返回列表 發帖

豆漿機

想買過部豆漿機, 請問大家有咩好介紹?
首選隔渣&易清潔
唔該晒^^
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

想買過部豆漿機, 請問大家有咩好介紹?
首選隔渣&易清潔
唔該晒^^
TABO123456 發表於 2011-8-6 23:46

上次買部Shimono手提吸塵機(可吸塵蟎那部), 同時買了Shimono 那部多用途搞伴機, 其中一個主要用要功能正是隔渣做豆漿.

因為鐘意飲豆漿, 又唔信得過出面的豆漿和盛器, 又兼且豆漿機通常大大件, 無位放, 又難清洗, 所以都睇左好耐.

現在全程15分鐘已可做起+清洗豆漿機, 非常方便怏捷.
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

BoBoBoBo 謝謝妳的介紹^^
今日去睇過Shimono那部, 它是打好豆, 之後要再去煲, 假如用攪拌剁碎它真的很不錯
想找部不用分開煲
八週年(塞仔)

家燕媽媽的威馬牌,隔晚浸豆或者乾豆都可以,磨完隔渣再自動過隔離煲約半個鐘.
雖然大隻D但我個人覺得算是好

家燕媽媽的威馬牌,隔晚浸豆或者乾豆都可以,磨完隔渣再自動過隔離煲約半個鐘.
雖然大隻D但我個人覺得算是好
shairley 發表於 2011-8-7 21:46

Shairley
家燕媽媽有兩款, 一款橙色, 新果就款四四方方, 唔知妳用緊邊隻呢?
八週年(塞仔)

我用德國寶 PRO-06.有多種功能, 其中一項是豆漿, 將黃豆浸4個鐘, 再煲20 分鐘, 涼後加水按荳漿功能, 便會自動 (打6 分鐘). 在最後2-3 分鐘前加糖便成, 不需隔渣. 清洗只是個容器.

我用德國寶 PRO-06.有多種功能, 其中一項是豆漿, 將黃豆浸4個鐘, 再煲20 分鐘, 涼後加水按荳漿功能, 便會自動 (打6 分鐘). 在最後2-3 分鐘前加糖便成, 不需隔渣. 清洗只是個容器.

Shairley
家燕媽媽有兩款, 一款橙色, 新果就款四四方方, 唔知妳用緊邊隻呢?
TABO123456 發表於 2011-8-8 14:40

我用緊橙色是舊款

大家聽我講~
我係"國際是否應該買豆漿機"專家~
一部豆漿機幾百元~又要洗~又要做餐死~3分鐘熱度後~家中又多件垃圾~
一杯豆漿先5元雞~唔好攪咁大餐啦~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

豆漿好處多, 尤真對女性.

使用任何電器最重要是方便, 只要不是用完就收埋,  就不會只有3分鐘熱度.

不過向很多女性朋友提及想買部豆漿機, 邊隻牌子好, 她門的反應就跟"國際是否應該買豆漿機"專家一模一樣.

幾百元一部, 用左兩個月已完全翻本, 以後天天都在賺錢了!

不過飲豆漿也有宜忌, 不只"涼"或"熱"那麼簡單, 朋友聽我說自己做豆漿, 第一個反應就是 "因住頭暈呀!" , 以前未識分寒涼濕熱, 將綠豆沙當水飲, 荔枝兩天之內吃完3磅, 一個夏天吃十幾廿磅都無事, 今時今日當然不會再這樣狂.

豆漿中的植物雌激素跟人體內的動物雌激素是如何互相影響? 未有找到相關資料, 有沒有人可告知?
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

正得好好味

正得好好味
tsw 發表於 2011-8-8 22:53

不如你都買部不須隔渣的豆漿機啦! 容易D做, 叫阿女造俾你飲都得呀!

女性生乳癌的機會越來越高, 10個女人6個有事, 可以預防就預防啦!
淺灰鸚 =晴晴, 女

豆漿好處多, 尤真對女性.

使用任何電器最重要是方便, 只要不是用完就收埋,  就不會只有3分鐘熱度.

