返回列表 發帖
你是在祝大家愚人节快乐吧,哈哈

1幾日冇上網~原來發生咁多事(先前所回的一句普通post不是我本人~)其實唔轉名都好應該加番句係邊個打~
(但冇辦法~因為係最高領導人)

2養鳥新丁可以去重案組做~一個字"勁"~咁細緻你都發現到~

3每次有人拾到雀~好快又拉到我頭上~傳到hehe8282就係風中飛鸚化身~已經成為習慣~

4不過我睇番第一頁~大家再番轉頭睇~我黎一個假設~係假設~唔好入我丫~我已經打左兩次假設~我投入樓主角色~
以下係我個人假設~(哪~!第三次)

我本身上個月買左隻6個月大既灰鸚,仲食奶,未識講野
前日我呀媽收工經過(屯門藍地)小山坡,佢飛左上博頭帶回家
唔怕人,識上手,會主動彎低頭比你摸,唔識講野,隻眼已經黃色,
唔知幾大????

只想問幾大~~冇諗過俾番人~

另一板本~我本身養左一隻灰鸚~上網睇下資料~一般聊聊天~問下野~點知今日咁好彩~家人又拾獲一隻~真係好彩~
隻灰鸚仲幾乖丫~比自己果隻仲乖得多~好!等我上網開個post問下隻雀幾大~可惜家中只可以養一隻丫~
大獲~咁多人追問添~早知唔話執番黎啦~又有人email個腳圈黎~一對之下~全中~死火啦~又要俾番人添~
不過~把心一橫~回覆話錯號碼~快快賣鬼左去~就神不知鬼不覺啦~點知道有咁多神探~查左我咁多野~
隻雀萬萬唔放得~監到有得坐~但隻雀又咁乖~~呀!又諗到絕橋~將自己隻灰鸚賣左去雀街~剪左人地隻雀腳圈~
咁全世界都吹我唔漲~
如果我假設係錯~樓主死左都會激到彈起身~我講一萬句對不起~
如果我假設係真~大家點抽絲剝繭都難找到真相啦~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

賣幾錢?一係買左先
再慢慢幫佢搵番主人

如果咁都得~我打劫完金行直接放在街市門口自己賣啦~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

我都認為大家既本意,應該係為左灰鸚好,
但睇睇下好似去左睇高登咁,
其實我地少D咀咒,多D建議,可能會實際D。
我蠢,唔識分真與假,
我只想祝福灰鸚與佢主人,
但我相信即使事實假如係人地唔厚道,我地都要厚道。

我都一樣 只想祝福灰鸚同主人可以再係番埋一齊 畢竟養開就有感情 呢個係事實 

如果真係唔屬於自己既野 就要攞番出黎 除非努力過 都幫唔到佢搵番個主人 先收留佢  

如果咁都得~我打劫完金行直接放在街市門口自己賣啦~
風中飛鸚 發表於 2011-4-1 16:11

都可以試下..............................................

大家冷靜D先啦唔洗下下都X嘅

錢作怪

我在洪水橋那邊走失灰鸚鵡,妳可否致電給我tel:6768-4707.我姓(吳)
CKNg 發表於 31-3-2011 05:46 PM

係咪唔見左「巴咀」果位??
和尚(Hello仔) 灰鸚(可樂) LB(呀細&Lucky)
fb:http://www.facebook.com/profile. ... 47437938&v=info

師兄不如多講一下你隻灰鸚既資料....
po d相出黎...等大家幫手
養鳥新丁 發表於 1-4-2011 11:08 AM

和尚(Hello仔) 灰鸚(可樂) LB(呀細&Lucky)
fb:http://www.facebook.com/profile. ... 47437938&v=info

其實
樓主到底有冇心想搵返雀雀ge家人
幫佢地團聚?

ching924 發表於 2011-4-2 10:08

利害......

其實
樓主到底有冇心想搵返雀雀ge家人
幫佢地團聚?
ching924 發表於 2011-4-2 10:17

樓主潛左水了...
琴日樓主三次上線...都無回帖...
應該唔會再上水

我是上述所講走失灰鸚鵡那個主人。(很多謝大家關心及幫忙)。:)

我是上述所講走失灰鸚鵡那個主人。(很多謝大家關心及幫忙)。:)
CKNg 發表於 2011-4-2 10:33

走失左咁耐.....恐怕............
祝你好運吧

我希望世界和平~

走失左咁耐.....恐怕............
祝你好運吧
養鳥新丁 發表於 2011-4-2 10:34

家養鸚鵡走失, 無野食, 兩三天會走去找人類, 可能有人好心收留一段日子, 之後隻鸚鵡或再飛走, 又或被放走, 希望在人間, 但願失雀能早日跟主人團聚.
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

不知誰是誰非,只願人雀破鏡重圓
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~