返回列表 發帖

折衷鸚鵡受精蛋

給大家睇吓孵了8天的折衷鸚鵡蛋,希望成功孵出來

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

香港有幾遠呀?我家住元朗
scylam 發表於 2011-9-19 23:37

要搭飛機夠唔夠遠呀

香港有幾遠呀?我家住元朗

母鳥餵到4星期仲放得落腳環嗎?有冇blue front amazon baby? 方便可以告訴我價錢嗎?電郵ok.我想灰鸚或藍頭。有d掛住8年前失去的藍頭
scylam 發表於 2011-9-19 01:53

大約18日上腳環
我住好遠,有都比唔到你

母鳥餵到4星期仲放得落腳環嗎?有冇blue front amazon baby? 方便可以告訴我價錢嗎?電郵ok.我想灰鸚或藍頭。有d掛住8年前失去的藍頭

如果係同一隻母鳥就真係"多仔婆",太好生養了
請問其他品種表現如何?順便請教一下如果由母鳥自己孵化,15曰後取出手餵同由孵蛋機出世人手餵大兩種方式對於鸚鵡BB健康及行為有冇分別呢?
最後請問你有冇 ...
scylam 發表於 2011-9-18 19:54

是同一隻生,現在母鳥餵緊2隻,是孵蛋機孵到破殼才放返入去比母鳥
其地品種冇乜成績,最好是由親鳥餵到4星期才拿出來手餵,親鳥餵會健康和快大,行為冇乜分別
我冇養灰鸚

又繼續吓呢個主題
在10個月內總共繁殖了12隻拆衷BB
呢個應該算是世界紀錄
Amazonshan 發表於 2011-9-18 13:11

如果係同一隻母鳥就真係"多仔婆",太好生養了
請問其他品種表現如何?順便請教一下如果由母鳥自己孵化,15曰後取出手餵同由孵蛋機出世人手餵大兩種方式對於鸚鵡BB健康及行為有冇分別呢?
最後請問你有冇3,4個月大灰鸚?請email scylam@yahoo.com

Thanks

又繼續吓呢個主題
呢個應該算是世界紀錄

又繼續吓呢個主題
呢個應該算是世界紀錄

轉蛋??...什麼是轉蛋?
養鳥新丁 發表於 2011-3-29 05:48

母烏在孵蛋時,隻母烏會不時會轉吓D蛋,等隻蛋每部份都可以均雲受熟和隻蛋黄不會黏住蛋內壁,小明就就是例止是轉蛋不足,最重要是頭14天,雖然部機有左右搖功能,但我得僩都會轉吓D蛋,金頭凱克在孵蛋時很有趣,會將D蛋放在肚上面當玩具波玩!

新丁想睇乜野呀?
Amazonshan 發表於 2011-3-30 17:28

乜都想睇....放多d毒黎比我吸啦

新丁想睇乜野呀?

BB咩情況
amazon大快d update下啦

是用原子筆,對隻蛋冇影響,我在 蛋作記號的原因是用作轉蛋用,記號是寫在蛋中間,不要寫在air space到,
可能對隻蛋會有影響!
Amazonshan 發表於 2011-3-28 21:50

轉蛋??...什麼是轉蛋?

Amazonshan: do you mark the eggs? do you think it will affect the birds' development?
if you do, what sort of pen do you use to put markings on the eggs? (and where on the egg do you mark)
lb1lb1 發表於 2011-3-28 21:01

是用原子筆,對隻蛋冇影響,我在 蛋作記號的原因是用作轉蛋用,記號是寫在蛋中間,不要寫在air space到,
可能對隻蛋會有影響!

Amazonshan: do you mark the eggs? do you think it will affect the birds' development?
if you do, what sort of pen do you use to put markings on the eggs? (and where on the egg do you mark)

656# 養鳥新丁
應該知道係邊,我住牛池灣,應該好易搵
yokojune 發表於 2011-3-28 16:27

我呢排都無去食

656# 養鳥新丁
應該知道係邊,我住牛池灣,應該好易搵
藍頭亞瑪遜-青BB
灰鸚-豬豬
亞歷山大-亞力 和 長咀
原種雞尾-烏卒卒
珍珠雞尾-花哩碌

又喂緊BB嗎