返回列表 發帖

新寵

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

黃緣盒龜, 正野呀, 邊度種呀??
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

黃緣盒龜, 正野呀, 邊度種呀??
sodagreensimon 發表於 2011-9-1 00:12

只係牛屎"安緣"龜

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

3# tsw

其實好想知D龜要曬多D太陽目的係咩呢?
迷你金~Wisky
Lovebird~大咀,茄仔
彩鳳~細細,樂樂

其實好想知D龜要曬多D太陽目的係咩呢?
DominicHim 發表於 2011-9-1 20:53

很多龜類都需要曬太陽,曬太陽可殺滅龜殼上細菌,可防止殼軟脆,還可取暖。陽光中紫外綠對龜類很重要。
最好每日讓牠曬一個小時到二個小時,並定時用軟牙刷刷洗龜背,以去除寄生蟲寄生。

很多龜類都需要曬太陽,曬太陽可殺滅龜殼上細菌,可防止殼軟脆,還可取暖。陽光中紫外綠對龜類很重要。
最好每日讓牠曬一個小時到二個小時,並定時用軟牙刷刷洗龜背,以去除寄生蟲寄生。
tsw 發表於 2011-9-1 21:16

養鳥新丁 發表於 2011-9-1 21:31

我都經常帶我果隻落街曬太陽

係要UVB 但陸龜係借UVB 黎吸收 將食物能量轉變成D3...
水龜就借太陽黎吸收維他命D 人都係啦....

最好有時間拎出街曬 玻璃會阻隔哂UV D龜得D熱力冇用

係要UVB 但陸龜係借UVB 黎吸收 將食物能量轉變成D3...

zero322 發表於 2011-9-1 21:40

我想問龜係唔係要UVA同UVB~唔要UVC嫁?

YES
但UVB 主要

zero322 發表於 2011-9-1 21:40

有D死蠢....隔住玻璃曬

YES
但UVB 主要
zero322 發表於 2011-9-1 21:50

有人同我講話UVA & UVB只要其中一種~另一種會曬盲曬死隻龜~咁其實有冇咁嘅可能~佢地分別又有咩用呢?

曬盲當然有可能 你曬佢 佢曬夠唔想曬但走極都曬到咪有機會
所以照戈時最好有”摭”蓋處
UVB  主要
加上市面uvb 有30%uva

UVA 好熱
Uvb 就唔熱 但人唔可以經常望會有事

UVC係殺菌燈~唔望得架~常用作魚缸濾水器內~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

安緣市面已經好少啦~好好保留~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

風中飛鸚 發表於 2011-9-2 15:47

知道

15# zero322

16# 風中飛鸚

THANKS兩位

風中飛鸚 發表於 2011-9-2 15:47

只是炒貴晒,有$多的是.......................