返回列表 發帖

剪翼唔代表唔識飛

最近見好多主人講話佢隻剪翼所以就覺得佢唔識飛 , 唔小心會開晒窗黎放雀
所以放呢個video 上黎 , 提醒大家剪完翼真係唔代表唔識飛架 , Happy 我從無教佢飛佢真係一日突然間全自學識飛返黎 , 而且飛得嘅距離唔短  
ps . 唔好誤會拍個video 唔係為晒命  我真係想大家小心d唔好輕視剪翼後出街就唔上鏈唔關窗  唔想再見到走雀事件

[youtube]_F0UnKKfwsQ[/youtube]

good post!

* 雖然知你用意, 不過仍想讚 Happy 一句: 剪了翼來說飛得真不錯

自從隻太陽女BB死之後都無再睇過佢d相同video , 今次要好大勇氣先敢開返呢個video  但又想比大家睇
佢都係全自學飛過黎
[youtube]4oaCRlPCloo[/youtube]
[youtube]hS2okfKOxRA[/youtube]

good post!

* 雖然知你用意, 不過仍想讚 Happy 一句: 剪了翼來說飛得真不錯
clymcm 發表於 2011-2-16 18:00

再次衷心多謝家姐隻 Nike .... 如果唔係佢係Happy 面前飛過果一次而Happy 又見到自學  我真係唔知道佢係會識飛  可能仲繼續無知地開窗放雀
佢宜架甩緊飛行羽 我相信不久嘅將來佢可以由房飛出黎煩我  剪翼至少限制住係房嘅範圍先搵到我

小草妹妹做得好,知道小心駛得萬年船!Happy 飛得好叻!

所以我直頭留長對翼就算@@

HAPPY仔好叻呀~
玫瑰葵花 ENVY仔

所以我直頭留長對翼就算@@
楚峰 發表於 2011-2-16 22:12

咁點出街?用腳練?
愛情鳥(7仔9仔)+黃化雞尾(大雞)+原灰(冬菇)+小達摩(Rocky)

1室內室外兩回事~

2未走失過就會當剪翼大晒~(我有朋友每天帶亞馬遜去街~沒有上鎖~沒有剪翼)佢話太肥飛唔郁~

3我樓下有個亞伯養隻灰鸚25年~沒有上鎖~沒有剪翼~佢話唔怕~前年飛走~頭也不回~多謝冇句~

4如果是曾經走雀的主人~例如onon同街坊~怕得要死~室內都要上鎖~
針唔吉到肉點會痛~

5剪同唔剪分別只係~時速80公里定200公里~反正追唔到~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

可以咁講啦~剪左翼都要小心鎖好~
唔剪翼就要更加小心處理~

鸚鵡界係冇剪左翼就唔洗小心呢回事~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

有D主人真係太過大安主意, 只會造成永久磨滅不了的傷痕

我好多年前走過隻細雀~650元~我冇追~
唔係650問題~係飛得太快太遠~同追飛機冇分別~

5剪同唔剪分別只係~時速80公里定200公里~反正追唔到~
風中飛鸚 發表於 2011-2-17 10:41

0-100km/h...兩秒都唔洗....一飛衝天

我屋企為左隻雀裝左蚊網, 回捲式個種 ,每次比雀出黎玩就拉落黎,好方便易用~

我家住離島因為有蚊所以長落蚊網,但我放他們出來前都再會check 多次呢!
家中鸚鵡 - 三囝大逹摩 (阿奇 )十分多話可愛
            - 大仔雞尾- 已經在別的地方
            - 二囡小達 (阿一)飛走了,但還尋找中

我屋企為左隻雀裝左蚊網, 回捲式個種 ,每次比雀出黎玩就拉落黎,好方便易用~
littlecae 發表於 2011-2-17 15:21

蛟網係點架?可唔可以PO相黎睇吓,唔該!

我已經家不再家~苦等於我苦~

http://www.mosquitohk.com/product/product1.asp

有"麥氏"磁力蚊網 同 回捲式蚊網 / 防貓跳蚊網, 睇下邊款啱你屋企個位~

咁點出街?用腳練?
lam_ot 發表於 2011-2-17 10:27

我用繩的...

http://www.mosquitohk.com/product/product1.asp

有"麥氏"磁力蚊網 同 回捲式蚊網 / 防貓跳蚊網, 睇下邊款啱你屋企個位~
littlecae 發表於 2011-2-17 16:25

唔該晒littlecae, 個蛟網我好有興趣, 再想問吓你個蛟網係咪度咗尺吋叫佢做, 定係買現成架,同埋點樣安裝, 要唔要用鑽之頪ge野, 會唔會好大工程架,唔該!