不過向很多女性朋友提及想買部豆漿機, 邊隻牌子好, 她門的反應就跟"國際是否應該買豆 ...
BoBoBoBo 發表於 2011-8-8 22:46

我知加抄米會香濃d, 但今日有人話加左抄米無咁涼...怕涼就不防試試^^

轉載~
"近年醫界發現,習慣喝豆漿的東方女性不但罹患骨質疏鬆症、乳癌、子宮頸癌的比率遠低於西方婦女,且更年期婦女的熱潮紅發生率也只有18%,遠低於歐美的70-80%。經研究結果發現,如此低的更年期症狀發生率和適度攝取大豆食品有關,因此科學家變開始注意大豆於其中所扮演的角色。
大豆含有豐富的蛋白質、脂肪、卵磷質(Lecithin)、礦物質、維生素、纖維素、皂素、大豆異黃酮(Isoflavone)及必須脂肪酸ω-3、ω-6等營養成分,其中,大豆異黃酮因結構與女性荷爾蒙中的動情激素(estrogen)相似,在生理效應方面,不但沒有女性荷爾蒙的副作用,卻擁有和女性荷爾蒙類似的生理作用,因此又稱為植物性雌激素(Phytoestrogen);大豆異黃酮於大豆中的含量約0.2∼0.4%,尤其在胚軸(Hypocoty1)的含量最高,可達2.4%。"
詳細睇嚟度.....
http://www.old-mm.com.tw/
八週年(塞仔)

sallyyau 發表於 2011-8-8 15:39

Thanks, 睇睇先^^
八週年(塞仔)

我知加抄米會香濃d, 但今日有人話加左抄米無咁涼...怕涼就不防試試^^

轉載~
"近年醫界發現,習慣喝豆漿的東方女性不但罹患骨質疏鬆症、乳癌、子宮頸癌的比率遠低於西方婦女,且更年期婦女的熱潮紅發生率也只 ...
TABO123456 發表於 2011-8-8 23:38

謝謝分享.

這些是坊間最常見的資料, 通常不會提及過量吸收植物雌激素會有咩反効果.聽過過量吸收植物雌激素=過量雌激素, 也一樣致癌. 所以想知應該飲用的份量.
淺灰鸚 =晴晴, 女

大家聽我講~
我係"國際是否應該買豆漿機"專家~
一部豆漿機幾百元~又要洗~又要做餐死~3分鐘熱度後~家中又多件垃圾~
一杯豆漿先5元雞~唔好攪咁大餐啦~
風中飛鸚 發表於 2011-8-8 17:26

吓~ 街買d豆漿糖份就多大豆成份好少咋, 要飲好多杯先夠一日所吸取份量(聽收音機自稱專家講的)
主席你都係唔好買咁多飲喇^^
八週年(塞仔)

我家姐就係每日飲豆漿出事~醫左幾年~做左無數化驗~先知道佢飲得太多豆漿~

一個長期病患者~醫生點估到佢係因為每日飲大量豆漿出事丫~事源係佢個仔做豆漿~每日將賣唔晒豆漿帶番屋企~於是我家姐就當水飲~(完全唔飲水)每日如是~飲左幾年~內臟就出事啦~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

看看中医對食物的見解, 有時食某類食物太多或太少, 身体就會開始有反應, 唔理會就生大病了. 自然療法師的書亦有解構各種化學物和食物造成常見疾病的因由.

可以看"令你震驚的健康真相 I & II"
顧小培系列
李韡玲系列
淺灰鸚 =晴晴, 女

我家姐就係每日飲豆漿出事~醫左幾年~做左無數化驗~先知道佢飲得太多豆漿~

一個長期病患者~醫生點估到佢係因為每日飲大量豆漿出事丫~事源係佢個仔做豆漿~每日將賣唔晒豆漿帶番屋企~於是我家姐就當水飲~(完全唔飲水 ...
風中飛鸚 發表於 2011-8-9 11:07

看過多篇有關豆漿的文章, 全部有讚無彈, 飛鸚, 如果過量用飲豆漿, 除了會有痛風之外, 還會出現什麼大小毛病呢?
淺灰鸚 =晴晴, 女

佢就係唔知乜唔妥~症狀似中風~手腳麻痺~腳腫到行唔到~另外面又腫~檢查左好耐~