返回列表 發帖
現在是危險關頭,要非常小心!
圖片是另一隻受精蛋

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好期待...

好快出世啦~好期待~~~

但點解到最後先係危險關頭既??會有咩事發生架??
玫瑰葵花 ENVY仔

好快出世啦~好期待~~~

但點解到最後先係危險關頭既??會有咩事發生架??
mavisweet 發表於 2011-2-11 10:54

在孵蛋過程中,由開頭兩星期和 出世前弋幾日,以出世前弋幾日最多Dead In Shell (D.I.S.),所以一對健康的親烏所生的健康蛋是最重要,最後都是由健康BB來破殼.
當然在孵蛋過程中控制~温度~濕度~隻蛋的水份流失要很準確,今次隻蛋的水份流失是12%.
剛剛發覺隻BB巳破了隻蛋的外殼,所以我現在將孵蛋機入面的濕度提高去到80%,令隻蛋入面不置於大乾而令BB破不到外殼而死,當然有經驗的會在適當的時候出手幫BB破殼.
而上面的圖片如果是新手的話是很難看到氣室瞙巳破的!

哦~原來係咁既....
孚蛋真係一門高深既學問....謝謝你的分享~~~
玫瑰葵花 ENVY仔

在孵蛋過程中,由開頭兩星期和 出世前弋幾日,以出世前弋幾日最多Dead In Shell (D.I.S.),所以一對健康的親烏所生的健康蛋是最重要,最後都是由健康BB來破殼.
當然在孵蛋過程中控制~温度~濕度~隻蛋的水份流失 ...
Amazonshan 發表於 2011-2-11 15:42

鸚鵡幫主!

鸚鵡幫主![img]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_2_25.gifhttp://smileys.smileycentral.com ... /cat/36/36_2_80.gif[/img]
tsw 發表於 2011-2-11 20:52

謝謝tsw兄,
我用孵蛋機孵蛋有十幾年啦,正識孵鸚鵡蛋都有八年囉!

又多一隻孵了5日的受精蛋!

Amazonshan 發表於 2011-2-12 08:51

Amazonshan 發表於 2011-2-12 08:51

這十多年來經你接生的新生命, 有無過千隻?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

邊有咁多呀!
以前要返工揾食家!

BB剛剛出世,很健康!

出世5分鐘巳經疴了兩次青色便便!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

嘩~~~~!!!
恭喜添丁~~~~~
玫瑰葵花 ENVY仔

出世5分鐘巳經疴了兩次青色便便!
Amazonshan 發表於 2011-2-13 13:31

個bb 都未食野就已經有便便?
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

個bb 都未食野就已經有便便?
BoBoBoBo 發表於 2011-2-13 22:54

是胎盤屎

是胎盤屎
Amazonshan 發表於 2011-2-13 22:58

你自己餵bb, 還是牠父母餵呢? 冬天是折衷的繁殖期?
淺灰鸚 =晴晴, 女

嘩~~~~!!!
恭喜添丁~~~~~
mavisweet 發表於 2011-2-13 22:31

謝謝~不負所托~幸運!!

你自己餵bb, 還是牠父母餵呢? 冬天是折衷的繁殖期?
BoBoBoBo 發表於 2011-2-13 22:59

孵蛋機出世的要自已餵,比父母餵即是去送死,開頭弋星期要每2小時餵一次.
折衷繁殖期是無分季節,在野生折衷都是無分季節,野生折衷母烏在繁殖期會有幾隻公烏揾野比佢食.
咁多鸚鵡品種之中,折衷是最多生白蛋和不停生蛋的鸚鵡,我見過有D一隻受精蛋都未生過,
我算幸運在4個月之內生了5次蛋,總共有10隻,如果不是意外的話,相信全部都是受精蛋,現在過多幾日隻母烏又生呢囉!

恭喜!~                          .