返回列表 發帖
應援團 : Capricorn_1977_@Hotmail.com

☆☆我在窗台無籠放養雀雀☆☆
相思、彩鳳、愛情烏、雞尾、珍達…
每日食、瞓、玩 ,食、瞓、玩,食、瞓、玩 .....

其實鸚鵡樹既所有會員都係onon同主席既關係都係"極之老友"唔只單單某幾個人~
入返正題,gameijk知所以有以上既發言,全因為佢都係走失過雀,覺得愛協係唔太幫到手,因為佢地捉貓狗都唔係好在行,仲講話捉雀
至於愛協會否把捉到的歸還雀主就當然係雀主有去報,愛協才會交還,咁如果雀主無去報咁隻雀又點呢?咪又係等人去領養囉,不過我知道愛協都有d熟客架,有d職員會親自打比d熟客話佢地知有咩新動物,問佢地要唔要架~咁同亞ming講果句” 佢地有監管機制,無人可以運用權力混水摸魚,將d失雀自己收埋”保育”又係唔係大大不同呢

一講到愛護動物協會就咁激動   愛護動物協會 你有試過嗎?仲觸動幻想岀咁多無厘頭事件來指控人 敢做唔敢認
我諗佢好需要盡快找專業人士幫佢 迫害妄想症真係要專業人士幫你
至於佢呢個post,肯定已犯鸚鵡樹會章內所講之「 ....發言之內容含針對, 侮辱, 挑釁, 攻擊, 色情, 騷 ...
Ming 發表於 2011-3-18 14:03

唔洗擺主席同onon出泥.你甘喜愛把玩文字.
有証有句你去報警告人偷雀集團啦.
成日在此發出D無需負責任既抹黑發言.

它現在怎樣..WORRY它凍親...

spca有陣時真係弄巧成拙...
如果可以雀引雀就好
和尚(Hello仔) 灰鸚(可樂) LB(呀細&Lucky)
fb:http://www.facebook.com/profile. ... 47437938&v=info

聽講今晚會落大雨呀....希望隻迷金識搵地方避,識搵野食啦~
玫瑰葵花 ENVY仔

我已問過我朋友,以下是他的回覆:
‎1)牠主要站在天台圍牆上,有時是我家,有時是鄰居。不過近日牠主要去鄰居家,因為鄰居有幾棵果樹。
2)不過牠真的不怕人,昨天我見鄰居在天台做運動,牠也在人家旁邊的 ...
ping 發表於 2011-3-17 15:38

隻迷金有可能主人之前放生或走失很久,隻雀己經習慣野外生活.

現在自由自在還好,由得佢不要捉啦!!

spca係唔會收留鸚鵡...
我隻灰鸚就係比個好心人送左去spca....
spca收左隻灰鸚,獸醫check完就送上水狗房(前後唔洗半日)
狗房收留7日就送去非非牟利機構

其實大家都係愛雀心切,想儘快救返隻雀同比返失主,何必過火?!
萬事以和為貴啦!

我唔知之前咩事
只看呢個post
一個針對件事 ....
一個針對某人, 仲搵返陣年舊事出黎講-.-
網官仲要幫佢講好說話,咁都得-.-
d人話呢到小圈子, 開頭我都唔信....點知-.-

可能我講完即刻俾人除會藉, 不過真係不吐不快-.-
係呢度真係學好多野, 多謝大家^^"

我唔知之前咩事
只看呢個post
一個針對件事 ....
一個針對某人, 仲搵返陣年舊事出黎講-.-
網官仲要幫佢講好說話,咁都得-.-
d人話呢到小圈子, 開頭我都唔信....點知-.-

可能我講完即刻俾人除會藉, 不過真係不 ...
kinsun2k 發表於 2011-3-19 00:07

其實睇完個post,凡係真心愛雀既人都首先想1.救雀、2.幫手、3.找失主      
但睇到一句混水摸魚,自己保育就當堂會唔開心,雖然防人之心不可無,但post得出黎人人知,想失主知想找援手但竟然換来一句心酸話,其實平心靜氣小事一幢加語氣激動左,唔好再拉到小圏子喇
呢個樹會要黎分享心得架!

其實睇完個post,凡係真心愛雀既人都首先想1.救雀、2.幫手、3.找失主      
但睇到一句混水摸魚,自己保育就當堂會唔開心,雖然防人之心不可無,但post得出黎人人知,想失主知想找援手但竟然換来一句心酸話,其實 ...
gilgil 發表於 2011-3-19 00:41

同意!可以平心正氣咁傾。

請問那迷金現在每日都會出現嗎...??