返回列表 發帖

有無人用過bio-kill???

唔係買廣告,行supermarket見到~
寫明對人畜無害,無嗅無味,仲可以噴雀籠tim~唔知有無用哩???

保而剋®全效滅蟲劑
革命性配方
有效殺滅所有害蟲,如:蟑螂、蚊、蒼蠅、蚤、書蟲、螞蟻、蜱、象鼻蟲、飛蛾、蟎、甲蟲、衣魚、蜜蜂、黃蜂等。
效能廣泛,可殺滅各種不同害蟲。
可廣泛應用於住宅、辦公室、工業廠房、食肆、公用樓宇、醫院、動物園、室內、外及溫室植物、溫血寵物及禽畜的用品和四周的地方等。
效力長達 4 星期
榮獲 1999 年香港環保產品獎銀獎,其成份、原料及包裝保證環保。
成分:氯菊酯 0.25% w/w
香港漁護處註冊編號:1P55 (AL)
容量:500 毫升裝 及 300 毫升裝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
玫瑰葵花 ENVY仔

1. 氯菊酯對魚類及水族生物, 貓科動物, 爬蟲動物有毒.
2. 如須直接噴在鳥類身上作殺蝨用途, 需1:1稀釋至0.125%, 但仍要注意殺蟲水中除主要成份(氯菊酯)之外, 其他溶劑成份是否對鳥類含有毒性.

我自己因為有養貓及爬蟲, 所以用呢隻"家武士"殺蟲水, 主要成份係: Etofenprox (新一代菊酯, 比氯菊酯毒性更低),  對貓及爬蟲比較安全(但仍對魚類及水族生物有毒), 但係比一般殺蟲水貴三倍.
http://familyfun-eph.com/index.p ... s&product_id=59

"家武士"殺蟲水

http://forum.parrot-tree.com/vie ... mp;highlight=%BE%AF

Louis, 這藥滅 蟲 蝨 、 蟑 螂 、 衣 魚可 殺  、蟻, 對鳥類安
全否?
http://www.drgoodpet.com.hk/Others.htm
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

1. 氯菊酯對魚類及水族生物, 貓科動物, 爬蟲動物有毒.
2. 如須直接噴在鳥類身上作殺蝨用途, 需1:1稀釋至0.125%, 但仍要注意殺蟲水中除主要成份(氯菊酯)之外, 其他溶劑成份是否對鳥類含有毒性.

我自己因為有養貓及 ...
Louis 發表於 2011-8-19 11:14

係咪可以噴係雀籠周圍呢?因為鸚鵡d糧都幾'野'蟻
一屋五雀,兩隻中葵寶寶同一仔
栗額BB,黃頸綠怡,灰鸚Dolly

係咪可以噴係雀籠周圍呢?因為鸚鵡d糧都幾'野'蟻
joankong 發表於 2011-8-19 12:20

在籠底下放一盆水 
蟻就無法接觸鸚鵡d糧!!
唔洗用咁多錢買殺蟲水!!

若果家中種有植物.....就應該買一枝...
幾乎萬用....價錢又唔貴..
最重要都係稀釋一下先用會安全D

3# BoBoBoBo

呢樣, 我都唔情楚, 無乜人研究過.
呢樣係硼酸對人(及哺乳類動物)既影響.
http://www.pcc.vghtpe.gov.tw/old/docms/40509.htm

三十年前, 美國有人做過測試, 硼酸對鳥類雖無即時中毒危險, 但會影響生育及孵化率.
http://www.fs.fed.us/foresthealth/pe...2406_borax.pdf

mavis媽~~請問300ml同500ml分別幾錢?...
一直未買 格下價先

4# joankong

噴晌雀籠周圍, 就唔需要開稀, 但要搖勻先, Bio-Kill d藥粉會沉澱, 噴前記得開窗, 保持室內空氣流通.
用手唧裝安全過用罐裝, 因為大部份罐裝噴劑用石油氣作為壓縮氣體媒介.

在籠底下放一盆水 
蟻就無法接觸鸚鵡d糧!!
唔洗用咁多錢買殺蟲水!!
Daddy 發表於 2011-8-19 14:29

我五個籠泊埋一齊成十尺咁長,我諗放唔到水啦
同埋d蟻唔只係籠底爬上去,周圍都爬到架
一屋五雀,兩隻中葵寶寶同一仔
栗額BB,黃頸綠怡,灰鸚Dolly

新丁, bio-kill 前日我見wellxome 有特價無記錯好似$55.5/ 500ml ~
玫瑰葵花 ENVY仔

joankong 發表於 2011-8-19 17:14

加建小形長水池未可以................
(joke)

(joke)

(joke)

我用山埃1比1加砒霜開水~3碗煲成5碗~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

報料

Apita : 一枝500ml $49.90
永安   :  一枝500ml+ 一枝300ml $69.00
            一枝500ml+ 一枝500ml $99.00
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

thanks~
我都係等特價才買....

thanks~
我都係等特價才買....
養鳥新丁 發表於 2011-8-20 23:07

永安   :  一枝500ml+ 一枝300ml $69.00 Average : $8.625/100ml            
            一枝500ml+ 一枝500ml $99.00 Average : $9.90/100ml
算平ga 喇!
淺灰鸚 =晴晴, 女

永安   :  一枝500ml+ 一枝300ml $69.00 Average : $8.625/100ml            
            一枝500ml+ 一枝500ml $99.00 Average : $9.90/100ml
算平ga 喇!
BoBoBoBo 發表於 2011-8-21 20:27

格多一排價先....買左之後減價..
我會嘔血 反正唔急用

格多一排價先....買左之後減價..
我會嘔血 反正唔急用
養鳥新丁 發表於 2011-8-21 22:52

蘇州過後無艇搭