晴成晚站近暖爐邊睡唔知係咪凍 (晴晴己經比寶寶耐凍, 如果晴晴都覺凍, 咁寶寶就已經凍到結冰),咪順便上埋樹囉, 6am 鬧鐘響前就見佢伸懶腰(真準時醒), 拿拿林入去睇下佢地有無凍親姐... , 好彩無事!繼續
淺灰鸚 =晴晴, 女

好似我咁孵鸚鵡蛋,在北愛亦好難揾倒第二個,在英國都會很少很少.
Amazonshan 發表於 2011-3-23 07:39

外國咁多雀, 真係唔知雀要人工繁殖,人人都只諗去讀獸醫可以醫下自己d 貓貓狗狗咋!
在澳洲, 放眼一望都是鸚鵡, 諗都無諗過養雀,更不用說專門孵鸚鵡蛋  
Amazonshan 可以算叫"撈偏門"喇!
淺灰鸚 =晴晴, 女

邊有咁多$呀,返倒2日工
Amazonshan 發表於 2011-3-23 09:01

返得2日工, 仲要唔多願返....我都要返工喇!
A.shan 你最拿手做咩菜, 等我今晚落Order 先 ...外賣唔該!
淺灰鸚 =晴晴, 女

2日工加埋11個鍾
Amazonshan 發表於 2011-3-23 09:11

上岸了! 真羨慕~
淺灰鸚 =晴晴, 女

Bo姐...order埋我果份吧..
一份紅燒amazon鸚鵡肉....

養鳥新丁 發表於 2011-3-23 09:09

野人 !你夠膽就自己落Order 啦!
淺灰鸚 =晴晴, 女

Amazonshan 依家有幾多隻半歲以下bb 呢?
淺灰鸚 =晴晴, 女

4隻十1蛋
Amazonshan 發表於 2011-3-23 09:19

每兩小時餵一隻b, 每隻餵半小時, 剛好餵完第四隻, 第一隻又叫"我!我!我!我!我!我!我!我!我!...."
又有蛋,   仲要等幾多日才出世?   每隻都有記錄到bb 的時辰八字嗎?
淺灰鸚 =晴晴, 女

幾個鍾仲有野和漲氣
我都有幫BB壓D氣出唻
Amazonshan 發表於 2011-3-24 05:22

淺灰鸚 =晴晴, 女

是仙丹
Amazonshan 發表於 2011-3-24 08:10

早晨呀!
有幾好? 要幾耐餵一次? 每次餵幾多?
上次去個澳洲,個私人農莊莊主將鸚鵡和食蟻獸放一個籠養,餵食蟻獸食白蟻時, 都話蟲蟻對鸚鵡都好有益處, 你又有無餵呢d ?
淺灰鸚 =晴晴, 女