返回列表 發帖
我就因為窮~所以唔睇得醫生~冇其他原因~
我唯有將龜離開水養~一日兩次落水進食~乾水時求其用支真菌藥膏~唔死算佢大命,現在一星期了~佢好大命~完全康復~但未必隻隻龜咁好彩~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

打側左個盤~D龜走哂去冇水果邊~變相乾養左2日~宜家係視覺效果上~好似冇咁嚴重~有D好轉
宜家手上有2粒藥~咁係即刻用好~定睇定D先用好呀?

1什麼藥丫?
2乾身養~冇水浸住當然好D啦~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

1什麼藥丫?
2乾身養~冇水浸住當然好D啦~
風中飛鸚 發表於 2011-10-14 14:20

唔知咩藥呀 ~就咁睇好似人食果D胃藥咁嫁

佢話加一粒落水~浸24小時~之後養幾日~如果仲有事就做多次喎~

佢話加一粒落水~浸24小時~之後養幾日~如果仲有事就做多次喎~
louisa20047 發表於 2011-10-14 14:31

你問左龜店當然照佢去做啦~
唔睇醫生就係咁要博架啦~希望佢大命啦~

尋日我帶左佢地返屋企,有三隻已經受唔住舟車勞頓,死左啦

佢地都唔知係咪知自己有病,死都唔落水,尋日我怕佢地凍死,俾佢地浸一陣暖水,都要極力掙扎,一出水反而定到飛起

會唔會根本唔係水龜~會攪錯嗎?是龜嗎?會唔會係雞丫~幾多隻腳架~有冇殼架?

會唔會根本唔係水龜~會攪錯嗎?是龜嗎?會唔會係雞丫~幾多隻腳架~有冇殼架?
風中飛鸚 發表於 2011-10-16 22:44

佢地係珍珠龜(有人叫佢地做盾龜)~我上網查過~100%肯定佢地係水龜

今日換左D有藥嘅水~兩隻龜就得閒上一上水~又得閒落一落水~都唔知佢地做咩咁醒

又死多一隻

1咁肯定左係水龜就好好多~唔係講餐死原來係幾條蛇~

2影相分享下~

3珍珠龜都唔係乜野貴龜~正路唔易死~應該粗生~

1咁肯定左係水龜就好好多~唔係講餐死原來係幾條蛇~

2影相分享下~

3珍珠龜都唔係乜野貴龜~正路唔易死~應該粗生~
風中飛鸚 發表於 2011-10-18 15:09

我得好少相~係我未發現佢地出事之前影嘅~宜家個慘樣我冇影到~再搞佢我怕佢死得仲快~由我見到佢地到我接佢地返屋企~好似一個星期都冇~都唔知點解死得咁快
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實龜BB要幾耐食一次野嫁~我只見過佢地食一次野~之後就冇食過啦

龜BB開口食野~已經貴一倍~可想而知都幾重要~

此龜10元八隻~應該粗到亞媽唔認得~囉去獸醫黎留醫~包你冇事~(可能細隻或大隻左)(因為買過隻換俾你)

35# louisa20047

龜岩岩買返黎應該先比佢習慣左環境先!
龜BB可以成個星期唔食野都冇問題架 你係咪一開頭就餵到好飽??

已經死哂啦

35# louisa20047

龜岩岩買返黎應該先比佢習慣左環境先!
龜BB可以成個星期唔食野都冇問題架 你係咪一開頭就餵到好飽??
zero322 發表於 2011-10-20 19:16

我唔知呀~我係人地手上汁佢返黎嫁
龜BB唔可以餵嫁?

39# louisa20047

唔應該咁急餵住 因為龜可能好耐唔食野 多數先頭2-3日比佢適應左環境先 如果驚既都係應該係餵1-2粒比佢吊命先 等佢慢慢慣左就可以餵返 但龜唔同雀 可以隔1日先餵 如果BB多數我一日一次