返回列表 發帖
番??啦!原本想去喀什同禾田,最後cut?,好可惜!今次遇到個好agent,如果有人要包車可以介紹。
可能係季節問題,個人較喜歡雲南。
ngkare 發表於 2011-8-10 00:18

ngkare
雲南無論氣候,溫濕度都合適港人。喀什同禾田好彩你無去,否則得個悶字.因殺人暴亂,實行戒嚴,街頭巷尾寂靜。
是否天氣太熱?太乾燥?我只去北疆11天.17日起行.
很想參考你的經驗.

ctlau
小妹妹灰鸚

北角我都好小去~唔好話北疆
風中飛鸚 發表於 2011-8-9 11:08

Hei hei. 兩度我都好少去。。

番??啦!原本想去喀什同禾田,最後cut?,好可惜!今次遇到個好agent,如果有人要包車可以介紹。
可能係季節問題,個人較喜歡雲南。
ngkare 發表於 2011-8-10 00:18

岩岩我最新的消息, 我都取消左2個地點轉去第2度, 現取消了精河同伊寧。

ngkare
雲南無論氣候,溫濕度都合適港人。喀什同禾田好彩你無去,否則得個悶字.因殺人暴亂,實行戒嚴,街頭巷尾寂靜。
是否天氣太熱?太乾燥?我只去北疆11天.17日起行.
很想參考你的經驗.

ctlau
CTL 發表於 2011-8-10 00:43

落雨的話真係好乾。 一般得20幾度濕度。 昨晚11點幾手洗左一件棉質t shirt,用手拎左d水出黎, 件衫都唔係拎到好乾, 頭先6點幾去摸一摸, 已經乾晒。
就算里2日落雨, 濕度升左70幾, 但係里度本身好乾燥, 所以好多野濕左都好快乾。

里度好天的話,就好熱, 有成30幾度, 但係一落雨就得番10幾至20零度, 要著風䄛。

里2日係野都食, 搞到有少少水土不服, 食左粒止疴藥先好少少。

仲有一樣野大家要留意, 去到一d買手信的地方, 記得要講價同夾價, 我去睇刀, 一間開我400幾, 另一間開我180•  最後我係180果間講到得番120。 個fd話如果你一定要100先買的話, 佢都會有機會賣俾你。

仲有一樣野要留意, 如果你講到明100蚊先買的話, 佢最後100蚊願意賣俾你, 咁你就一定要買。

ctlau, 你是8月17日去嗎?應該仍然熱,agent向我講最好9月20後去。那邊非常乾燥,女仕必須帶大量保濕用品及方便裝保濕噴霧,沿路都要噴,當地少蔬菜,記得買水果上車食,必食水果有伽師瓜,比哈密瓜正好多,仲有蟠桃同一隻尖尾蕃茄,必飲一隻叫Kawas(可能拼錯)的蜂蜜啤酒及依?酸奶。車程好長,我們事先講好唔準司機在車上吸煙,所以帶定好多八仙果、檸檬糖等給司機提神。喀納斯、賈登峪、禾木一帶好凍,記得帶夠衫。如果要騎馬,最好去到那拉提先騎,過癮好多不過好多人要排隊。
其實我仲有部份資料可給你,不遇這星期不方便上網,不如我pm你留電話啦!

迪迪仔,我都有肚?呀!與我同行的專業護士話唔好食止?藥,困住d菌於身體仲衰;你食飯時問餐廳要d生蒜頭撈飯食,幫助殺菌,好多時於餐?見蒜頭就係咁用。
好好保重!小心飲食!

伽師瓜,比哈密瓜正好多,仲有蟠桃同一隻尖尾蕃茄,必飲一隻叫Kawas(可能拼錯)的蜂蜜啤酒及依?酸奶...

伽師瓜個樣係點gar 仲有咩顏色.  
蟠桃, 我見有好多扁的蟠桃. 唔知你係咪講里隻.
Kawas(可能拼錯)的蜂蜜啤酒 係咪係個啤酒桶入面jump 出黎果d 黃黃地色的野?
依?酸奶... 係點gar?  會唔會怕肚痛
尖尾蕃茄 係咪黃色成個苦瓜仔的形狀咁?

迪迪仔,我都有肚?呀!與我同行的專業護士話唔好食止?藥,困住d菌於身體仲衰;你食飯時問餐廳要d生蒜頭撈飯食,幫助殺菌,好多時於餐?見蒜頭就係咁用。
好好保重!小心飲食!
ngkare 發表於 2011-8-10 18:54

其實我無肚痛, 只不過係肚疴, 所以我諗係我食得太多油野(羊肉串) 同 辣野, 搞到輕鬆肚瀉.  昨晚食左一粒藥後今日無瀉lu.  thx your suggestion.

伽師瓜好似哈密瓜,但大個d深綠色有白花紋。你所形容的就是蟠桃同蜂蜜啤,我一飲上引,每晚一杯。尖尾蕃茄係紅色,好似車厘茄禁大)不過好少見。如果去庫爾勒一定要食羊,因為那邊係用黑頭羊,好食好多。仲有,有一間叫大碗揪片子的連鎖食市,係當地人極力推介,我都覺好好食。這星期我不易上網,下星期再同你傾。

我是17/9去,還有個多月準備.希望收集到你們兩位的寶貴經驗作參考.
謝謝!

CTL
小妹妹灰鸚

我聽講有隻瓜叫 [ 老漢瓜 ] 比哈密瓜更清甜呀~~~~
有無試過呀?

( 啤梨字)
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我見(啤梨字)先認真答:
有一隻叫羅漢瓜,外型似淺綠色細南瓜,唔知係唔係你所指那種,我在烏魯木齊食過,因我口味偏啖,個人認為
太甜,不過當地人好鍾意食。

迪迪仔,你想買小刀?有當地人同我講唔可以帶番香港,放入喼寄倉都唔得,你最好check真唔真。另外,有朋友話我知,原來伽師瓜係唔準輸出國,昨日伽師仲發生5.8級地震,可能遲d無得食,所以你一定要買個試試!

ngkare,

你取消兩景點,是否提前回程,機票改期要補多少錢?

ctl
小妹妹灰鸚

每張補RMB850,因為最初買時是8折,改期要比正價,原本芒果網話仲要罰手續費,好彩後來知道航空公司已收我禁多就話免收。至於喀什飛烏市群張取消就每張罰150。

34# ngkare

嘻嘻~~~~~~多謝你咁俾面呀!
可能係譯音問題, 應該係E隻呀

34# ngkare

嘻嘻~~~~~~多謝你咁俾面呀!
可能係譯音問題, 應該係E隻呀

迪迪仔,你想買小刀?有當地人同我講唔可以帶番香港,放入喼寄倉都唔得,你最好check真唔真。另外,有朋友話我知,原來伽師瓜係唔準輸出國,昨日伽師仲發生5.8級地震,可能遲d無得食,所以你一定要買個試試!
ngkare 發表於 2011-8-12 14:38

係呀, 真係唔可以運出新彊, 即使放入行李記倉, 因為我係08年試過買3,4把放入行李, 最後都係要係機場送俾當地人。果時真係好失望。