返回列表 發帖

新疆野马

20个世纪60年代,蒙古国首先宣布野生野马灭绝,而国内新疆作为普氏野马的故乡,也由于俄、德、法等国的探险队不断大规模捕猎,并将28匹马驹偷运出境,加之国内大批捕杀,到20世纪70年代,新疆普氏野马也基本宣布消失。到1985年,分布于美、英、荷兰等112个国家和地区的存活野马仅有700多匹,而且是圈养和栏养的。

1986年8月14日,中国林业部和新疆维吾尔自治区人民政府组成专门机构,负责“野马还乡”工作,并在准噶尔盆地南缘、新疆吉木萨尔县建成占地9000亩全亚洲最大的野马饲养繁殖中心。随着18匹野马先后从英、美、德等国的运回,野马故乡结束了无野马的历史。

现在野马是被视为比国宝“大熊猫”还要珍贵的世界濒危野生动物,是国家一级保护动物。

有看出特徵嗎?

路人甲

waaaaaa...! 可以咁近影好開心呀! 有冇騎馬呀?

waaaaaa...! 可以咁近影好開心呀! 有冇騎馬呀?
ngkare 發表於 2011-9-26 18:12

直頭用手機影都得

我..........有騎
不過辛苦了馬兒,

直頭用手機影都得

我..........有騎
不過辛苦了馬兒,
Edward 發表於 2011-9-26 21:12

我在新疆時都見到,不過係用望遠鏡先睇到!
我想問...你騎完馬之後坐唔坐得低?
我.....痛咗兩日!

我在新疆時都見到,不過係用望遠鏡先睇到!
我想問...你騎完馬之後坐唔坐得低?
我.....痛咗兩日!
ngkare 發表於 2011-9-26 23:24

好左我地祗係騎左10分鐘

4蹄踏墨???!!
玫瑰葵花 ENVY仔

其中一些特徵, 頭大, 鬃毛豎起,,,.........跑得快(我睇唔到)

我想學騎馬..
加加 - 貪玩塞仔
歡迎和我, 加加做個朋友~^^
希望大個做到獸醫, 拯救小生命!!

D馬好似好矮咁

D馬好似好矮咁
carolee 發表於 2011-9-28 23:09

係呀, 同快活谷果D唔同, 新彊馬要上落山, 矮D較適合

趕羊果陣係咪好壯觀?
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

趕羊果陣係咪好壯觀?
sesese 發表於 1-10-2011 00:31

係, 呢幅相已經落到近山腰, 無咁斜位置, 而佢地係由山頂好斜位冲落山. 非常壯觀.

我地發現時差D影唔切.
ONON