返回列表 發帖

家裡新成員 - The皮 =]

Hello~~~佢叫 "The皮"
係一條藍舌石龍子,可以話係一個唔識養寵物既人手上救回來

懶惰樣

食飽即刻肥番><

二手籠,回收加以利用~~~變成超級豪宅

P.S.   Cool兄,佢地係唔係排完便先會食第二餐ga
因為佢個肚到宜家都仲係咁既Size
粟米 - LB
薄荷 - LB

我聽到餵蟀已經笑到XX

原來上兩手fize比個20蚊膠缸佢住咋@@
和尚(Hello仔) 灰鸚(可樂) LB(呀細&Lucky)
fb:http://www.facebook.com/profile. ... 47437938&v=info

原來上兩手fize比個20蚊膠缸佢住咋@@
ching924 發表於 2011-9-3 22:14

邊有我咁好人呀,BB仔已經住成體Size既屋
粟米 - LB
薄荷 - LB

我聽到餵蟀已經笑到XX
zero322 發表於 2011-9-3 12:39

咁佢應該食D咩?

藍舌石龍
藍舌石龍子的基本飼養
介紹
藍舌石龍子是一種容易飼養, 聰明 而且溫馴的蜥蝪.
不單因為飼養的要求比較低, 而且只要經常只要飼養一段日子, 多點接觸就能失去戒心了.
加上鱗皮光滑, 手感也是不錯的, 藍色的大舌頭和 滑稽的外表就成功俘虜了不少爬友的心.
澳洲, 印尼 和新幾內亞也是藍舌石龍子的產地.

藍舌石龍子的選擇
首先要注意的是身體, 有外傷, 斷尾的不要選...太廋也不要, (留意盤骨的位置)
接著留意一下眼睛是否明亮啦...選些看似精精神神的呢...
也留意下咀巴內和鼻子有否些奇怪分泌物...不管是怎樣的分泌物, 不正常的也不要買...
也要小心藍舌石龍子的呼吸毛病
也要留意一下手指, 要是斷指, 或手指有脫不下的皮, 也不要選...(特別要小心, 經常會斷指的)
也順道檢查一下有否寄生蟲...
最後小心地選擇合眼緣的吧...

飼養藍舌石龍子
藍舌石龍子的飼養非常容易, 只要給予藍舌石龍子基本的設備, 它們就能健康成長的了。

照明
雖然有外國文章提到藍舌石龍子不須要UVB 也能健康成長,
所以小弟飼養藍舌石龍子並沒有提供UVB 光管, 但在假日會讓我的石龍子接觸一下太陽光.

溫度
藍舌石龍子的適度溫很廣, 在香港飼養時, 只要在冬天 (15℃ 以下)和進食後加溫就可以了.
日常25 ℃至28 ℃就最合適了

飼養箱
當選擇飼養箱的話, 當然也是越大越好啦,
一個兩尺的飼養箱飼養一隻就可以了.
以我的飼養經驗, 其實藍舌石龍子也是很會爬的, 而且是逃跑高手,
所以箱子也是必須要加蓋的.

底材
飼養藍舌石龍子, 我的首選底材是栗米沙, 因為栗米沙其實是乾了的栗米 誤食也不會有太大問題,
但栗米沙的除味效果不太好.
唯一要主意的是栗米沙濕了的話很容易就會發霉的了, 所以每個月也應更換底材才一次.
紙粒是不少爬友愛用的, 雖然除味效果遠遠比栗米沙好. 但由於有較多塵粒, 感覺上對呼吸系統不太好, 加上蟋蟀容易躲藏於紙粒之間, 而且外觀不及栗米沙.
所以並不太建議以紙粒為底材.

其他
藍舌石龍子很愛飲水, 所以一個矮身而且較重的水碟是必須的.
而且每2日也要換水一次, 以保持食水整潔.
一塊倒轉的瓦片, 或是地磚, 可以防止藍舌石龍子的指甲過長,
能有效減少藍舌石龍子因指甲過長而導致手指變形的情況, 也能令你的手臂減少傷痕.
食物
由於藍舌石龍子是雜食性動物, 食性廣泛, 所以一定要小心注意其餵食, 盡量令藍舌的飲食多元化一些.
以確保其營養圴衡, 最好能夠保到40% 蔬菜以上.
藍舌石龍子是較易偏食的, 經常只愛吃狗食, 活餌等. 小弟給予是濕貓糧(比狗糧所提供的熱量較少, 減少能量過剩的問題), 乾貓糧, 雞肉 再與切碎的蔬菜, 水果等攪拌.

這些文都爬哂la@@
Cool兄有經驗嗎?
粟米 - LB
薄荷 - LB

咁佢應該食D咩?
louisa20047 發表於 2011-9-3 23:49

石龍子是雜食性的,但為左馴化
最好就多菜少肉 =]
粟米 - LB
薄荷 - LB

這些文都爬哂la@@
Cool兄有經驗嗎?
Saiga 發表於 2011-9-4 00:08

我冇keep,because fd 有,but 個樣及size 都不吸引我囉,你咁醒keep 1 pair 一定breed 到,不難keep wo................

入左喇~
影張藍舌相睇吓^^
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

入左喇~
影張藍舌相睇吓^^
TABO123456 發表於 2011-9-4 00:45

佢唔肯伸"利"
粟米 - LB
薄荷 - LB

我冇keep,because fd 有,but 個樣及size 都不吸引我囉,你咁醒keep 1 pair 一定breed 到,不難keep wo................
cool 發表於 4-9-2011 12:14 AM

我想搵條北部bb
但係睇黎睇去都唔岩眼
和尚(Hello仔) 灰鸚(可樂) LB(呀細&Lucky)
fb:http://www.facebook.com/profile. ... 47437938&v=info

我想搵條北部bb
但係睇黎睇去都唔岩眼
ching924 發表於 2011-9-4 11:33

聽講爬地番左好多B @@
我有時間過去幫你望下 =]
粟米 - LB
薄荷 - LB

咁價錢貴唔貴架?
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

咁價錢貴唔貴架?
風中飛鸚 發表於 2011-9-5 13:13

睇彩數,同埋貴與唔貴既價值,因人而異 =]
粟米 - LB
薄荷 - LB

The皮的食相 =]

[youtube]ajGgFltWW-E[/youtube]
粟米 - LB
薄荷 - LB

Thanks for sharing.

Is he eating veg.?

Is he eating veg.?
greenfieldlam 發表於 2011-9-7 13:42

在吃生菜....=]
粟米 - LB
薄荷 - LB