返回列表 發帖

亞歷山大bb

趁大家今日去左bbq ge 時候~
我去左買亞歷山大bb~~
但我唔知奶粉同營養粉邊包打邊包......
開奶都失敗左.......唔知個分量應該點較~
喂水比佢~可能唔暖~所以佢fing頭~
佢個素囊都唔係好識摸飽唔飽~~樹友可否教教我~
喂食亞歷山大是30ml 嗎每次
9點   1點  5點  11點 咁喂4餐
謝謝各位~~稍後補相~

現在BB有幾大?
如果喂奶的話不要喂水,BB奶己經有足夠水份,有時喂少少水
個BB大佐個素囊會收縮,BB肥油會消失和體重會降底,如果喂太多會倒流,這是正常的.
如果BB自己學食野期間,喂3-4餐就夠和夜晚最後弋餐喂飽D.
每種BB奶開水份量都不同,以下有兩個表參考!

Age in Days              Food        Hot Water      
Day 1 – day 2           1 part       6 parts
Day 2 – day 3           1 part       5 parts
Day 3 – day 4           1 part       4 parts
Day 4 – day 5           1 part       3 parts
Day 5 – weaning       1 part       2 to 2,5 parts

Age in Days          Food          Hot Water     Approx Solids          Brooder Temp

Day 1                     1              6                    7%                        35-37
Day 2 to Day 5       1              5                    12%                      33-36
Day 6 to Day 10     1              4                    17%                       31-33
Day 10 to Day 15   1              3                    22%                      29-31
Day 15 to Day 20   1              2                    27%                      27-30
After Day 20           1             1                     32%                      25-27

網上及書本都有記載好多資料~好值得參考~不過要執生~唔好死跟~以資料作中位數~不要離開太遠~也不能跟足~因為每隻雀是獨立個體~消化能力有異~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

而你的鸚鵡一般照估計是兩至三個月~早午晚3餐已經非常足夠~餵得太密~bb會太依賴~不願學習自己食糧~
最好有電子磅~紀錄數字後~慢慢改為一日兩餐或一餐~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

佢成日係度叫叫下~~
唔知想講d咩咁~定係想要媽媽呢~
喂佢食野~佢又唔係好想食咁~

八卦問下
你係黃X記買??
我今日見到個人買亞大BB

你住邊區,睇幫唔幫到你.

6# williamlai3210

好似係黃x記~~係得一個婆婆定唔知嬸嬸打理個間~
你幾點見到呀?? 我好似~4點幾左右~因為帶另一隻去能記美容~~

7# ECKO

TKO區~
佢肯上手GA~都好似幾痴人~
BB 叫下正常GA可~
始終第一次由咁細GE BB 開始~都係唔放心~

2# Amazonshan

唔記得謝謝你~~
THX~AMAZONSHAN~

佢成日係度叫叫下~~
唔知想講d咩咁~定係想要媽媽呢~
喂佢食野~佢又唔係好想食咁~
katrina 發表於 2011-3-14 00:38

佢成日係度叫叫下,正明佢仲係BB,如果唔係好想食野,可以試吓喂人食弋D BabyFood或妳喂緊弋D雀食BB奶加少少糖會好味D!

今日我都有睇到、是否四揀一那個妹妹呀?最後收你幾錢呀?

TKO是什麼區,佢叫是嗌肚餓.餵飽之後最好等佢完全消化先好再餵,最好最後餵小小水沖下口,因為會殘留奶在口中滋生細菌,跟住這星期又開始凍,小心保暖.

11# Amazonshan

佢食少少奶~之後食D蜜糖豆~~仲食左一粒合成糧.....

今日我都有睇到、是否四揀一那個妹妹呀?最後收你幾錢呀?
wingbut 發表於 2011-3-14 01:28

應該就係我喇~唔通你係個個伯伯
最後千三加多一百蚊買左奶粉~營養粉~同五彩蜜糖豆~

13# ECKO

將軍澳區~
我有知防潮管唔知夠唔夠呢
定係買爬蟲類個D 燈穩陣D

11# Amazonshan

佢食少少奶~之後食D蜜糖豆~~仲食左一粒合成糧.....
katrina 發表於 2011-3-14 10:10 [img]http://forum.parrot-

tree.com/images/common/back.gif[/img]

可以用熟水浸軟D合成糧.蛋糧,麥維他消化餅比佢食.

應該就係我喇~唔通你係個個伯伯
最後千三加多一百蚊買左奶粉~營養粉~同五彩蜜糖豆~
katrina 發表於 2011-3-14 10:13

我見到果個都係你呀
我係行左入黎望兩望
頭都冇GEL頹LOOK既男仔呀

是否左邊是奶粉? 右邊先係營養粉呢??

補幾張相~好似恐龍仔咁~

Amazonshan: 原來可以食麥維他消化餅

williamlai3210: 原來係咁~ 得閒係雀街再見啦~哈哈~原本你係小吉主人~同我隻雞脾係兄弟來的~

佢改左名未呀
我個日都係隔離買左隻LB B陪小吉
我覺得左面比較似奶粉
我個包都係咁上下
不過問個知D既好D